AikiMag

Az Aikido Magazin

Mi a bajom az aikidósokkal?

2014. március 14. 09:14 - Csák Gergely

Ez egy nagyon veszélyes bejegyzés lesz, nem is kellene megírni. De Povázsai kolléga oly mértékben jó mondatot írt bele a késharcos cikkbe, amit az egyik kommentelő is kihangsúlyozott:

"Saját tapasztalatból mondom, hogy nagyon meglepődtem amikor aikidosként először vettem részt késharc szemináriumon. Hihetetlen, hogy mennyire stresszel az ember, ha nem a jól megszokott, komótos és kiszámítható aikidos anyagot gyakorolja, hanem egy kicsit "életszagúbban" jönnek a támadások."

Ez a bajom a magyar aikido egy részével. Ezért hiteltelen.

Mert semmi köze az élethez, pedig az aikidónak is arról kellene szólnia.

Nem igaz, hogy nem lehet ezt máshogy csinálni. Ennek nem kéne ilyennek lennie. Te is tudod, a lelked mélyén, amikor meglátod ezeket a "komótos" csávókat edzést tartani, vagy edzeni, hogy az egész hiteltelen. Önbecsapás.

Minden edzőtáborban megfordulnak ezek a csávók - a legtöbbjét már arcról, névről ismered te is, ha sokat jársz. 

1. Amikor megmutatja, hogy ő a király és ezt azzal csinálja, hogy szétszaggatja a mások ízületeit. Nincs tekintettel a partnerére, akivel gyakorol, úgy gondolja, hogy ő a kemény srác és neki meg kell mutatnia.

2. Végigdumálja az egész edzést, de nem mozog egy percet sem. Nincs rajta egy izzadtságcsepp sem az egész edzés alatt, még a pulzusa sem emelkedik meg. Ahelyett, hogy gyakorolna, filozofál és osztja az észt.

3. Hordóhasa van.

4. Minden edzés előtt 5 perccel kint szívja a cigiket láncban, ugyanez minden edzés után. Ha valahol keresni kell, biztos, hogy a kijelölt dohányzóhelyen. Az edzésen nikotinszag árad belőle, a bőréből, az edzőruhájából.

5. Azt állítja, az aikido önvédelmi edzés és ezen felbuzdulva beviszi az atemiket, véresre veri a partnere arcát. (Lásd első pont.)

6. Képtelen lekezelni az ütéseket, képtelen együtt mozdulni a partnerével, majd amikor nagy nehezen olyan pozícióba verekedte magát, ahonnan azt csinál, amit akar, elkezd szadizni. Beüti az atemit és meghúzza a fület, lenyakaz, gáncsol, szemétkedik.

7. Utána a békéről és a belső egyensúlyról prédikál.

8. Piaszaga van. Másnapos. Vagy még mindig részeg, az edzésen is.

9. Nagy hangon kommentálja és kritizálja a mestert, szidja a többi aikidóst és kritizálja őket. Amikor felkéred edzeni, közli, hogy nem tud mozogni, mert éppen fáj a térde/dereka/feje.

10. Béna, lagymatag a támadása, eleve látszik, hogy a lagymatag támadás értelmetlen, nem kell még kitérned sem előle. Nincs benne szándék, nincs benne erő, elhatározás, igazi érzés.

11. Ennek az ellentéte: úgy támad, mintha ő lenne a szegedi gyors, tol, húz, fújtat, üt-vág ész nélkül.

Nem igaz, hogy még mindig itt tartunk, hogy egyre-másra jönnek a nagyobb és nagyobb mesterek Magyarországra. Ezért olvashatjátok az összes aikidós Youtube-videó alatt, hogy "aikido is a bullshit". Pedig nem is az aikidóval lenne a baj. Hanem azokkal, akik gyakorolják és ilyenné teszik.

Mi a megoldás?

7 komment
Címkék: bullshit aikido

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr815853895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gojruht 2014.03.14. 13:19:09

Az utóbbi időben folyamatosan azt érzem az aikidoval kapcsolatban én is, hogy hiteltelen, ugyanakkor nem szűkíteném le a dolgot csak a fenti típusra/típusokra, bár kétségtelenül helytálló az összes pont. A legnagyobb gondom azzal van, hogy ritkán találkozok "hatásos" technikával, aminek főleg az az oka, hogy kétszer akkora vagyok, mint a legtöbb edzőpartner. Megcsinálhatja a technikát, de csak ha "szeretem". Ez vonatkozik a danosokra is. Kevesebb tudásommal is hatékonyabb tudok lenni, mivel a tömegemet hatványozottan tudom használni. Ezen tapasztalatok okán az utóbbi időben mozgásfejlesztésként tekintek az aikidora és egyre kevésbé harcművészetként.

2014.03.14. 18:33:52

A lányom pont most akar felhagyni a karatéval, mondom neki, próbáld meg az aikidót, biztosan fog tetszeni.

Amennyiben elolvassa ezt a posztot, mit fog mondani?
Hogy hagyjam békén ezzel, de nagyon gyorsan.

És? Akkor most küldjem sakkozni?

Povázsai Laci 2014.03.14. 20:48:06

Szerintem akad azért bőven olyan hely ahol friss felfogásban, budo szellemiségben oktatnak/gyakorolnak az emberek.

Olyan mestert kell találni, aki hajlandó korrektül tanítani és aki konzekvensen tanul tovább, ahelyett, hogy struccként a földbe dugja a fejét, dogmatikusan kitartva valami eltorzult alapelv hangoztatása mellett.

Szerencsére a legtöbb dojoban ingyen be lehet állni kipróbálni az edzést. Oda kell menni ahol jó a hangulat, jó a mozgás és jó a szellemiség. Vannak ilyen helyek.

Analyzer 2014.03.15. 07:57:52

Kedves Gergely, ez pedig egy nagyon "off-comment lesz", remelem, nem haragszol meg erte!

No, egyszeruen szeretnem megkoszonni, hogy dekadok utan egyaltalan hallottam az aikidorol, valaki - Te - visszaemlekeztetett, meg ha sajnos szomoru apropo alapjan is a fiatalsagomra, mikor magam is uztem ezt a gyonyoru sportot. A Spartacusban - ki emlekszik meg ra....? - judoztam hosszu evekig, utana valtottam aikidora. Ez meg persze az "atkosban" volt, teljesen masok voltak a korulmenyek, a hozzaallas, de a lelkesedesunk hatalmas volt.

Szoval, bocs megy egyszer, hogy a commentem nem a posztod tartalmahoz kapcsolodik, de egy koszonet miatt talan nem harapod le a fejem - meg virtualisan sem. :)

Jo egeszseget, es turelmet a mindennapokhoz!

Csák Gergely · http://zummaikido.hu 2014.03.17. 12:19:16

@...elmúlik...:

Nem mindenki ilyen. A cikk csak megpróbál rávilágítani egy-két olyan problémára, ami miatt az aikido sokak szemében hiteltelennek tűnik. Érdemes jól megválogatni, hova megy el az emebr, több edzést végignézni, megfigyelni a mestereket és kiválasztani, aki a legszimpatikusabb, vagy leginkább az igényekhez igazodik. De ez mindenfajta edzésre igaz.

Ha elakadnátok, írjatok e-mailt: gergely.csak kukac gmail.com és attól függően, merre kerestek, tudod segíteni.

AikiDani 2014.03.17. 17:23:01

Szerintem mindenhol vannak gázos arcok, nem stílusfüggő. Szerintem nem emiatt gondolják a népek azt, hogy az aikido bullshit - ennek más háttere van.
Teszem azt, O-sensei videókat is kommentelnek azzal, hogy bullshit, meg leverném ezt a vénembert, pedig nála aztán senki sem aikidózik hitelesebben - lévén ő az alapító.
Hordóhasú senseiből pedig láttam már egy-két olyan arcot, akik igencsak királyul aikidóznak (persze kérdés, hol kezdődik a hordóhas?).

2014.03.17. 18:56:32

@Csák Gergely: Ezt mindenesetre nagyon köszönöm, valószínű élni fogok vele.
süti beállítások módosítása