AikiMag

Az Aikido Magazin

Mire vannak az aikidos szövetségek? - Nyílt levél Csák Gergelynek

2013. július 25. 10:10 - Csák Gergely

A MAKSZ vezetése az AikiMag Facebook-oldalán írt választ a legutóbbi felvetésünkre, miszerint mire is vannak az aikidós szövetségek. Mivel mi a nyílt vita pártján állunk, ezért leközöljük Zabó Ákos válaszát - kedves Ákos, köszönjük, hogy írtál!

Íme, a MAKSZ írása:



A közelmúltban megjelent egy cikk a fenti címen a tolladból, melynek deklarált célja volt, hogy felhívd a figyelmet valamire.

Jelentem sikerült. Bár nem úgy, ahogy gondoltad, nem akkora nyilvánosságot mozgattál meg, mint amit szerettél volna, de azért néhányan vették a lapot, s beszédtéma volt a cikked.
Aggódásodat a jövőért több tényező is motiválhatta, bár hangsúlyosan csak a gazdasági dolgokról írtál, csupán érintve egyéb problémákat. 

A teljesség messzemenő igénye nélkül szeretnék kapcsolódni hozzád néhány gondolatban. Kiindulásnak elfogadhatjuk a gazdasági oldalt, mint mindennek az alapját, de szabadjon megjegyezni, felfogásomban a pénz eszköz, nem cél. De igazad van, a legtöbb problémát ez okozza, valahonnét a mélyből mindent ez mozgat, irányít, s mindenre rátelepszik. Merthogy sokan vannak, akiknek nem eszköz, hanem cél a pénz. Minél több pénz a cél, annál inkább torzulnak az alrendszerek. Mire is gondolok, amikor alrendszerekről beszélek?
- szervezeti struktúrákra, mint klubok, egyesületek, alapítványok, hálózatok, szövetségek,
- funkcionális alrendszerekre, mint működés, stratégia, fejlesztési koncepciók, oktatás (tanuló és edző/oktató egyaránt), érdekképviselet, tagok közötti koordináció, rendezvények, stb.

Ahol a profit termelése az elsődleges, elveszik az emberi érték, prioritást a pénz kap. Az ember eszközzé süllyed. Abban talán mindenki egyetért, hogy az Alapító szándékától kevés dolog állhat messzebb, mint ez.

Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy ellene vagyok a díjaknak, ellentételezésnek. Nem, csak a mértéktelenségnek! Az edzések, rendezvények, edzőtáborok szolgáltatások, melyeknek költségvonzata van. Ezeket meg kell finanszírozni, ehhez forrást kell teremteni. A Sportról szóló törvény nevesíti is a forrásokat. Felvetődik a kérdés azonban, hogy a szervezők/oktatók az egyéb költségeken felül (ebbe beleszámítva saját bérüket, tiszteletdíjukat, költségtérítésüket is) mekkora (extra)profitra tesznek szert? Vajon arányos e ez a bevitt munka értékével? 
Ezzel még csak nem is arra utalok, hogy egy egyesület rengeteg munkával összehoz egy jól sikerült rendezvényt, melynek többletjövedelmét saját működésére fordítja. Ugyanis, ha a szervezet a jogszabályoknak megfelelően, transzparensen működik, mindenki által ellenőrizhető az eredmény jogszerű felhasználása. Inkább az egyes magánszemélyek profitéhségét igyekszem csupán reflektorfénybe állítani, rámutatva, hogy az ebből fakadó érdekstruktúrák hogyan verik szét immár több évtizede az aikidos társadalom egységes hazai és nemzetközi megjelenését, érdekérvényesítését, átláthatóságát, fejlődési lehetőségét.
Elmondható, hogy „kevés a fóka, sok a vadász”. Így aztán a vadászok védik a vadászterületüket. Szövetségekbe, hálózatokba tömörülve próbálják saját, jól felfogott gazdasági érdekeiket védeni. Önkéntes „oszd meg és uralkodj!” ? Egy biztos, ezzel 1986- óta, az első szövetség létrejötte óta bizony nem sokra mentünk! Nem bírtuk megszervezni magunkat, mindig fontosabb volt a rövid távú egyéni érdek, mint a stratégiai együttműködés. Szaporodtak is a szövetségek, mint a gomba eső után, Nem a közös pontokat keressük játszi könnyedséggel, hanem verejtékszagú megkülönböztetést alkalmazunk. Ideje lenne átgondolni a helyzetet!
Nincsenek illúzióim. Amíg valaki néhány órás edzés/szervezési munkával kíván jól megélni az aikidoból (írhatnék bármely más munkát!) addig az elkülönült pozíciók fenntartása élet-halál kérdése, tehát az ehhez kapcsolódó küzdelem, másoktól való megkülönböztetés, azokkal való szemben állás is az lesz.

Mi lehet a kivezető út?
Véleményem szerint a normális országos szakszövetségi működési rend. A különböző jogszabályok kognitív szabályokkal regulázzák a működést, önkormányzatiságot, transzparenciát, sőt még bizonyos értelemben forrásokat is biztosítva ahhoz. 
Tegyünk egy gondolat-kísérletet!
A szövetség eleget téve a jogszabályokban előírt feladatoknak, ráérő idejében adatbázist hoz létre nyilvános adatokból. Megjeleníti azon tagszervezeteit, amelyikért garanciát vállal, közzéteszi azok elérhetőségét, edzésidejét, díjait, taglétszámát, edzői/oktatói minősítéseket. Tetszik az ötlet?
Nos, én szinte már hallom, hogy üzleti titkot sért a dolog, magányügy, „akkor inkább kilépek”, stb. Miért? Minden adat nyilvános. Csak így együtt már sérthet gazdasági érdeket talán?
Én bizony egyetértek veled abban, hogy minden aikidokának joga van tudni mire megy a pénze, mit kap érte. Például, azt is, hogy miért szednek tőle szövetségi tagdíjat, amikor is nem ő, hanem az egyesület a tagja a szövetségnek… A MAKSZ például 20 000.-Ft/év díjat határozott meg tagjainak 2012-ben. Viszont cserébe legalább ezt az összeget az egyesületek támogatás formájában vissza is kapták. Hogy is van az a mondatod, hogy „ A szövetség….ne a szövetség tagságát tekintse saját pénzforrásának!” Akkor ez legalább teljesült, nem ? (Megjegyzem csupán: a szövetség = tagok összesége) Cikked végén azt írod: ”ez kerül ennyibe?” Hát igen. Ennyibe kerül. Ha jól számolok, legalább nullszaldón vannak a tagszervezetek. Ez csupán pénzügyi egyenleg.

Megjegyzem Gergely, hogy bár a szakszövetség tagjai között vagy, a tavalyi tagdíjat még nem fizette be az egyesületed. Remélem, ha szedtél ilyen jogcímen díjat a tanítványaidtól , akkor legalább visszafizeted nekik. Itt szeretném továbbá figyelmed felhívni a szövetség pontos nevére. A cikkedben összekevered őket. Remélem nem emiatt történt pontatlan utalás ? 
Ha visszakanyarodtam a cikkedre, akkor szeretném még felhívni a figyelmed – bár tőlem ez furcsán hangzik egy hivatásos író felé -, hogy ha valakitől idézek, illik megkérdezni, hogy ezt mondta-e, egyetért-e a neki tulajdonított szöveggel. Elfeledkeztél erről is. Írsz arról is, hogy a szövetségi taggyűlés egymás kizárásáról szól. Pontosítanám ismeretedet engedelmeddel. A szövetség közgyűlése ilyen kérdést nem tárgyalt, napirendi pont e téma még nem volt és nem is lesz.
A cikkel kapcsolatban van még egy problémám. Amikor kérdéseket kaptál a leírtakhoz, írtál egy levelet a MAKSZ vezetésének. Ők azt kérték, hogy e leveledet szíveskedjél megjeleníteni azon a fórumon, ahol az eredeti cikk megjelent. Valószínűleg sokat segíthetett volna a második levél pontosítani a korábban leírtakon, de a kérés ellenére sem tetted meg. Vajon miért?

Végezetül egy gondolat. A szövetséget a tagok hozzák létre, közös céljaik érdekében. A szövetség a tagok összessége. Ki végzi a munkát a szövetségben?

Bp.2013
A MAKSZ vezetése.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr515422734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ussexcelsior 2013.07.26. 09:57:47

Le style, c'est l'homme
süti beállítások módosítása