AikiMag

Az Aikido Magazin

Az igazi védekezés kés ellen

2013. január 06. 21:14 - Csák Gergely

Biztosan felmerült már mindenkiben a kérdés, aki aikidózik: komolyan lehet-e venni a fegyver elleni technikákat? Lehet komolyan alkalmazni őket, ha valaki késsel, karddal, vagy bottal támad? De, ha már az egyszeri aikidoka elgondolkozik, biztos megkérdezi magától: miért támad valaki pont úgy, hogy a technikákat pont meg lehessen csinálni?

Aki pedig egyszer eljutott addig, hogy elgondolkozzon mindezekről és látott már néhány aikidós technikát kés ellen, levonhatja a végkövetkeztetést: speciális esetben és körülmények között elképzelhető, hogy működik. De még a veterán közelharc kiképzők is azt mondják: inkább fuss el, ha valaki szurkálni akar.

Azért azt tegyük hozzá: a tipikus kés elleni közelharc-technikákon pedig sírva lehet nevetni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr85002092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csapláros Albert 2014.03.11. 13:51:35

Közel húsz év judo után úgy vélem, gyakorlott bicskással nem kísérleteznék. Vaciláló maroklőfegyveres már nem annyira reménytelen, ha sikerül hozzá közel kerülni. A fegyveresek ellen sikeresen villogó, őket lealázó és megszégyenítő dzseki csenek meg brüssz líík-nél senki nem ártott többet a harcművészeteknek.Hamis illúziókat keltettek és az illúziók vámszedői óriásit kaszáltak "tapasztalt" edzők és mesterek (?) személyében.
süti beállítások módosítása