AikiMag

Az Aikido Magazin

Kagami biraki

2013. január 20. 22:59 - Csák Gergely

A Kagami Biraki egy olyan ünnepély, amelyet minden év elején, általában január 11-e körül tartanak (01.11 - a szerencse számai) Japánban. Manapság harcművészeti iskoláknál szokás.

A Kagam biraki szó szerinti fordítása: "megnyitni a tükröt", vagy "a tükör megnyitása". A ceremónia eredete a XV. századra nyúlik vissza, amikor a negyedik Tokugawa shogun a csata előtt széttört egy szakés korsót a daimyók előtt. A csata győzelemmel zárult, így megszületett a hagyomány.

A szamuráj-korszak végével a harcművészeti iskolák élesztették fel a szokást, állítólag először Jigora Kano, a judo megalapítója. Azóta hagyományosan ezzel az ünnepséggel kezdődik az újév - a Hombu Dojóban is. A ceremónia jelképezi a megújulást, testben és lélekben. Az első edzés időpontját is jelöli a Kagami biraki.

(Egyébként esküvőkön, de vállalati ünnepségeken, sőt, sporteseményeken is szokássá vált. Régebben késsel, vagy karddal vágták szét és felkínálták az ünnepségen résztvevőknek, manapság inkább széttörik a korsót.)

Az aikidóban az ünnepséget összekötötték azzal, hogy kiosztják (kiajánlják) a danfokozatokat az arra érdemeseknek. A Hombu dojo falára ilyenkor fokozatonként kiírják a szerencsések nevét.

2013-ban nagyon sok magyar aikidós kapott új fokozatot, íme a névsor:

Elsner László Sensei 6. Dan

Gollob Szabolcs Sensei 5. Dan

Katona József Sensei 5. Dan

Kozsuharov Ognjan Sensei 5. Dan

Pintérné Gazdag Anett Sensei 5. Dan

Pivony Attila Sensei 5. Dan

Szíber János Sensei 5. Dan

Tóth István Sensei 5. Dan

A képek az eseményről:

 

kagam 5.jpg

 

A Hombu dojo bejárata

 

kagam 3.jpg

A névsor

 

kagam 6.jpg

Maszatoshi sihan 8. dant kapott - boldog

 

kagam 7.jpg

A Doshu beszéde

 

kagam 2.jpg

A Doshu átadja a "kinevezést"

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr535029671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása