AikiMag

Az Aikido Magazin

Egyáltalán miért is ülünk mi seizában?

2015. április 12. 13:17 - ZalaváriNoémi

j0409515.jpg

Nincs japánosabb dolog, mint seizában ülni, nem igaz? A seizát, (a helyes ülést) a "térdeken való ülést" sokat alkalmazza az életben a japán hagyomány: ilyen a chado (teaszertartás), a shodo (kalligráfia), az ikebana (virágrendezés) és számos harcművészet. Semmi sem mutat nagyobb tiszteletlenséget a rangidőssel szemben, mint az ha nem vagyunk képesek helyesen ülni, ezt megtartani, mozogni benne, és felkelni a seizából.

A tiszteletteljes seiza egyes változatai a precizitás különböző fokozatait követelik meg a körülménytől, az alkalomtól és a ruha típusától függően. Például teljesen más a lépés, az etikett és a seiza egy szűk kimonót viselő nő számára, aki egy teaszertartást mutat be egy fontos méltóság előtt, mint egy bő gít viselő férfinek egy modern dojóban. Fontos a körülményekhez megfelelő helyes ülés.

A lépések pontossága, ahogyan felvesszük a seiza pozíciót más és más a különböző harcművészetekben. A legtöbb "do" művészetben, mint a karate-do-ban és a judo-ban elveszett a helyes térdelés és a mozgás kifinomultsága. Bár a legtöbb bugei művészetben mint a kenjutsuban, a kendóban, a iaijutsuban és az iaidóban a lépések, a lábfej pozíciója, a térdszélesség stb. sokkal szigorúbban előírtak.

Tehát, miért is vannak ezek a különbségek?

Ahhoz, hogy erre választ találjunk, meg kell vizsgálnunk a seiza eredeti célját. Mint ahogy sok japán dolog, így a seiza is, eredetileg Kínából származik. Ez egy praktikus ülési mód volt mielőtt a széken való ülést átvette volna az ázsiai kultúra. Így nem voltak útban a lábfejek a gyakorlati feladatoknál, mint például főzésnél. Ez a fajta ülés alkalmas volt arra, hogy a tatamin üljenek. Mivel elég kis korban elkezdték, így kényelmes volt.

Hamarosan sokkal többet jelentett mint egy praktikus ülési módot. Az etikett és a tisztelet kultúrája régen beleivódott a japán életbe és a seizában való helyes ülés része a kultúrájuknak évszázadok óta. De a tisztelet kimutatása csak egy része a válasznak. A feudális Japánban az etikett sok szempontjának két célja volt, amely összefüggésben volt a karddal és egyéb fegyverekkel való gyakorlással, úgy mint az önvédelmi stratégiákkal. Tehát a sétálás, a mozgás, a kezek elhelyezkedése, a másoktól való távolság ülve vagy állva, az ülés mikéntje mind úgy volt kitalálva, hogy képesek legyenek az azonnali reakcióra egy támadás esetén.
Egy szamurájnak szüksége volt, hogy képes legyen kivonni a kardját akár ülő, akár álló helyzetből, akadály vagy késlekedés nélkül. Ha a seizája hanyag, vagy pontatlan, akkor könnyű célpont volt. Tehát egy szamurájnak megtanították, hogyan húzza ki azonnal a kardját seizából és hogyan hárítsa el a támadást vagy vegye el az ellenfél kardját a markából. Ha képes volt gyorsan felemelkedni seizából, elsőnek a jobb lábbal, akkor a kard előhúzása gyorsabb és egyszerűbb volt. Ez lehetővé tette a következő mozdulatot, ami közelebb vitte a támadójához.
Ez az összefüggés a seizában ülés és a kardkivonás között megmagyarázza, miért annyira precíz a seiza gyakorlása azokban a harcművészetekben, amelyek a kardra koncentrálnak. Az etikett igazi jelentése máig érvényesül.
 
Azokban a harcművészetekben, ahol nem használnak kardot, a seiza igazi jelentése eltűnt, és sok dojóban nem jelent többet, mint rituális tiszteletadást az edzés elején és végén.

Érdemes emlékezni rá, hogy a seizában ülés lehetővé teszi a harcművész számára, hogy legyen egy kevés ideje kiüríteni a mindennapoktól zajos elméjét, a feladatra koncentrálni és hogy képes legyen reagálni az edzésen azokra a dolgokra, amik éppen történnek. 

Forrás: Why do we.........sit in Seiza?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr97353658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása