AikiMag

Az Aikido Magazin

Minden aikido-mester figyelmébe

2013. szeptember 24. 16:09 - Csák Gergely

Az alábbi idézet Pasi Sahlberg A finn példa című könyvéből való.

Azért teszem be ezt az idézetet ebbe a blogba - aminek látszólag nincs köze az iskolához, a finnhez pedig pláne nem -, mert az aikido nem csak harcművészet, de oktatási rendszer is. Mint oktatási rendszer, pedagógusok és diákok vesznek benne részt, aránylag szabadon, a tananyag pedig maga az aikido.

Nem vagyok benne egészen biztos, hogy minden aikido-mester elgondolkodott már azon, végül is miért szeretné megosztani a tudását a többiekkel, de ha még nem tette, akkor ez az idézet - és maga a könyv is - nagyon sokat segít abban, milyen egy "méltányosságra" és "egyenlőségre" épülő iskolai rendszer - amilyennek szerintem az aikidónak is lennie kell(ene).

Miért szeretnék pedagógus lenni? – egy helsinki tanítóképzős diák sorai

"Számomra nem volt nehéz tanárrá válni. Tulajdonképpen nem is választás volt, inkább egy folyamat, a gyermekkori álom kiteljesedése felnőtt célkitűzéssé. Több pedagógus is van a családban, a tanítás a véremben van.  … Most, végzősként, lassan a tanítói diplomával a kezemben komolyan elkezdtem azon gondolkodni, hogy mit jelent ez a hivatás. Miért teszem ezt? Először is erős bennem a belső késztetés, hogy segítsek az embereknek felfedezni erősségeiket és tehetségüket, ugyanakkor megismerni gyengeségeiket és hiányosságaikat. Azért szeretnék tanár lenni, mert változtatni akarok a gyermekek életén és az ország sorsán. A gyermekekkel végzett munkám alapja mindig a szeretet, a törődés és a gyengédség, amely a személyes kapcsolatok kiépítésén alapul. Azt gondolom, hogy ez a hivatás csak ezen az úton teljesítheti ki az életem.

Azt is megértettem, hogy óriási felelősséget és sok munkát vállalok közepes fizetésért. Tisztában vagyok azzal, hogy az iskolák költségvetése várhatóan tovább szűkül, és ez hatással lesz az iskolai tanításra is. A Helsinkiben jelentkező szociális problémák, amelyek egyre inkább érintik a gyerekeket, szintén befolyással lesznek majd az osztálytermi munkára. …

Kétségkívül időről időre számot kell majd vetnem, hogy vajon számomra ez a munka megéri-e mindezt. Az ismert finn pedagógus, Matti Koskenniemi a „pedagógiai szerelem” kifejezést használta, ami az én pedagógusi hitvallásomnak is az alapköve. A tanítás olyan hivatás (talán bármely másiknál jobban), amelyben csak akkor lehetsz igazán sikeres, ha szívedet és egyéniségedet is beleviszed."

Forrás: A finn példa

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr775531740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása