AikiMag

Az Aikido Magazin

Üss igaziból!

2012. október 16. 12:45 - Csák Gergely

okol_utes_karate_1350383704.jpg_720x501

A legtöbb bírálat azért éri az aikidót, mert "nem túl hatékony", "nem használható igazi küzdelemben", satöbbi. Ennek az egyik oka - számos egyéb mellett -, hogy az aikidósok szinte soha nem ütik meg egymást "igaziból".

Ne menjünk most abba bele, mi az aikido célja, miért nem küzdelem és miért kellene egyáltalán az aikidót bárki ellen használni. Ez egy olyan hosszú és terméketlen vita, amiről mindenkinek megvan a maga véleménye.

Tagadhatatlan azonban, hogy különösen a támadások tetszenek nagyon művinek, persze csupán néhány aikido-stílusban. Egyes "lágyabb" mestereknél a támadás csak amolyan jelzés-szerű, hogy legyen apropója a technikának. Pedig az aikido ütései pontosan ugyanazok, mint a karaténak és magas szinten - hangsúlyozom, magas szinten - az igazi aikidósok képesek az ütéseket rendesen "lekezelni". Vagyis, elvileg képesek kellene legyenek. És ismerniük kellene az ütéseket mindezen fajtáját - elvileg.

Persze, a legtöbben valóban nem gyakorolnak a legtöbb fajta ütés ellen, hiszen az aikidóban igazából az ütés iránya a fontos. Hogy ez tenyérrel, ujjal, vagy kézfejjel történtik - szinte mindegy.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr354851820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Késharcos 2016.10.24. 13:49:18

Üdv!
Végre van olyan magyar aikido mester, aki kihangsúlyozza az ütések fontosságát!!! Köszönöm!
Anno mikor aikidóztam, mi edzéseken gyakoroltunk ugyan ütéseket ütőpajzson, de csak három ütést, a Tsuki-t, Shuto-t és a Shotei-t. Mikor mondtuk a senseinek, hogy van ám még sok más ütéstechnika az aikidóban, akkor ő erre csak annyit mondott, hogy ez a 3 a legfontosabb, a többi pedig fölösleges.

Ezzel jómagam nem értettem egyet, de ugye egyszerű aikidoka-ként nem tudtam (tudtunk) mit tenni...
süti beállítások módosítása