AikiMag

Az Aikido Magazin

A lényeg a kis dolgokban lakozik - egy újabb fejezet a Misogi dojo életéből

2014. május 19. 12:19 - Pető Richárd

A mai Misogi edzésen elején Holod Jenő san annyira gyorsra vette a bemelegítő gurulásokat, hogy amikor még jó páran a mae ukemiknél tartottunk, ő már a yoko ukemiknél és mi, akik lassabbak vagyunk úgy érezhettük túlhaladt rajtunk az idő. A japán gyors egyelőre még nem követendő példa, csak a messzi távolból. Itt azt tekintem fontosnak kiemelni, hogy mindennek megvan a lefutási ideje, nem szabad semmit sem elsietni, főleg az ukemiket, ami egyeseknek jobban, másoknak kevésbé jól megy.

Miután megérkezett Becze Zsolt sempai is, elkezdtünk ikkyo-kat gyakorolni, először omote, majd ura változatban. Pár aikidóka ezt nagyon ügyesen csinálta, ám voltak akiknél kisebb hibák még előfordultak, mint például az, hogy egyszerűen az ukére nyomták a központjukat és erőltetett tempóban haladtak előre vele, ahelyett, hogy kiléptek volna és a fej irányába hátrafele billentetve vágtak volna az ukének, de amint Zsolt elmagyarázta ezt rendesen, utána már ennek szellemében végeztük a technikákat.

Amikor jött a sankyo ott is nagyon jó volt minden addig, amíg a kézátfogást nem kellett csinálni, ám onnan a levágások és tenkanok már sokszor nem stimmeltek valami végett, illetve a technika végi leszorítások sem annyira. Sokan próbáltuk ellesni körbe-körbe nézve vajon jól csináljuk-e amit csinálunk, vagy javításra szorul technikánk.

Majd ahogy Zsolt megmutatta a nikkyo-t - ami ugyan már harmadszor bukkan fel az edzéseken -, akkor volt csak igazi káosz kialakulóban. A csukló átfogás az egyik nehezítő tényező, a másik pedig a végén a leszorítás, azt kábé négyszeri, ötszöri magyarázatra sikerült tűrhetően kivitelezni, legalábbis ami engem illet. Az ura változata még bonyolultabb a Z alakú kéztartással, a süllyesztéssel és az utána történő tenkannal egybekötött levágással és jó lett volna, ha egy kicsit hosszabb ideig gyakorolhatom Fehér Gábor sempai-val, de ha most újra kellene csinálnom, szerintem már jobban menne, mint először.

nikkyo.jpg

Az edzés végi suwari waza kokyu ho-nál most sikerült megérteni mit is jelent az erőltetés nélküli végrehajtás, ugyanis most ezt is Gábor sempai-val csináltam és meg kell mondjam kezdőként mindig jó danos aikidókával gyakorolni.

A haisin undonál is csak most tisztázódott a fejemben, hogy az a hát megnyújtására szolgáló technika és nem kell bele homorú és/vagy domború hátat rejteni, úgy a jó, ha egyenes az ember háta miközben a párját emeli és tartja.

Szólj hozzá!
Címkék: aikido edzés

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr376172174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása