AikiMag

Az Aikido Magazin

Ami mellett nem mehetünk el szótlanul

2014. november 15. 10:22 - Csák Gergely

"A II. világháború óta nem volt ilyen nagy és drasztikus az elszegényedés: ma Magyarországon 4,6 millió ember él európai mércével mért szegénységben" - írja az ATV portálja a magyarországi szegénységről. A Napi.hu is drámai szegénységi adatokról beszél Magyarországon.

Mit jelent ez gyakorlatilag? Hogy sokan nem fűtenek télen, mert nincs pénz kifizetni a gázt, vagy nem telik gyógyszerre? Van, ahol párizsis kenyérre sem telik? Igen. Vagy sokkal rosszabb.

 

apupuszi.jpg

Kevesen tudják, hogy a szegénység és a kiszolgáltatottság a legjobban a gyerekeket és az időseket súlytja. (Katt a linkre az adatokért.) 2015-ben pedig gyakorlatilag minden olyan segítséget megvonnak a szegényektől, amivel ki tudnának lábalni a helyzetükből - hiszen a legszegényebbek mennek el a legkevésbé szavazni Magyarországon és ők azok, akik a legpasszívabbak, legtehetetlenebbek. (Látszólag - bár ez a gondolatmenet messzire visz. Ha képesek lennének megszervezni saját magukat, nem így nézne ki a dolog.)

Mit tudunk tenni ez ellen?

Ezt a kérdést sokan teszik fel maguknak, de kevesen tesznek is valamit. 

Ilyen körülmények között indított útjára pár hölgy egy nőegyletet, vagyis civil szervezetet pár hónapja, aminek a Zsakett nevet adták és egyből akcióba is léptek: a Kössük össze nevű eseményükön (dec. 7, 16-tól; MÜSZI - Budapest, Blaha L. tér 1., Corvin Áruház 3. em.) árverésre bocsájtanak különböző otthon készített, vagy cégek által ingyen felajánlott tárgyakat. A bevételt a Bolyai-Breznó közi Gyermekotthon javára ajánlják fel, ahol a Zsakett Hölgyegylet önkénteskedik. A cél az, hogy 500.000 forinttal járuljanak hozzá a Gyermekotthon most készülő művészetterápiás helyiségének felszereléséhez.

(Művészetterápia - a gyerekotthon lakói rajzolással, festéssel, zenével, énekkel, valamilyen művészeti tevékenységgel dolgozzák fel a velük történteket. Érdemes a Zsakettel felvenni a kapcsolatot, bizonyosan elég történetet tudnának mesélni.)

Oké, hogy jövök a képbe én?

Két dolgot tehetsz. Ha nem aikidózol (de olvasod a blogunkat), akkor elmész december 7-én, vasárnap délután a MÜSZIbe és vásárolsz, licitálsz. Szerencsésebb esetben már aikidózol - ekkor összekötheted a kellemest a hasznossal, vagyis: edzhetsz és ezzel segíthetsz a gyerekeken.

Mi - mindjárt arra is rátérek, kicsodák - ugyanis megszerveztünk egy jótékonysági aikido edzőtábort a Tüzér utcai BHSE dojóba, 10.00-tól. Vasárnap négy óra edzés, különböző mesterekkel, a bevételt pedig - levonva a Tüzér utcai dojó rezsiköltségét - teljes egészében mi is a Gyermekotthon javára ajánljuk fel.

Nos, itt jössz Te a képbe!

Ha van egy saját dojód: még nem futott le, hogy kik tartják az edzéseket, bár sokan jelentkeztek. Azoknak adjuk az edzéstartás lehetőségéet, akik a legtöbb résztvevőt tudják elhozni (és tulajdonképpen a legtöbb pénzt ajánlják fel) a táborra. Jelentkezz, hogyha Te is tartanál edzést: gergely.csak kukac gmail.com!

Ha aikidózol: hozd el a barátaidat, ismerőseidet, gyertek el minél többen! Biztos, hogy a táboron sokat fogunk tanulni, sok olyan emberrel edzhetsz együtt, akikkel hétköznap nem, vagy ritkán találkozol - bizonyosan jó hangulatú edzőtábor lesz, magyar mesterekkel. Gyere el a táborba, jelölj vissza a Facebook-on, vagy oszd meg ezt az eseményt, ezt a blogbejegyzést az ismerőseiddel! Máris sokat tettél a gyerekekért és ugyanakkor az aikidód is fejlődik!

Ha nem aikidózol: vagy menj el a MÜSZI-be és licitálj az árverésen, vagy gyere el az edzőtáborunkra és próbáld ki az aikidót - egyedülálló lehetőség lesz, hiszen négy különböző mestertől tanulhatsz és ismerheted meg az aikido négy aspektusát!

Kik vagyuk mi?

Budapest Honvéd Sportegyesület, Tüzér utcai dojo

Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC), Harcművészeti Szakosztály

Zumm Aikido Egyesület, Csák Gergely aikido-oktató

Németh Ferenc, aikido-oktató

Kati Dániel, aikido-oktató

Aranyi Zsolt, aikido-oktató

Hochstrasser Norbert, aikido-oktató

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr196898733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása