AikiMag

Az Aikido Magazin

„Ha azt gondolod, hogy az Aikido edzése kemény munka..."

2014. március 09. 10:00 - ZalaváriNoémi

811a65996c62b78d05484bfd239693d8.jpg„Ha azt gondolod, hogy az Aikido edzése kemény munka, akkor próbálj meg egész reggel enni.”

(O-Sensei)

 

"Ez több, mint egy tréfa. A túlzott mennyiségű táplálék elgyengíti a ki-t, és lassú áramlásúvá teszi. Egészséges állapotban a vér enyhén lúgos kémhatású. Amikor a ki lassú áramlásúvá válik, a vér savas lesz, mi pedig fokozatosan veszítünk élettani alkalmazkodóképességünkből. Mindez végül testi betegséghez vezet."

 

 

 

William Gleason: Az aikido spirituális gyökerei. 2012

 

A szerkesztő (Csák Gergely) megjegyzése:

Nagyon-nagyon kevés cikk jelenik meg a magyar médiában az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban olyan emberek tollából, akik tényleg konyítanak valamit hozzá. Hivatalos papírjuk van róla. Ezt tanulták hosszú éveken keresztül. Képesek az egészséges táplálkozást tudományos igényességgel vizsgálni, ugyanakkor megfelelően egyszerűen elmagyarázni, hogy mindenki megértse.

Ellenben az életmód- és női magazinok ontják magukból a különböző diétákat, alternatív életmód-tanácsokat. Ne egyél ezt, csak azt. Lúgosíts. Paleo-diétázz. A legtöbb cikket teljesen hétköznapi emberek írják, akik ugyanolyan újságírók, mint bárki más. A cikket le kell adni, mert sokan el fogják olvasni, az embereket érdekli, mit esznek, van rá igény, hogy egészségesebbek legyenek.

A cikkek forrása általában az internet, ahol megtalálható minden: a repülők, amikről vegyi anyagokat permeteznek a földre, hogy birkaként engedelmeskedjünk, a Bermuda-háromszög, a Loch Ness-i Szörny legendája és persze Győzike, vagy a Való Világ hetvenhatodik szériája.

De előfordulhat az is, hogy ilyen komplett hülyeséget olvasunk az Aikido spirituális gyökerei című könyvben (William Gleason tollából):

"Ez több, mint egy tréfa. A túlzott mennyiségű táplálék elgyengíti a ki-t, és lassú áramlásúvá teszi. Egészséges állapotban a vér enyhén lúgos kémhatású. Amikor a ki lassú áramlásúvá válik, a vér savas lesz, mi pedig fokozatosan veszítünk élettani alkalmazkodóképességünkből. Mindez végül testi betegséghez vezet."

Hülyeséget.

Ugyanis a vér kémhatása nagyjából állandó - igen kis mértékben persze lemozdulhat egyik, vagy másik irányba, ha máshogy vesszük a levegőt, de nagyjából állandó.

Persze biztosan meg tudjuk mondani, hogy a túlzott mennyiségű táplálék nem egészséges: elhízunk tőle, a hormon-háztartásunk felborul, a belső szerveinket megterheljük, tönkremegy a szívünk és a májunk. De hogy ennek semmi köze nincs a lúgosításhoz, az is tuti zicher.

A lúgosítás egy egyszerű kis csalás, amivel milliókat lehet kaszálni. Ráírod valamire, hogy lúgosít, a népek pedig tolonganak, hogy megvegyék. Érdemes kicsit utána olvasni, pl. egy kémia-biológia szakos tanárnő cikkéből, hogy ki is találta fel a lúgosítást. Egy sarlatán, aki jót kaszált az ötletével. Még egy rákos beteget is megpróbált lebeszélni a kemoterápiáról, mondván, hogy a lúgosítással majd meggyógyul.

Vagy, amit a legutóbb egy budapesti gyerekorvos mesélt nekem: hetente visznek be kisgyerekeket a klinikára, mert paleolit-diétával "kezelték" őket. A gyerek szervezete persze nem bírja, ha megvonják tőle a tápanyagot és úgy kell őket visszahozni az életbe.

De Budapest belvárosában virágoznak a paleo-boltok.

Mielőtt nagyon belemerülsz a különböző hiedelmek és babonák világába a méregtelenítésről, lúgosításról, olvass utána olyan helyen, ahová legalább egy táplálkozás-szakértő ír (A táplálkozás és az egészség téveszméi az Indexen).

Ne hagyd magad átverni középkori babonákkal.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr95844673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása