AikiMag

Az Aikido Magazin

Gondolatok? Mindenképp!

2014. június 01. 18:25 - Csák Gergely

Ezzel a címmel írt ki érdekes posztot a Facebook-ra Sziklai Ferenc. A magyarországi aikibujutsu-mester elkísérte az AikiMag-os kollégákat és Németh Ferencet Takashi Kuroki edzőtáborára, Rakovnikba. Íme, az élménybeszámoló tőle:

"Aki ismer tudja, hogy nem vagyok az az írós fajta. És azt is tudja, hogy sokfelé jártam már különböző stílusú harcművészeti szemináriumokon az elmúlt több mint húsz év alatt. Egy kedves edzőpartner nemrég találóan be is definiálta ezt. Egyszerűen elnevezett aikidoturistának... De ez egy másik story. Szóval nem szoktam sokat firkálni, de ez azért megér néhány sort. Valakinek tetszeni fog, valakinek nem. Reklám? Nem. Antireklám? Nem. Összehasonlítás? Nem. Gondolatok? Mindenképp!

csoport_kicsi.jpg(A képen bal oldalt a második a szerző.)

Csehországban jártam heted magammal (plusz egy fő média bűvész). Aikidózni. Takashi Kuroki szenszei vezette szemiáriumon. Tizenkilenc éves kora óta gyakorolja a harcművészeteket a jelenleg negyvennégy éves, végzettségét tekintve kémikus. Hát mit ne mondjak, jól megtanulta, hogyan keverje a budót a laborjában ütőképes harci anyaggá. Legyen szó kardról, botról, vagy egyszerűen csak a puszta kezekről. Most sorolhatnám, kitől és mit sajátított el, de mint többnyire, könnyedén elveszhetünk a mesterek és stílusok kavalkádjában. Amit azonban mégis megemlítenék, hogy Shoji Nishio szenszei elhivatott követője, aki Ueshiba Morihei közvetlen tanítványa volt az 50-es években, és később instruktora is. Nishio stílusa egyedi, kidolgozott, nem feltétlenül a tradicionális Aikido Hombu vonalat követi. Amit képvisel, rendhagyó, időnként különc, ezért nem feltétlenül szívesen látott rendszer az Aikikai iskolákban. Mégis fent maradt. Köszönhetően a judo, karate, jodo, iaido stílusok nagyfokú behatásainak, valamint a követőinek, amilyen Kuroki szenszei is. Amolyan korabeli kevert harcművészet. Ez a Nishio Budo. Na de térjünk vissza még egy kicsit a szemináriumhoz, és Kuroki szenszeihez. Magával ragadó ember. Szó szerint. Amint megragadott, csak akkor enged, amikor neked már úgyis mindegy. Rendkívül közvetlen, mosolygós, és mégis komoly személyiség. A stílus hazánkban kevéssé ismert, de az ismerők számára meggyőző. Minden kicsit harcosabb stílust gyakorló embernek megvan a maga véleménye az aikidóról. “Ezt simán kiütöm...”, “Figyeld már, táncol! De azt is milyen bénán!”, “Ez mi...?” vagy csak szimplán “Á, medzsik!”. Valóban azt lássuk be, hogy egy jól képzett ütöm-rugom-dobom-leszorítom stílussal nehéz felvenni a versenyt, csak az aikido elveinek segítségével. Mégis, valahogy elnézve azt a japán emberkét, ahogy pörög-forog, üt-rúg, odapakol - ki tudja talán még csíp is, harap is közben. Az jut az eszembe még némi ütöm-rugom-dobom-leszorítom stílussal a hátam mögött is, na ez érdekes, nézzük csak! Felkelti a figyelmet. A támadó támad. Kézzel, lábbal, bottal, fakarddal. Kitérés, atemi, technika. Kézzel, lábbal, bottal, fakarddal. Három nap. Összesen tíz óra gyakorlás. Alapoktól magasabb szintig. Sok? Kinek mennyi. Élveztük? Határozottan. Iskola, rendszer, stílus. Felépítve? Igen. Magyarázva? Igen. Jól éreztük magunkat? Úgy biza.

Köszönet az élményért az útitársaimnak és edzőtársaimnak beleértve lady terminátort is, a média gurunak, a defektes guminak, az 1200km utazásnak, a három napos dézsából ömlő esőnek, a dojoban alvásnak, a dobókockáknak, a sajnos nincs rizsnek és kávénak, az ízletes nedűknek és ételeknek, a motorhibának hazafelé, és végül, de nem utolsó sorban a szervezőknek külhonban és itthon!"

Sziklai Ferenc sensei a magyarországi Aikibujustu vezető oktatója, Obata Toshishiro Kaiso személyes tanítványa, akivel 2001-ben került kapcsolatba. 1974-ben született, Budapesten. A harcművészetekkel 1989-ben kezdett foglalkozni. Több fegyveres és pusztakezes stílusban is kipróbálta magát.

Fokozatai:

Aikido és Aikibujutsu 4. dan, Renshi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr476211099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása