AikiMag

Az Aikido Magazin

Az aikidóban minden a józan észen alapul

2014. április 17. 05:30 - ZalaváriNoémi

"Józan ész" alatt azt értjük, amit mindenki megért, és nincs szükség hozzá magyarázatra. A hétköznapi döntéseinkben jelen kellene lennie a józan észnek. Ez a túlélési ösztön gyakorlati és egyetemes megértését jelenti. De ahogy észrevettem, a józan ész mást jelent számomra és számodra!

Egy aikidós barátom egyszer azt mondta, az aikido természetes. Természetesnek lenni annyit tesz, hogy az ember nem fordul a természet ellen. Aztán így folytatta: ahogy ebben a művészetben kiteljesedtem, sok aikido-alkalmazást láttam, ami nem csak a tatamin tanított, hanem a hétköznapi életben is. Ezek az én aikido-leckéim a józan észről.

Megpróbálom összeszedni a 14 legfontosabb aikido-alkalmazást az életben, amit éveken keresztül tanultam. Az edzéseknek köszönhetem ezeket a felismeréseket, amelyek most fontosak a józan ésszel kapcsolatos elgondolásom szempontjából.

Ne gondolkozz túl sokat, miközben aikidózol. A technikától az alkalmazásig az aikidóban minden a józan észen alapul.

Powerful-Aikido-Moves--1024x597.jpg


1. Mindig értékeld a partnereidet!

Az aikidóban mindig értékeljük az edzőpartnereinket. Párokban edzünk, váltakozva, hol tori (aki végrehajtja a technikát), hol uke (aki befogadja a technikát) szerepben. Soha nem gyakorlunk aikidót partner nélkül, ők fontosak az edzés során. Az életben fontos a partnered. A partnered/partnereid azok, akik segítenek téged a fejlődésben. Az aikido megtanította nekem, hogy mindig értékeljem a partnereimet, tiszteljem őket és becsüljem meg azt a tényt, hogy nélkülük sohasem jutottam volna el oda, ahol ma vagyok.
 
2. Soha ne erőltesd elképzeléseidet másokra!

Az aikidóban a technika erőltetése mindig rossz ötlet. Nem erőltetheted a technika befejezését. A legkisebb ellenállásra kell törekedni a technika gyakorlásakor. Ezért hívják ezeket technikának; arra fejlesztették őket, hogy az ember megtanulhassa megvédeni magát anélkül, hogy sok fizikai erőt belefektetne. Ugyanígy az aikido megtanított arra, hogy ne erőltessem az elképzeléseimet másokra.

Mindig rossz elgondolás úgy viselkedni mint egy elkényeztetett kölyök és követelni, hogy az emberek úgy csinálják a dolgokat, ahogyan mi akarjuk. Ez nem vezet megértéshez, csak sértődéshez és megvetéshez. Ehelyett fejleszteni kellene egy bizonyos szociális fortélyt arra, hogyan bánjunk másokkal. Meg kell tanulnunk, hogyan dolgozzunk másokkal. Ha túl nagy az agresszió, sohasem nehéz a dolgokat a másik szemszögéből látni.

Az aikidóban van egy tenkan nevezetű mozdulatunk. Amikor a támadó energiája túl nagy, akkor meg tudjuk csinálni a tenkant, és szét tudjuk árasztani a támadás energiáját, ugyanakkor nagyobb rálátást kapunk környezetünkre. A tenkan tehát megtanított arra is, hogy jó ötlet megnézni a másik szemszögét és saját környezetünket. A konfliktus hajlamos fokozódni. Az ellenfél álláspontjából nézve gyakran jobb képet kapsz arról, hogyan kezeld a mindennapi kapcsolatokat, döntéseket.

3. Gátold meg a konfliktust mielőtt megtörténne!

Az aikidóban vannak mozdulatok, amik a támadás elébe mennek, mielőtt azok kiteljesednének (például a yokomenuchi shihonage ura). Ez arra tanít engem "soha ne várj, amíg túl késő lesz." Ha tudod, hogy a várakozás elrontja a helyzetet, akkor választhatod azt, hogy megállítod a támadást mielőtt az nagy energiához jutna. A mindennapi életben az előrelátás úgy mint a koncentrálás nélkülözhetetlen a konfliktus sikeres közbelépéséhez.

 

121215 09 Ici sur Yokomen Uchi, l'entrée Ikkyo de Bob..preview.JPG


5. Mindig szeretetből cselekedj!

Valamennyi aikido-technikában az együttérzés előnyével kell cselekednünk. Az összes aikido-technika arra tanított, hogy ne okozzak sérülést a másiknak, hanem semlegesítsem a támadást azáltal, hogy a konfliktust átalakítom vesztes-vesztes helyzetből győztes-győztessé. Az életben egy konfliktusban sem szabad dühből vagy utálatból cselekedni, hanem nyitott és együttérző szívvel kell megpróbálni megoldani a konfliktusokat. Egyedül ez az elképzelés segíthet nekünk, hogy együttműködőbbek, önállóbbak és megértőbbek legyünk. Ezzel sok félreértést és fájdalmat kerülhetünk el.

6. Térj ki!

Az aikidóban nem szabad ott lenned, ahol a támadás beérkezik. Valamennyi aikidó technikában benne van a támadás vonalából való kitérés. Keresünk egy másik szöget, hogy hatékonyan tudjuk végrehajtani a technikánkat. Szerintem ez egy nagyon ésszerű elképzelés még a mindennapi életben is: ne csak ülj ott, amikor tudod, hogy sok gyűlölet kerül az utadba! Állj egy kicsit félre és szerezz egy kis rálátást! Azt szeretném kihangsúlyozni, hogy jobb a teljes belépés (irimi) közben ugyanakkor kitérni, csakúgy  mint aikidógyakorlás közben. Látod, hogy nem azért térünk ki, hogy elfussunk a problémáink elől, hanem hogy jobb helyzetbe kerüljünk és megoldhassuk azt.

Folytatás

 

 

Forrás: 14 Aikido Lessons in Common Sense

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr456042879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása