AikiMag

Az Aikido Magazin

Kagambiraki 2015: a magyar vonatkozású mesterek

2015. január 11. 19:44 - Csák Gergely

A Hombu dojo minden évben januárban hirdeti ki, hogy kiket "neveztek ki" Japánból, vagyis kik kaptak újabb fokozatot. Nézzük, kik azok, akiket Magyarországon, vagy Európában többé-kevésbé ismernek.

7. dan

Stefan Stenudd

Magyarországon nem túl ismert, svéd mester, a Nemzetközi Aikido Szövetség korábbi alelnöke. 1972 óta gyakorol aikidót és iaidót. Több könyv aikidós könyv szerzője, foglalkozik taoizmussal és asztrológiával is. A nagyon lágy aikidót gyakorolja, amint ebből a videóból is látszik.  

Urban Aldenklint 

Rendszeresen jár Magyarországra; szintén svéd mester, a Kobayashi-ágból. 1977 óta aikidózik, 1980-ban majdnem egy évet töltött a Kobayashi Dojóban. A copfos viking nagyon népszerű a hazai kobayashisok körében, közvetlen stílusú, mosolygós ember, kellemes hangulatú edzéseket vezet. 

 

Hiroaki Kobayashi

Szintén sokat jár Magyarországra, a Kobayashi-vonal egyik fontos oktatója. A japánon kívül három másik nyelven beszél folyékonyan. A nyári MKDE-tábort is ő fogja vezetni.

 

6. dan

Pascal Durchon

Christian Tissier szövetségében aikidózik, az FFAAA technikai kollégiumának korábbi vezetője. Az aikido mellett Kashima Shin Ryu kenjutsut is gyakorol. Franciaországban ő az egyik mester, aki a danvizsga-bizotságokat vezeti. Franciaország mellett Angliában, Németországban és Lengyelországban tart edzőtáborokat. 

Francesco Dessi

A firenzei aikido egyik "nagy öregje", szintén Christian Tissier tanítványa. Rajzait a honlapjára is kiteszi, érdemes őket megnézni, ehhez is tehetsége van. 

 

Michel Desroches

Michel Desroches érdekes alakja a francia aikidónak; magát az egyik legkorábbi francia aikidósnak, André Noquet tanítványának vallja, aki még O-Senseinél tanult aikidót. Így a mester egyfajta tótumfaktum Franciaországban. Tagja mindkét nagy szövetségnek, de a szövetségeken belül (kívül?) saját kis csoportja is van, ami a Noquet-tanítványokat tömöríti. Dijonban tanít aikidót; nála lassan sokkal híresebb a tanítványa, a Japánban élő Guillaume Erard

Folytatjuk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr967060793

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása