AikiMag

Az Aikido Magazin

Miért visel a yudansha hakamát? (2.) - A hakama mint a rang jelzése

2013. február 26. 23:09 - ZalaváriNoémi

Hakama-Black-Skirt-in-Aikido.jpg

A legtöbb ko-budo-ban (古武道, hagyományos harcművészet, amit Japán feudális korszakában hoztak létre 1192 és 1867 között), úgy mint a gendai-budo-ban (現代武道, modern harcművészet), - mint az iaido, kyudo, és naginatado - mindenki viselt hakamát az első edzéstől kezdve, és ez így van ma is. Tekintve a tényt, hogy ezekben a harcművészetben nem viselnek dogit [a gi alsó részét] a hakama alatt, elképzelhetetlen lenne hakama nélkül megérkezni a dojo-ba. Számos első kézből származó beszámoló informál arról, hogy a második világháború előtt a hakama viselés kötelező volt minden tanítványnak a daito-ryu-ban és az aikidóban (a két harcművészet nem volt távol egymástól abban az időben).
A második világháború utáni szigorúság következtében úgy tűnik néhány iskola úgy döntött könnyít a nincstelen tanítványok terhén, azzal hogy nem kellett hakamát vásárolniuk a gyakorlás első éveiben. Az idő múlásával ez a kedvezményezés szokássá, majd szabállyá vált. Majd eljutott arra a pontra amikor a hakama viselése a "nem kötelező shodanná válás előtt"-ről [shodan = 1 danos] "csak shodanná válást követően szabad viselni"-re változott. Érdekes módon néhány iskola, mint a yoshinkan, a hakamaviselést a yondanhoz [4. danhoz] kötötte, pár ju-jutsu iskolában, mint a judóban, a hakamát csak a kata- és a fegyvergyakorlatok alatt kellett viselni, míg a pusztakezes- és talajgyakorlatoknál tilos volt.

Az idő múlásával érthetővé vált, hogy a hakama viselését ösztönösen a ranghoz kötik. A dan rangot 1883-ban találta ki Kano Jigoro (1860–1938), ezt követően átvették más harcművészetek, mint a daito-ryu, aikido, Iaido és még sok más. Ebben az időben köthették össze a rangot a hakamaviseléssel. Függetlenül a történelemtől, vannak olyan daito-ryu-t és aiki-jujuts-t űzők, akik maguk döntöttek a hakama viselésről. Történelmi szempontból a hakama viselés valóban a magasabb szintű szamurájok jelzése volt, így néhányan figyelembe veszik a különbséget a hakamát viselők és nem viselők között, és visszatérnek a hagyományokhoz. Egy mélyebb értelmezés szerint a shodan (初段) szint jelentése valójában "a fokozat kezdete". Ha egy tanítvány leteszi a shodan vizsgát akkor kezdi el igazán a daito-ryu tanulását.

A hakama viselése annak vált jelévé, hogy valaki véglegesen beilleszkedett egy iskolába és elindult az aiki útján. A hakama a yudansa számára inkább felelősséget és egy csoporthoz való tartozást jelent, mint megkülönböztetést.

Forrás:
Guillaume Erard: Why do Yudansha wear hakama?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr655107294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása