AikiMag

Az Aikido Magazin

Steven Seagal harcművészete Japántól Hollywoodig

2014. április 30. 09:00 - ZalaváriNoémi

Feltétlenül meg kell említenünk Steven Seagal aikidóját, elvégre ezért érdemli meg ezt a hetet itt a blogon.

4532251486.jpg
Kezdetek

DSC_0087.jpgSteven Seagal 7. dan (Shihan) fokozatos az aikidóban. Késői tinédzser korában Japánba költözött, ő volt az első külföldi, aki japán dojót üzemeltetett. Mestere Harry Ishisaka (ő látható balra a képen)  volt és első danját (Shodan) Koichi Tohei-nél szerezte. Ez után mestere volt Seiseki Abe és Koichi Tohei, akinek a szervezetéhez, a Ki Society-hez Steven visszautasította a csatlakozást, annak érdekében, hogy az Aikikainál maradjon. További mesterei Kisaburo Osawa, Hiroshi Isoyama, és a második doshu Kisshomaru Ueshiba.

 

steven_seagal_miyako_fujitani.jpgAmikor Steven akkori feleségének, Miyako-nak az apja nyugdíjba vonult, Seagal lett az új vezetője a Tenshin Aikido szervezetnek (az Aikikai tagja) Osakában. Seagalt tanítványai "Take Sensei”-nek nevezték. Amikor Steven elhagyta a dojót Osakában, volt felesége Miyako folytatta a dojo gondviselését. Steven Taos-ba, Új Mexikóba utazott egy tanítványával (aki később filmkaszkadőr lett) Craig Dunn-nal. Itt dojót nyitottak. Egy másik Japánban töltött időszak után Steven végleg visszatért az Egyesült Államokba 1983-ban rangidős tanítványával Haruo Matsuokával. Nyitottak egy dojót Burbankban, Kaliforniában, majd elköltöztették West Hollywoodba.
Steven Matsuokára bízta a dojót 1997-ben, amikor elváltak útjaik.

 

 

steven-seagal-aikido-016.jpg

 Hollywoodban 

ss2.jpgSeagal harcművészeti képességei és tanításai elterjedtek Hollywoodban, számos magas rangú tanítványa volt, köztük a híres, tehetségkutató ügynök, Michael Ovitz. Ovitz volt az, aki kikövezte az utat Steven számára, hogy társíró és sztár legyen. Az első és nagyon sikeres filmje 1988-ban az Above the Law (Európában Nico címmel híresült el), ennek köszönhetően Steven Seagal sensei akcióhősként lett népszerű a világban. Mialatt elkezdte hollywoodi karrierjét folytatta spirituális útját és fejlődött a harcművészetben, számos kirándulást tett dojókban és adott temérdek tanácsot a tanítványoknak Take Sensei révén.

A képen Seagal épp a juji garame dobást szemlélteti egyik filmjében. Aki tudja melyikben, nyugodtan megmondhatja. Továbbá azt is, hogy hol van a képen az aikido békéje, a kommunikáció, a kontaktus, a szépség, vagy bármi ami az aikidóval kapcsolatos. (A technikát már megtaláltam.) De legalább bebizonyította, hogy működik. Gyanítom, ha az aikido minden oldalát meg akarták volna mutatni a filmjeiben, nem akciófilmek születtek volna, hanem inkább művészfilmek, amik kevésbé népszerűek. (A szerk.)

Napjainkban

Steven mindig tiszteletben tartotta a küzdősportokat, mint a boxot és az egyre növekvő MMA-t és a UFC Championship-et.
Steven képességei miatt mint tanár és mint sensei világhírűvé vált 2011-ben, amikor fantasztikus történetek robbantak be a köztudatba.
A történetek akkor bontakoztak ki amikor kiderült, hogy Steven magán úton kezdte el edzeni Anderson Silva és Lyoto Machida (a képen jobb oldalt) brazíliai vegyes küzdősport művészeket.
Silva az UFC Middleweight Champion vezetője Seagal-nak tulajdonította "a rúgás" megtanítását, amivel kiütötte Vitor Belfort-ot a 126. UFC-n 2011 februárjában. Valamint ha ez még nem lenne elég Lyoto Machida szintén Seagal-nak tulajdonította, hogy segített neki a tökéletes darurúgás elsajátításában, amivel legyőzte Randy Couture-t a 129. UFC-n 2011 májusában. Eddig sohasem lehetett látni efféle rúgásokat az UFC-n.

UFC129weighCouture.jpg

 Íme "A rúgás" Anderson Silva-tól a 126. MMA-n, amit állítása szerint Steven Seagal tanított neki:

Forrás: Steven Seagal Official Website: Martial Arts

Ezeken kívül még sokan akartak és tanultak is tőle, vonzották őket a végzetes rúgások, ütések. De ugyebár ezeket nem is az aikidóból merítette, hanem például inkább a boxból, karatéból. Gondolom azért kerülhetett be a filmvilágba, mert olyan jól nézett ki. Mármint nem csak Seagal, hanem amit csinált. Nem csoda, hogy a filmipar ráharapott, ez a harcművészet elég új volt a filmvilágban. Bár nem láttam minden filmjét, de nem tévedhetek sokat, ha azt mondom, nem sokat látni az aikidójából, hát még a mögötte lévő szellemiségről.

Kedvenc Seagal-os aikidós videóm, amin igazából inkább mosolygok, mint hogy azon lennék, hogy ellessem a technikáit, amiket amúgy sem látok, mert szerintem kisujjal gurít mindenkit szanaszét, illetve egy nagy emberkupacba :). Ezzel most kicsit sem akarom becsmérelni, elvégre ha valaki ennyire gyors és profi, akkor minden elismerésem. Biztos jól csinálja azt, amit csinál. Bár nekem kicsit túlságosan laza a stílusa és úgy tűnik kevés benne az önkontroll.  Kevésbé a szépségre, inkább a hatékonyságra törekszik.
Most egészen megjött a kedvem, hogy ukézzek neki, már csak azért is, mert az ember teljesen mást láthat, mint amit edzés közben, közvetlenül érez.

Íme egy videó arról, ahogyan Seagal oktat:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr676098019

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az utolsó mohikán (Steven Seagal: Lángoló jég, 1994) 2014.04.30. 16:54:51

A múltkor utaltam arra a Seagal-filmre (Lángoló jég). Nagy zsuga volt. Sőt. Világnézetformáló. Most valami visszaböfögök belőle. Valami zöldet. Nagyon zöldet. Úgy látszik, minden nagy művész életében eljön egyszer az a pillanat, amikor rádöbben, hogy ...

Trackback: Karl Marx visszavág (Steven Seagal: Ölve vagy halva, 1990) 2014.04.30. 16:53:32

Tegnap este Lukács György olvasása közben újra megnéztem az Ölve vagy halva című opuszt, a filmtörténelem eme jelentékeny korpuszát, melyben a halálból visszatérő Steven Seagal leszámol a gonosz szenátorral, akinek agyára ment az Egy Gyűrű. Az egyik le...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása