AikiMag

Az Aikido Magazin

Amikor a szerkesztőség kezébe temetett arccal zokog

2013. november 23. 14:41 - Csák Gergely

Bárki, akinek volt már kard a kezében, megérti ezt az érzést és osztozik a mi gyászunkban. A szamurájok eltávoztak, kiirtották őket, vagy csak egyszerűen ódivatúak lettek, örökségüket sokan sokféleképp próbálják átörökíteni. A kendo, a kenjutsu rengeteg fajtája működik és virágzik. A szamurájok teste elporladt, kardjaik és szellemiségük viszont megmaradt és amit a modern ember átvehet, azt a harcművészet gyakorlói igyekeznek megtartani és tovább feljeszteni.

És akkor szemejön ez a videó.


A szerkesztőség tagjai egymás szemét eltakarva sikítoztak ("ne nézz oda, ne nézz oda!"), aztán zokogva temették arcukat a tenyerükbe.

Azok a vágások.

Az a fegyverkezelés.

Az a mozgás.

Mi teljesen megértjük, hogy a mai korhoz kell igazítani, fejleszteni a harcművészeteket. Már létezik ukemi-fitness is. Létezzen. Fejlesszük a testet az ukemivel: jó ötlet.

De ez itt, a szamurájkardos vígéckedés, erre nincsenek szavak. Ez a sárba tiprása mindannak, amit ez a jelkép, a szamurájkard képvisel.

A szerkesztőség javslata: legyen a kezükben egy műanyag cső, bármilyen műlófasz, bármi, ami kicsit sem hasonlít egy szamurájkardra és lóbálják azt inkább.

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr885647987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mariann Bagdi 2013.11.26. 17:52:06

Túl szigorú vagy...
Ezek az emberek totál kezdők és a kezdők aikidoban, kendoban vagy kenjutsuban sem vágnak másképp. (Van hogy a haladók sem, khm.)
Kérdés, hogy lesz-e jövője ennek a fitnessizének, vagy elmúlik hirtelen egy gyors lecsengéssel. Mindenesetre ha valakinek sárgaláza lesz a sok mangaolvasástól annak a levezetésére ez pont tökéletes. :)
Komolyabb felbuzdulásra meg ott vannak a harcművészetek.
Szerintem.

Mészáros Laci 2013.11.27. 08:07:10

@Mariann Bagdi:

azért érthető az indulat. gyárudvaron elégetni a koszos géprongyot, vagy utcán elégetni egy zászlót: textil ez is, az is, mégsem ugyanaz.

Csák Gergely · http://zummaikido.hu 2013.11.28. 12:15:20

@Mariann Bagdi: istnkém, csak elfacsarodott a szívem a látványtól. Tudod, milyen kis gyenge a szívem... ;-)
süti beállítások módosítása