AikiMag

Az Aikido Magazin

A 20 legjobb harcművész filmsztár - a Black Belt Magazine szerint - Első Felvonás

2014. április 02. 09:30 - Povázsai Laci

Azt hiszem egyetértünk abban, hogy a harcművészeteket leginkább a filmeken keresztül ismertük meg - legelőször. Biztosan mindenki látta a Részeges karate mestert (aki ugye kung fuzik) vagy a Sárkány Útját esetleg az Amerikai Ninja-t :D Meg még sorolhatnánk. Az amerikai Black Belt magazin összeállított egy top 20-as listát minden idők legnagyobb harcművész filmsztárjairól, amit mi most jól megosztunk veletek. A lista abszolút szubjektív és inkább az old-school arcokat tartalmazza. A filmcímeket meghagytuk angol nyelven, viszont mindegyikhez raktunk IMDB linket, ha valaki utána szeretne járni ezeknek a gyöngyszemeknek.

Nagyon sok szempont alapján lehetne listát gyártani, akár évtizedekre lebontva, mindenesetre ez a felsorolás a múlt és a jelen sztárjait is igyekszik figyelembe venni. Íme:

20. legjobb harcművész filmsztár: David Carradine

Összesen két amerikai színész van aki nagy hatással volt a harcművészetekre a Nyugaton. Bruce Lee volt az egyik - vele majd később foglalkozunk - és David Carradine a másik. Carradine erdetei Kung Fu TV pilotja és sorozata, (ami 1972 - 1975-ig futott az ABC műsorán) az egyetlen olyan sorozat ami igazán megpróbálta bemutatni a Shaolin Templom szellemiségét. A békés életre, gyógyításra és a harcművészetek olyan módon történő elsajátítására helyezte a hangsúlyt, hogy ne kelljen harcolnunk - amire a modern kori tanítványoknak is oda kellene figyelnie.

19. legjobb harcművész filmsztár: Lo Lieh

Wang Li-da néven született Indonéziában, majd 10 évesen költözött Hong Kong-ba. Miután leszerződött a Shaw Brothers Studios-al, ő lett a kung fu filmek legelső nagy gonosztevője - köszönhetően marcona fizimiskájának. A King Boxer című filmmel futott be, ami az első kínai kung-fu film volt amit Amerikában adtak ki, igaz más néven :). Több mint 180 filmben szerepelt - néha 10-et forgatott egy időben... Quentin Tarantino eredetileg Lo-t szerette volna kiválasztani a Kill Bill-hez Bai Mei szerzetes szerepére, de elhunyt mielőtt elkezdődött a forgatás.

18. legjobb harcművész filmsztár: Alexander Fu Sheng

1954-ben született Zhang Fu-Sheng néven. Alexander Fu Sheng, Chang Cheh rendezőnek köszönheti pályafutása kezdetét amikor is szerepet kapott a Police Force-ba (1973). 39 kung fu filmben szerepelt, majd sokkal viccesebb szerepeket vállalt el, ezáltal ő volt a Shaw Brothers válasza a Golden Harvest Jackie Chan-jére. Sajnálatos módon 1983 Júlus 7-én elhunyt egy autóbalesetben miközben az 8-Diagram Pole Fighter-t forgatták. A sors fintora, hogy Bruce Lee házában lakott Kowloon-ban (Hong-Kong) és majdnem kereken 10 évvel később halt meg mint Lee.

 

17. legjobb harcművész filmsztár: Ti Lung

A wing chun-ban képzett Ti Lung Tan Fu-rong néven látta meg a napvilágot és egész jó szabóként élte a világát amikor is szerepeltették a Dead End-ben (1969) David Chiang-al, akivel számos filmben játszottak együtt. Szupersztárrá a John Woo által (társ)rendezett Blood Brothers-ben (1972) lett. Miután a trio szétvállt, Ti státuszát a  The Sentimental Swordsman (1977) és a The Deadly Breaking Sword (1979) című filmekkel betonozta be amivel a Shaw Brothers egyik örök életű hősévé vált. Bár Jet Li nyerte a Once Upon a Time in China (1991) főszerepét, Ti játszott Jackie Chan mellett a Drunken Master II-ben.

16. legjobb harcművész filmsztár: Wang Lung-Wei

Wang Lung-Wei - több mint 85 filmmel a háta mögött - azon kevés színészek egyike akinek semmilyen harcművészeti háttere nincsen mégis úgy néz ki mint egy igazi mester. Box múltja segített benne, hogy hamar megtanulja a különböző harcművészeti mozgásokat a gyakorlások során. Wang mesterien személyesített meg hűvös tekintetű, kegyetlen karaktereket és nagyszerűen harcolt a képernyőn, így vált erős gonosztevővé és a rajongók kedvencévé. Kötelező filmjei a Three Evil Masters (1980), My Young Auntie (1981) és a Martial Club (1981).

15. legjobb harcművész filmsztár: David Chiang

David Chiang (született Jiang Wei-nian) gyerekszínész volt mielőtt felkarolta őt 1966-ban a Shaw Brothers. Miután szerepelt a Dead End-ben és a The Wandering Swordsman-ben (1969), Chang Cheh rendező bemutatta barátjának Ti Lung-nak, akivel egy nagy marék kasszasikert produkáltak, olyanokat mint a Vengeance (1970), a Duel of Fists (1971) vagy a The Water Margin (1974). A hármast nemes egyszerűséggel elnevezték a Vas Háromszögnek :). Bár Chiang több mint 80 kung fu filmben játszott, a rajongók mégis a hihetetlen Hammer/Shaw Brothers koprodukcióban készült Legend of the 7 Golden Vampires-ben (1974)  szereplő kínai hőssel azonosítják aki Peter Cushing (Tarkin nagymoff a Csillagok Háborújából, hehe) mellett játszott. (Ez utóbbi film azt hiszem megér egy külön posztot a jövőben!).

14. legjobb harcművész filmsztár: Shintaro Katsu

Shintaro Katsut (született Toshio Okamura) leginkább a vak, szerencsejátékos vándor masszőr, azaz Zatoichi megszemélyesítőjeként lehet ismerni, akinek jámbor arckifejezése mögött egy igazi villámkezű kardforgatót találhattunk. 1962-től 1989-ig, Katsu 26 Zatoichi filmet forgatott, úgy, hogy 1964-ben két havonta (!) jelentek meg részek... Katsu producerként vett részt a legendás manga-alapú Lone Wolf and Cub film sorozatban (aka Shogun Assassin), amiben testvére, Tomisaburo Wakayama szerepelt. A Zatoichi-ből 2003-ban készített remaket Takeshi Kitano.

13. legjobb harcművész filmsztár: Chen Kuan-Tai

Filmes karriere előtt Chen Kuan-Tai tűzoltó volt Hong Kong-ban és emellett 1969-ben a Délkelet Ázsiai és Kínai Harcművész Bajnokságon könnyű súlyú bajnok lett. 8 éves kora óta gyakorolja a kung fu-t és ő volt az első küzdősport bajnok akiből filmsztár vált. Kuan Tak-hing Huang Fei-hung filmjeiben kezdte a pályát kaszkadőrként, majd a Boxer From Shantung-ban (1972) futott be, amelynek John Woo volt a társ rendezője. Chen több mint 80 filmben szerepelt, rendezőként is komoly sikert könyvelhetett el az Iron Monkey-val (1977), valamint komoly kritikusi dicséretet kapott a Killer Constable-ben (1980) játszott szerepéért.

12. legjobb harcművész filmsztár: A Mérges Shaolinok

Az eredeti Shaw Brothers klasszikus (The Five Venoms (1978)) öt (valójában hat) színészeiből alakult “Mérges Shaolinok” csoport a 20 legbonyolultabb fegyveres koreográfiát felvonultató filmben játszott együtt. A színészek a következők: Philip Kwok, a vezető aki általában a jó fiút játszotta, Chiang Sheng, aki a humoráról és páros fegyverhasználatáról híres, Lo Meng, az izomfiú és ököl harcos, Sun Chien, a rúgólábú, Lu Feng, aki leginkább rosszfiút játszott és Wei Bai, aki Tourette szindrómája miatt leginkább a kamera mögött foglalatoskodott.

11. legjobb harcművész filmsztár: Michelle Yeoh

Yang Zi-chong néven született Malájziában és a londoni Royal Academy of Dramatic Arts-ban tanult balettet. Fizikai képességeinek köszönheti a lehetőséget, hogy játszhatott a The Heroic Trio (1992), Wing Chun (1994) és Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000) című filmekben. A hong kong-i kaszkadőr szakma főleg férfiakat foglalkoztat, így amikor az olyan híres rendezők mint Ching Siu Tung, Stanley Tong, Sammo Hung, Yuen Woo-ping és Jackie Chan azt mondják, hogy Michelle Yeoh a legjobb kaszkadőr harcosnő az iparban - az mindent elárul a hölgyről. Vicces, hogy nem gyakorolja a harcművészeteket.

Hamarosan folytatjuk, sőt: előbb-utóbb az AikiMag is összeállítja a saját Top 10-es listáját!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr95863809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása