AikiMag

Az Aikido Magazin

Mushin: elképzelhetetlen, mégis létezik

2015. május 19. 10:44 - ZalaváriNoémi

Sok időt töltünk fizikai edzéssel, de igazából a budo nem a technikákról szól, hanem az elméről.

Az összes technikánk és katánk a testünk edzésére szolgál, de az a titok, hogy ezek az elménket is edzik.

 
残心
無心
不動心
中心
誠心


Ez az öt japán kifejezés takar mindent, amit az elménkkel tenni kell. Az első három - zanshin, mushin, és fudoshin - nagyon gyakori a budo világban.

Az összes tartalmazza a kokoro 心 jelet (amit "shin"-nek kell olvasni, ha más karakterekkel van kombinálva). A zanshin, a mushin és az udoshin mind mentális állapotokat jelölnek. A zanshin a tudatosságot jelenti, a mushin a gondolat nélküli állapotot, a fudoshin a mozdulatlan elmét: ezek a jellemzők, tudatállapotok a fejlődés lényegét jelentik a harcművészetben.

Ezek a rövid szavak olyan kifinomult elmeállapotokat írnak le, amelyek hosszú idő után fejlődnek ki. A gyakorlás során az ember akár edzésről-edzésre különbözőképp értelmezi őket, mi most leírjuk éppen azt a verziót, ahogy éppen mos tlátjuk. Lehet, hogy jövő héten, lehet, hogy 5 év múlva máshogy fogjuk látni... ki tudja? 


A mushin és fudoshin jelentése ellentmondásos


Takuan így írja le: "Bár a bölcsesség mozdulatlan, de nem érzéketlen, mint a fa, vagy a kő. Úgy mozog ahogy az elme akar mozogni: előre vagy hátra, balra, jobbra, a tíz irányba és a nyolc pontba; és az elmét, ami nem áll meg, hívják mozdulatlan bölcsességnek." Takuan Soho: The Unfettered Mind (A szabad elme)

Az elme, ami nem elme, és a mozdulatlan elme, ami egyáltalán nem áll meg. Ennek nyelvi szempontból egyáltalán nincs értelme, legalábbis nem a budoedzés első egy-két évtizedében. A mushin és fudoshin mentális állapotok, amiket hosszú edzéssel töltött órákkal lehet fejleszteni. Mint a legtöbb dolog, amit az elménkkel teszünk, ezek is bonyolultak.url_1.jpg

Az első bonyodalom az elme karaktere, amit mind a mushin (無心), mind a  fudoshin (不動心) kifejezés tartalmaz. A 心 (kokoro) olyan jellegzetességet tartalmaz, amit a nyugati hagyomány két részre bont. Az elméről, mint a logika és az értelem helyéről beszélünk, a szív pedig az érzelmek helye. A japánok nem követik el azt a hibát, hogy szétválasztják az értelmet és az érzelmet. Ők felismerték, hogy ezek nem elválasztható dolgok, hanem két fele egy egésznek. Az értelem áthatja az érzelmeket, és az érzelmek hatással vannak az értelemre. Ennek nyilvánvalónak kellene lennie, de a mi kulturális örökségünk elhomályosítja ezt. Amikor a mushin-ról vagy a fudoshin-ról beszélünk, akkor kétségkívül az értelmi és az érzelmi részünkről is beszélünk. Nincs rá szavunk, ami kifejezi ezt.


A mushin, vagyis a gondolat nélküli állapot elképzelhetetlen

Nem olyan mintha kómában lennénk? Nem, és ez a problémám a mushin kifejezéssel. Nem gondolatnélküliséget jelent, vagy inkább csak figyelmet, de ez a kifejezés sem írja le teljesen. A mushin-nak számos rétege van. Úgy gondolom meg lehet érteni még ha ezer edzésen is részt kell venned mielőtt igazán világossá válna előtted.

A mushin nem gondolatnélküliséggel kezdődik, hanem egy nyugodt, tiszta elmével. Ez az első lépés. Hagyd, hogy az elméd lecsendesüljön, így nem maradnak követelmények a helyzetre nézve, próbálj meg nem rákényszeríteni egy bizonyos irányt.

Ha ffélsz ellenféltől, vagy túlzottan ragaszkodsz egy bizonyos fogáshoz a harc során, úgy már akkor bajban leszel mielőtt elkezdenéd a technikát: mielőtt csökkentenéd a távolságot (a ma'ai-t).

Nyugodj meg, lazíts, lélegezz! Légy nyugodt, és lásd meg, halld és érezd át az egész szituációt. Ne tervezd el vagy találd ki mit csinálsz, csak legyél ott. Amikor az emberek azt mondják "Ne gondolkozz!" akkor az a lényeg, hogy hagyd a tudatos, fecsegő, zakatoló gondolatokat távozni, és csak legyél ott. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek gondolataid, hanem azt, hogy elengeded az állandóan fénysebességgel száguldó jelentéktelen gondolatokat, amire a modern élet bátorít és amitől olyan nehezen lehet megszabadulni. A mushin-t lehetetlen elérni, ha nyomkodod a telefonod, ugyanakkor szörfölsz a neten, hallgatod a rádiót vagy nézed a tv-t. El kell engedned mindezt, mielőtt lecsendesíthetnéd az elmédet.

2.jpg

Ha vannak kívülről jövő dolgok, amik állandóan serkentik az agyadat, sosem fog lenyugodni annyira, hogy elérje a mushin-t. Ha elengedsz mindent, és elméd lenyugszik, akkor dolgozhatsz a mushin-on. Ez bonyolult, mert a mushin a budóban megköveteli a meglehetősen magas szintű technikai ismeretet. Ha gondolkoznod kell a technikán bármilyen nézőpontból, akkor nem vagy a mushin-ban. Ez azt jelenti, hogy konfliktusban csak akkor lehet elérni a mushin-t, amikor elegendő technikai tudásra tettél szert ahhoz, hogy cselekedni tudj anélkül, hogy a mozdulat bármelyik részére gondolnál.

A jó hír az, hogy dolgozhatsz a probléma szellemi és technikai oldalán is. Szánj egy kis időt arra, hogy kihúzod a dugót a konnektorból és kikapcsolod az elektronikus, zavaró dolgokat. Szokj hozzá saját légzésed hangjához és érezd magad kényelmesen úgy, hogy nem hajkurászol minden gondolatot és minden ösztönzést, amivel találkozol. Hagyd a "mi lenne ha"-kérdést.

Amikor lecsendesítetted az elméd, elkezdhetsz a mushin felé haladni

 

Számomra a mushin része a tudat egy mély szintje, amire nincs befolyással semmilyen apró gondolat. Ezzel a csendes, nyugodt és zavartalan tudatszinttel dolgozol. Így képes vagy pontosan reagálni egy helyzetre anélkül, hogy beletennéd magad.

Ha nem ragaszkodsz a gondolataidhoz, feltételezéseidhez, akkor a helyzethez megfelelően tudsz cselekedni. A csendes elme arra tud reagálni, ami valójában történik, nem pedig az előre kialakított feltételezésekre.

Amikor az emberek azt írják, hogy a mushin jelentése "nem gondolkozni", az első benyomás az, hogy a mushin az értelemnélküliségről szól. Olyannyira nincs érzelmi aktivitás, amennyire nincs szellemi aktivitás sem. Az racionális elmének le kell nyugodnia, és ellazulnia, nyugodttá és csendessé kell válnia. Az érzelmeknek is csendesnek kell lenniük. Amíg nem csendesíted el az elméd érzelmi oldalát úgy mint az intellektuális oldalt, nem érheted el a mushin-t.

Amikor az agyadban folyamatosan mennek a gondolatok, ez azért állandó, mert sokan nem tanulják meg lecsendesíteni az elméjük/szívük érzelmi oldalát. Tehát lélegezz és ne ragaszkodj az érzelmeidhez! Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek érzelmeid. A mushin nem ezt jelenti. Hanem azt, hogy az érzelmeid nem színezik be a helyzetet. Az egód azt mondhatja, "nem kellene hagynom, hogy ez a nő ujjat húzzon velem", vagy "ez a srác egy seggfej", vagy "ki ez a sok idióta?". Ezek csak útját állják a tiszta érzékelésnek így csak azokra a dolgokra tudsz reagálni, amik nincsenek is igazán ott, ahelyett, hogy a helyzetre reagálnál: a világra.

Az érzelmeink és gondolataink megviselnek minket, ha hagyjuk

 

A gondolataink miatt a figyelmünk csapong: figyelünk a politikára, a barátainkra, a munkánkra, a vacak utakra, a gyönyörű napnyugtára, a rádióban szóló dalra és a fickóra, aki épp elénk állt a sorban.

1.jpeg

A szíved/elméd megállás nélkül pöröghet, amíg ébren vagy, ha hagyod. Gyakorolj! Azt akartam mondni, hogy ez erőfeszítésbe kerül, de ez nem így van. Nem harcolsz magaddal. Csak nem csüngsz a külvilági nyüzsgésen. Ez nem könnyű, különösen ma, amikor mindenféle eszközünk van a szórakoztatásra a nap 24 órájában. Az első lépés, hogy nem hagyod magad mindig szórakozni. Ha figyelmedet mindig eltereli a TV, a rádió, az internet vagy a Facebook, akkor sosincs lehetőséged, hogy fejleszd a mushint. Furcsa, de minél inkább elengeded a nyüzsgést és a zavaró tényezőket, annál kevésbé akarod őket. Valószínűleg 150 évvel ezelőtt ez könnyű volt TV, rádió, MP3 vagy lemezlejátszó nélkül. Viszonylag minden csendes volt, és ha valami megzavart az izgalmas volt, mert olyan ritka volt, és inkább megfűszerezte az életet, sem minthogy elterelte volna a figyelmet róla.

A mushin nem az elme/szív távollétét jelenti. Az értelem és az érzelmek még mindig jelen vannak. Bár nem ezek vannak központban. Amikor az értelem és az érzelmek elcsendesednek, megnyugodnak az elméd akadály nélkül látja a világot, olyannak amilyen, és jobban tudsz a valóságra reagálni, mintha nyüzsgés van benned. A mushin távol áll attól, hogy a gondolataidon és érzelmeiden keresztül érzékeld a világot.


Forrás: States Of Mind: Mushin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr827456054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása