AikiMag

Az Aikido Magazin

Pain and gain - avagy miért lesz egy aikido instruktor fitness edző?

2014. július 22. 16:04 - Povázsai Laci

Két éve határoztam el, hogy tanítani fogok. Az első dan vizsgám után jött az igényem arra, hogy még jobban megismerjem az aikidót és annak rendje módja szerint elkezdtem heti egy, néha két edzést tartani, ezzel párhuzamosan pedig forradalmi változásokat vezettem be az életem számos területén.

Hamar rájöttem, hogy az a módszer, ahogy én az aikidót tanultam, sok mindent nem foglal magában, amit én egy edzéstől elvárnék. Kevés az alapozás, végtelenül sok a vizsgákra gyakorolt technikai elem – amik erősen nélkülözik a gyakorlatiasságot -, nem javul az erőnlétem és az eredendően kötött izomzatom is csak minimálisan lett lazább. Az aikidó mellett belekóstoltam más stílusokba, amelyek közül a karate vált rendszeressé a heti edzéseken. Emellett futottam, jógáztam és ez a sok élmény  – kiegészítve a saját edzéseimen tapasztaltakkal – mind arról győzött meg, hogy kellene valami szakmai alap, ami segít az edzések rendes felépítésében.

Edzőképzés.jpg

Több ismerősöm és sempai-om  elvégezte a TF aikidó edzői tanfolyamát és ódákat zengtek róla, hogy milyen jó. Szomorúan ért hát a hír, hogy a képzés megszűnt, és az ezzel kapcsolatos mendemondák és városi legendák sem nyerték el a tetszésemet. Ez eléggé elszomorított és nem igazán tudtam, hogy mit kellene tennem.

Szerencsémre karate mesterem (aki nem mellesleg komoly múltú aerobic, spinning és személyi edző) Pétercsák Józsi adott egy jó tanácsot: menjek privát suliba és tanuljam meg a fitness alapjait, és legyek fitness edző. Először furcsán néztem rá – nem vagyok az a fitness teremben megforduló ember – aztán meglátogattam a Fitness Company honlapját, letöltöttem az ismertetőket és úgy döntöttem, hogy ám legyen, belevágok a közel egy éves képzésbe, amit két hete fejeztem be, ráadásul 5-ös bizonyítvánnyal, amit nem igazán hittem volna az elején amikor belevágtam.

Olvasd el az egész cikket a "Tovább"-gombra kattintva!

A suli hétvégéken zajlott, hét közben a gyakorlati részt kellett csinálni, vagyis eljárni fitness terembe és a megszerzett tudás alapján saját edzéstervet készíteni és azt végrehajtani. A tananyag elég érdekes volt: anatómiai alapok, edzéselmélet, sportpszichológia, rendezvényszervezés és vállalkozási alapismeretek, gimnasztika, no meg persze a sportág specifikus (testépítés/fitness) elméleti és gyakorlati képzés.

Nagyon sokan vágtunk bele a tanfolyamnak, kb 100 ember volt egy évfolyamon és akkor még nem említettem az aerobic-osokat, akikkel a sportág specifikus anyag kivételével közösek voltak az órák. Én soha nem voltam túl jó az iskolákban, könnyen lankad a figyelmem, ha száraz az anyag és nehezen veszem rá magamat a magolásra. Kicsit aggódtam is az elején, hogy fog így menni a suli, de szerencsére a számonkérés rendszere (évközi dolgozatok, ZH-k, majd az OKJ vizsgák) elég motiváció volt ahhoz, hogy tömbösítve nekiálljak tanulni és végül is jó eredménnyel zárjam a tanfolyamot.

Maga a fitness egy jól felépített elemekből álló, tömegek számára kitalált mozgásforma, amiben az üzleti elgondolás abszolút tetten érhető. Nekem ez tetszett, hiszen ettől láttam meg benne a szakmai lehetőségeket. A Fitness Company vezetői pedig kifejezetten profik az üzleti alapú elképzelésekben és azok megvalósításában is, ami érződött az egész tanfolyam alatt, annak minden pozitív és negatív értelmében, de erre majd később kitérnék.

A tanfolyam számomra egy átalakulás volt. Nagyon rossz véleménnyel voltam korábban, a szétgyúrt, photoshoppolt plakátokkal ügyfeleket csalogató fitness iparról és kifejezetten taszított a „gyúró termek” olcsó techno zenétől dübörgő, magamutogató rögvalósága. De amikor megismertem a csoporttársaimat, azokat az embereket, akik kitartóan dolgoznak azon, hogy rendbe szedjék magukat, egészségesen étkezzenek és az elsajátított tudással segítsenek az ismerőseiknek, családtagjaiknak, akkor azonnal lett közös nevező és viszonyítási alap, ami nélkülözhetetlen a megértéshez. Amint elkezdtem rendszeresen edzeni különböző termekben, arra jöttem rá, hogy nagyon sok ember küzd keményen azért, hogy formába jöjjön és csak egy viszonylag szűk rétegre lehet ráhúzni a rossz értelemben vett „gyúrós” sztereotípiát. Az anatómiai alapok és az alapvető testépítő gyakorlatok megismerése sokat segített abban, hogy még jobban megismerjem a testem felépítését és annak fejlesztési lehetőségeit.

Az edzéselmélet, sportpszichológia és gimnasztika teljesen más megvilágításba helyezte számomra az aikido edzéseket. A tradicionális alapokra helyezett edzésvezetés sok dologra fittyet hány, amit a sport tudományban lefektettek. Későbbi cikkekben szeretnék majd részletesen kitérni arra, hogy szerintem mik a legnagyobb különbségek és mik azok a technikai és gyakorlati elemek, amiket érdemes átvenni a hagyományos sportokból.

A cikkem végére hagynám az értékelésemet a Fitness Company tanfolyamáról, amit elsősorban azoknak szánnék, akik gondolkodnak azon, hogy elvégeznek egy államilag elismert (OKJ) tanfolyamot a közeljövőben.

Ami jó volt:

  •          Változatos és érdekes tananyag, részben profi előadókkal
  •          A tananyag eléggé gyakorlatias volt, sok benne a használható tudás még aikido edzői szempontból is
  •          Sok sztori, történet arról, hogyan kezdték el felépíteni a saját üzletüket és számos erre irányuló javaslat/tanács, amik mind gyakorlati tapasztalatokon alapulnak
  •          A tanfolyam résztvevői között sok volt a már eleve képzett ember, akiktől szintén sok érdekes dolgot meg lehetett tudni és ezáltal kapcsolatokat építeni
  •          A továbbképzések nagyon jó árban érhetőek el a végzősöknek
  •          A tanáraink nagyon kedvesek voltak a vizsgán

Ami rossz volt:

  •          A jegyzetek, amiket kaptunk nem voltak naprakészek, ráadásul nekünk kellett őket kinyomtatnunk
  •          Pár tantárgy esetében (anatómia és gimnasztika) nem ártott volna kicsit több tanóra és szemléletesebb eszközök. A 21. században azért bőven vannak olyan lehetőségek (videó, interaktív tábla, stb.) amik szemléletesebbé és könnyebben emészthetővé tették volna a látottakat
  •          A Fitness Company-nek nincsen saját tanterme és edzőterme. Gondolom ez sok helyen is így van, de engem baromira bosszantott a gyakorlati órákon az, hogy gyakran több csoport is egy adott teremben volt (sokszor ez legalább 50 embert jelentett különböző tanfolyamokról) és nem, hogy a techno zenét nem lehetett lehalkítani, de még lábujjhegyen kellett járni, hogy a kedves vendégek jót edzhessenek, miközben mi tanulni próbálunk
  •          A tanfolyam végére nekem kicsit sok lett a suli saját marketingje, főleg azért, mert eddigre volt már egy pár dolog, ami nem volt szimpatikus

Összességében ajánlom az iskolát, de arra biztatnék mindenkit, hogy beszéljen minél több emberrel aki végzett ilyen tanfolyamot és hasonlítsa össze a hallottakat.

Nekem jó kezdő lökés volt a tanfolyam ahhoz, hogy komplexebb edzői munkában gondolkozzak és az aikidóból hiányolt elemeket (erőnléti edzések, állóképesség fejlesztés és prevenciós edzések) is megtanuljam és tartsak ilyen foglalkozásokat azok számára akik ezt igénylik, ezért szeptembertől folytatom a tanulmányaimat, részben a Fitness Company-ben.

Azonban a legnagyobb dolog az volt számomra, hogy újra találkoztam Németh Feri sempai-al és általa megismerkedtem a Nishio aikido rendszerrel, ami legalább annyira változtatta meg az aikidóról alkotott elképzelésemet mint az edzőképzés.

Feri_Povi.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr166527723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása