AikiMag

Az Aikido Magazin

Mit sportolnak Japánban?

2012. június 03. 16:34 - Koguma

 

Mivel Japánba is eljutott, az a nagyon népszerű felfogás, hogy sportoljunk, legyünk egészségesek, ezért  szinte mindenki sportol. Az emberek jó része mindenhova biciklivel jár. Reggelente a parkokban rengetek, kocogó jógázó, vagy tornázó embert lehet látni. Sport központok is vannak, igaz kis területen, és borsos áron. Vannak elit sportklubok, ahol két ajánló levél, és átszámítva körülbelül 2 millió forint tagsági díj befizetése szükséges ahhoz, hogy csatlakozhassunk.

Az iskolák az első évtől érettségiig kötelezően sportoltatják a gyerekeket, és ehhez a feltételek is megvannak. Olyan sportok közül válogathatnak mint a foci, softball, tenisz, tollaslabda, harcművészetek, kosárlabda, kézilabda, röplabda, és még sorolhatnánk. Az iskolák sportklubjai között rendszeresen versenyeket rendeznek, hogy a diákoknak legyen lehetőségük összemérni a tudásukat. Ezek közül a legnépszerűbb a baseball bajnokság, amit a tv is közvetít. Ha már említést tettem a baseballról, akkor ki kell térnem a japán baseballjátékosokra is. Amerikában igen nagyra tartják a képességeiket, jelenleg is több japán játékos dolgozik Amerikában. Ezek az  emberek dollár milliókat érnek, míg Japánból azért kellett eljönniük, mert játékuk, és engedelmességük nem felet meg az edzőknek.

Az élsportolókat a tenyerükön hordozzák. Tisztelik a keményen edzőket, viszont a vereség, és a verseny feladása hatalmas szégyennek számít.

Végül röviden kitérnék a szumóra. Tíz éves korban kezdik képezni az ifjú sportolókat, akik rögtön bekerülnek egy bentlakásos iskolába. Ez az iskola teljesen zárt. Napi tíz óra edzéssel, és sajátos maguk készítette étellel. Így hizlalják őket folyamatosan. Az ételeik általában hússal, és káposztával megrakott egytálételek, mellé sült hús adagok , és rengeteg sör.

Hazai szumó verseny négyszer van egy évben. Annak ellenére, hogy a birkózókat nagy tisztelet övezi, és anyagilag sincs problémájuk, egyre kevesebb fiú választja ezt a pályát magának. A életmód drasztikus változása, és az élettartam megrövidülése nem túl kecsegtető.

Ezen férfiak élete tíz, tizenöt évvel is rövidebb lehet.. Tehát a szumó népszerű sport, de az emberek inkább már csak nézni szeretik, mint csinálni. Eléggé sérti a japánok öntudatát, hogy a jelenlegi nemzeti bajnokok mongolok, és bulgárok.

( Ferber Katalin:Mindenki szellemi kalauza Japán)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr114562972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása