AikiMag

Az Aikido Magazin

Fehér Kard – hogy lehet egy tragédia áldás

2014. július 26. 15:47 - Pető Richárd

Amikor először hallottam a Fehér Kard című dokumentumfilmről, akkor azt gondoltam ez valami átverés. Vakon aikidózni? Ráadásul dan fokozatot elérni belőle és tanítani is? Ilyen nincs, hiszen, sok látónak is nagyon nagy nehézséget okoz a különböző technikák elsajátítása, nem hogy egy vak ember számára. Aztán elkezdtem nézni a Németh Vilmossal készült HBO dokumentumfilmet és rájöttem, hogy ez nem lehet kamu. S elkezdtem emlékeztetni magam arra, hogy az előítéletek nem vezetnek előre, hiába van benne az előtag.

Olvasd el a teljes cikket a "Tovább"-gombra kattintva!

feher_kard_02.jpg
Németh Vilmos látóként született, de egy ritka öröklődő betegség miatt fiatalkorára teljesen elvesztette a látását és meg kellett tanulnia ezzel együtt élni. Azt gondolnánk, hogy a XXI. századra ez már nem olyan nagy gond, de a film során elmondja, hogy mind saját magának hozzászokni a gondolathoz, mind pedig a látok intrikáival, támadásaival megbirkózni, elég sok volt számára. Elmondta, hogy aluljárókban, vagy nyílt utcán nem egyszer támadták meg, és vették el tőle minden értékét, verték meg.

feher_kard_01.jpg

Ekkor – mint mindenki – valami megoldást keresett a problémára és talált is egy kifejezetten vakok számára szóló aikidó kurzust. Hogy miért éppen aikidót, ki tudja, ez bukkant fel számára először a „láthatáron”. Speciális, kézvezetési technikával tanulta hosszú időn keresztül az aikidó rejtelmeit, mígnem eljutott a fekete övig. Ekkor elhatározta, hogy ő maga is oktatni fogja a stílust sorstársai, sőt kifejezetten nők számára. Kemény, következetes, ám ugyanakkor megértő és barátságos mester hírében áll. Nála senki nem tudja jobban mit jelent gyakorlatilag profitálni egy harcművészetből.

feher_kard_03.jpg
Az igazsághoz hozzátartozik azonban az is, hogy már rég túllépett az aikidó keretein és stílusát keveri az MMA-val, Kung-fu-val és judóval is. Tehát próbálja minél inkább önvédelmi rendszerré tenni. Jobb híján egyelőre Fehér Kard rendszernek hívja a saját rendszerét és az életét is felteszi ennek kidolgozására és tanítására.

Nem tudom mennyire reklámfogás, mennyire nem, de a film végén bemutatnak egy kísérleti eljárást, amivel valamennyire vissza lehetne állítani a látását, ám akkor nem folytathatná tovább az aikidót és emiatt lemond a műtétről. Ha mindez igaz, akkor nagyon szép példája ez annak, hogy nem jelent mindent a számunkra természetes látó életmód, sokszor a másoknak nyújtott segítség többet ad egy ember életébe, mint az, hogy a szemével látja-e mi történik körülötte.

Mindenkinek ajánlom e dokumentumfilmet. Aikidósoknak egyértelműen kötelező, a többi harcművészeti ág gyakorlójának pedig nagyon ajánlott.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr456534675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása