AikiMag

Az Aikido Magazin

A japán harcművészetek világa - 4. előadás

2013. április 15. 08:26 - Csák Gergely

Előadássorozat a japán harcművészetek kialakulásáról, hátteréről és hatásairól.

 

Facebook-esemény itt.

Az április 20-ai előadások:

14.45 kapunyitás

15.00 - 16.15 Jujutsu és Aikido - Szabó Balázs előadása
A japán harcművészetek fejlődésének egy sajátos irányát képviselik a jujitsu kategóriájába sorolt iskolák. A japán jujitsu a ma rendkívül népszerű judo és aikido alapját is alkotja – mit jelent az, hogy jujitsu? mikor jelentek meg, hogyan fejlődtek ezek az iskolák?

16.15 - 16.30 SZÜNET

16.30 - 17.45 Mozgásművészetek a megvilágosodás ösvényén - Cser Zoltán előadása
A legtöbben, amikor a Buddháról, vagy a megvilágosodásról hallanak, az ülőmeditáció képe jelenik meg "lelki" szemük előtt. Ezért egy olyan elképzelés vált általánossá, mely szerint az Ösvény célja egyfajta passzív állapot, a folyamatok, mozgások leállása. Igen érdekes, hogy ennek éppen az ellenkezője igaz, valójában mintha mi, hétköznapi emberek lennénk lefagyva, egyfajta passzív állapotban, megkötözve a saját elképzeléseink és szenvedélyeink által, a megvilágosodás állapota azonban kötöttségek nélküli rendkívül mély, de egyben dinamikus állapot. A Buddha módszerének csak az első része foglalkozik a tudatfolyamatok leállításával, ez az összpontosítás gyakorlata. Ezt azonban mindig követnie kell a mozgás szemlélésének, átélésének, vagy mozgás gyakorlatoknak. Csak így érhető el a teljes felszabadulás, hiszen maga az élet mozgás. Az nem mindegy, hogy a szamszárikus körforgást követjük, vagy mi forgatjuk a Tan Kerekét. A fentiek indokolják többek közt a buddhista mozgásművészetek gazdag világának létét.

17.45 - 18.00 SZÜNET

18.00 - 19.15 A misztikus harcművészet történetei - Dobay Ádám előadása
Japánban a tinédzser fiúkorosztálynak készülő, úgynevezett sónen popkulturális termékekben gyakori visszatérő elem a harc. A népszerű mai kalandtörténetekben azonban egyre szokatlanabb módon keverednek a hagyományos japán kultúra elemei a modern Japán társadalmi változásainak leképzéseivel és a Japánt érő külföldi hatásokkal. Így jönnek létre a misztikus harc, az óriásrobot és a párbajkártya történetei.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr975220676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása