AikiMag

Az Aikido Magazin

Aikido mint kommunikáció

2013. április 17. 13:58 - ZalaváriNoémi

20120926-aikido-BODY1.jpg"Hogyan jön egymáshoz az aikidó és a kommunikáció?

Az aikidó japán harcművészet, melynek technikái az ellenfél mozgási energiájának felhasználásán, elvezetésén alapulnak.
A Wikipedia az alábbiakat írja az aikidoról:
„Az Alapító (Uesiba Morihei) megfogalmazása szerint az aikidó egy olyan Út, amellyel le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, és amellyel békét teremthetünk a Világegyetemben. Ennek megfelelően az aikidó gyakorlása során nem létezik ellenfél vagy ellenség, hanem partner van, akit vezetnünk és irányítanunk kell. A gyakorlónak tehát nem a pusztításra, hanem minden esetben az építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekednie.”
Vonatkoztass el egy kicsit az aikidótól, a harcművészettől, és gondold végig a fenti sorokat a kommunikáció szempontjából.
Fordítsuk át a leírtakat, és nézzük meg, értelmezhető-e a kommunikációra:
„Segítségével le tudjuk győzni a konfliktusokat magunkban, békét teremthetünk vele – ha első lépésben nem is a világegyetemben -, de szűk környezetünkben mindenképp.
A kommunikációban nincs ellenség, vagy ellenfél, hanem partner van, akit vezetnünk, irányítanunk kell. A kommunikációban az építő jellegű konfliktuskezelésre kell törekedni.”

Hogyan válik eredményessé az aikidó?

Felhasználja, elvezeti, szétszórja az ellenfél (partner) energiáját. Ehhez az szükséges, hogy az aikidó gyakorlója figyelje, minden figyelmét összpontosítva kövesse a partnerét.
Így lesz alkalma a partner mozgási energiájának kihasználására.
A mozgás első eleme a kapcsolódás, az együtt mozgás a partnerrel. Ezt követi a – már közös – mozgás irányának tudatos, tervszerű megváltoztatása, melyben a partnert a folyamat végéig kíséri, vezeti.

Mit mond ez a kommunikációról?

Ha eredményesen szeretnél kommunikálni, első a másik megfigyelése, a partnerrel való „együtt mozgás”. Ez a gyakorlatban a másik gondolatainak, érzelmeinek, motivációjának megismerését jelenti.
Elengedhetetlen a másik fél aktív meghallgatása, ami nem csupán azt jelenti, hogy végighallgatod, amit a másik mondani akar. Mielőtt megfogalmaznád saját gondolataidat, kérdezed a másikat, mélyebben megismerve nézeteit, érzéseit, további információkat szerezve az elmondottakkal kapcsolatban.
Miközben a másik fél válaszol a kérdéseidre, megfigyeled az elmondottakat, a verbális és non-verbális kommunikációt, annak összhangját és disszonanciáit.
Ezzel átveszed partnered „kommunikációs mozgási energiáját”, melyet majd az általad meghatározott irányba tudsz vezetni.
Ezzel az aktív figyelemmel kapcsolódsz partneredhez, finom információkhoz jutsz a másik álláspontjával, gondolataival, érzéseivel kapcsolatban, ami megkönnyíti a következő lépést; – saját gondolataid átadását, a másik figyelmének ráirányítását a Te álláspontodra, véleményedre, gondolataidra.
Partnered álláspontjának megismerése és megértése után, kapcsolódva az általa elmondottakhoz, úgy tudod gondolataidat átadni a számára, hogy arra Ő nagyobb nyitottságot mutat. Már nem a saját gondolatainak átadása áll figyelmének a középpontjában, kommunikációddal irányíthatod a gondolkodását.
Ezt a kommunikációs folyamatot hívom én „Kommunikációs Aikidó”-nak, mellyel a konfliktushelyzetek nagy része remekül kezelhető, a másokkal való együttműködés minősége nagy mértékben javítható.
Próbáld ki a fentieket a gyakorlatban, figyeld meg, miben más ez a kommunikáció a korábbi helyzetekhez képest."


Forrás: Várfalvi Balázs: Mi a "Kommunikációs Aikido"? (2013.01.18.)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr205231185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása