AikiMag

Az Aikido Magazin

Interjú Christian Tissier-vel: A változás azon múlik, vajon tudunk-e fiatalokat toborozni az aikido számára

2014. június 09. 18:18 - Pető Richárd

Buenos Airesben Christian Tissier különböző témákról kérdeztük, köztük: az aikido jövőjéről, Yamaguchi Sensei (1924-1996) oktatási módszereiről, a kível kapcsolatos gondolatairól, illetve arról, hogyan érdemes a technikákat úgy megtanulni, hogy megtaoasztalhassuk a folyamatosságot. Az interjút Mario Lorenzo (Aikikai Argentína) készítette 2010 decemberében Jorge Rojo (Aikikai Chile) szinkrontolmácsolásában. Szerkesztette Daniel Fisher a berlini Aikido Dojo am Südstern csoportjából, Christian Tissier hozzájárulásával.

 

Mario Lorenzo: Hogy látod az Aikido jövőbeli fejlődését?

Tissier Sensei: Nehéz radikális változásokat előrejelezni a következő 10 vagy 20 évben, mert az aikidót a mostani generáció fogja gyakorolni, csupán idősebbek lesznek. A változás azon múlik, vajon tudunk-e fiatalokat toborozni az aikido számára.

Ma már más világ van, mint amikor én kezdtem, manapság nagyon sok más választási lehetőségük van a fiataloknak. Amikor mi kezdtük, valami varázslatosat láttunk a távol-keleti kultúrában, de csak a judo, a karate és az aikido létezett, nem úgy, mint ma.  Sokkal több 18 és 30 év közötti embert kell megnyernünk, különben a szemináriumokra járók átlagéletkora 40 és 45 év között lesz, és az fogja eldönteni milyen aikidót is gyakorlunk.

Még egy fontos dolog, ami az aikido jövőjét formálni fogja, a fogadtatása a nagyobb országokban, mint Kína, vagy India. Emberek milliárdjai élnek ott, de mi érdekli őket? Kínában shaolin kung-fut gyakorolnak, Indiában pedig jógát és más sportokat, de hányan érdeklődnének az aikido iránt? Nem tudjuk. Lehet, hogy 100.000-en talán még 200.000-en is, vagy senki. Nem tudjuk, mi fog történni a következő 20 évben. Franciaországban 70.000 gyakorló aikidóka van, ha Kínában 300.000 lenne, vajon milyen hatást gyakorolnának ezek az emberek az aikidóra? Manapság egy normál osztályban egy oktató jut 20 emberre. Ha 1000 tanuló lenne, milyen rendszerben oktatnánk?

Kattins a Zumm Aikido honlapjára és olvasd el a folytatást!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr166195520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása