AikiMag

Az Aikido Magazin

Mire vannak az aikidós szövetségek?

2013. május 27. 11:27 - Csák Gergely

A mester minden év elején beszedi a tanítványoktól az egyesületi tagdíjat (ha valaki tag az egyesületben) és a szövetségi tagdíjat. Minden év elejét a tanítványokat tehát "lehúzásnak" élik meg. A legtöbb aikidókában ilyenkor felmerül a kérdés: miért is fizetek én tagdíjat? Nem lehet enélkül is aikidózni?

A mester minden év elején hosszasan bíbelődik a statisztikákkal, számolgat, utalgat, intézi a szövetség adminisztrációs ügyeit és végül azt kérdezi magától: minek csinálom ezt az egészet? Nem lehet enélkül is aikidózni?

Annak idején, amikor frissiben megalakult a Magyar Aikikai Aikido Kultúra Szövetség (MAAKSZ), megkérdeztem Karászi Sándort, a szövetség alapítóját és elnökét, hogy mi az az ok, hogy mi belépjünk ebbe a szövetségbe. A válasz elég lehangoló volt: a szövetség szervez vizsgákat (mi is), ad ki tagkönyvet (mi is), ad oklevelet (mi is) és szerveznek edzőtáborokat (mi is). Ja, meg csináltak honlapot (nekünk is van) és hírlevelet (kipipálva).

Később felmerült az ötlet, hogy a szövetség, sok embert tömörítve, majd pályázik mindenféle pénzekre és abból fejleszti a dojókat, lesznek új tatamik, fegyverek, stb, stb, stb., de ebből nem lett semmi. Elfogytak a pénzek és - tudtommal - nem sikerült még pályázatot benyújtani sem.

Karászi Sándor megpróbálta annak idején a Krúdy utcában található "központi dojót" önkéntes alapon, közösségi munkával felújítani, de ez sem jött össze, így a szövetség kivonult a végleg lepusztult pincéből.

Zabó Ákos, a Magyar Aikikai Aikido Kultúra Szakszövetség elnöke nemrég - ugyanerre a kérdésre - a Hombu dojóval való kapcsolattartást jelölte meg válaszként, illetve, hogy ők képviselik az aikidósokat az állam, a kormányzás felé. Olimpiai Bizottság, meg mindenféle bizottság, ahol sportról, sportpénzekről és támogatásokról döntenek, tehát fontos. Fontosnak ugyan fontos, de hogy onnan az aikidósok még pénzt sosem kaptak - Orbán nem aikidózik -, az tuti sicher. Zabó Ákos még hozzátette, hogy a tagok számára biztosítást fognak kötni, ami szintén fontos - a balesetek miatt. Több aikidósnak pedig nagyobb kedvezményt adnak a biztosítók.

Aztán egy darabig néztük egymást - mindkét elnökkel - és én megköszöntem a tájékoztatást.

A szövetségek kérdése tehát látszólag egyszerű (gondolja az egyszeri aikidós): szüntessük meg az egészet, hiszen csak pénzbe kerül. Ha az ember a fizető szempontjából nézi a dolgot (a legtöbben pedig ők vannak, tehát az ő szempontjuknak kéne érvényesülnie), akkor ez a kérdés - ma Magyarországon - valóban ilyen egyszerű. A szándék a javításra látszik, a valódi teljesítmény egyelőre azonban alacsony.

A szövetségek ugyanis - látszólag - igen keveset tesznek azért, hogy a magyar aikidós élet virágozzon. A MAAKSZ, nagyra nőtt egyesületként viselkedik (tényleg edzőtáborokat szervez és tagkönyvet ad ki), míg a szakszövetség a saját adminisztrációjával van elfoglalva. Az egyszeri aikidós jogosan teheti fel a kérdést: "Mit tettek értünk a rómaiak?" (Lásd a Brian élete című film.)

Valójában persze a dolog nem ilyen egyszerű. Szövetségekre szükség lenne. Illetve: egy darab szövetségre lenne szükség. Ez a jövőben szövetség ugyanis valóban elláthatná azokat a funkciókat, amiket a mostaniak valóban kezdenek ellátni: hogy képviseljék a magyar aikidósokat.

Mégis, hogyan képzeljük ezt el?

Például úgy, hogy a szövetségnek nem az a fő feladata, hogy edzőtáborokat szervezzen, hanem, hogy összekoordinálja azokat. Hogy még véletlenül se tartson két fontos mester ugyanazon a hétvégén edzőtábort Budapesten. Esetleg: a rászoruló aikidósoknak tegye lehetővé, hogy az edzőtáborokon olcsóbban vegyenek részt.

Rengetegen ugyanis nem azért nem járnak edzőtáborba, mert nem akarnak, hanem mert nincs rá pénzük.

Egy jövőbeli szövetség gondolhatna arra, hogy az egyesületeknek ne kelljen az adminisztrációval törődnie, a szövetség ne akarjon még plusz adminisztrációs feladatot kiadni a saját tagjainak, hanem megkönnyítse nekik a saját adminisztrációjukat.

Ami a legfontosabb: a szövetség a jövőben szerezzen pénzt a gyakorláshoz és a fejlesztésekhez. A legtöbb aikidós örül, hogy megvan a pénz a havidíjra, nemhogy még a szövetségnek is fizessen tagdíjat. A legtöbb egyesületnek nincs pénze tatamira, felszerelésre, semmire - éppen a napi működéshez ki tudják gazdálkodni a pénzt. A szövetség tehát hajtson fel támogatókat, szponzorokat, pályázati pénzeket - ne az egyesületeket és ne a szövetség tagságát tekintse a saját pénzforrásának!

A szövetség reklámozza az aikidót és a saját tagjait - azaz jelenjen meg a médiában, csináljon plakátokat, segítsen az egyesületeknek a saját tagságuk fejlesztésében.

Egészen máshogy állna egy aikidós a szövetséghez, ha azt látná, hogy onnan kap valamit és nem lehúzzák. Ez egy alapvető gondolkodásbeli eltérés az előz időszakhoz képest: nem az egyesületek és a tagok vannak a szövetségért, hanem fordítva, a szövetség van a saját tagjaiért. Így pl. a szövetség ingyen szervezi le mindenkinek a sportbiztosítását, ingyen adja a tagkönyvet, pólót, matricát, stb. Ehhez pedig egyértelműen az kéne, hogy a szövetségi taggyűlés nem egymás kizárásáról, az egymással szembeni hatalmi harcról szóljon, hanem arról, mit tehet a szövetség az edzések körülményeinek javításáért.

Fontos lenne egy jövőbeli szövetségnél, hogy karitatív módon működjön: szervezzen véradást, szervezzen családi napot, szervezzen olyan dolgokat, amikre egy aikidós elmehet és ott egyrészt népszerűsítheti az aikidót, másrészt közösséget építhet. Az aikidósok különösen sokat tehetnének olyan témákban, mint szemétszedés, árvíz esetén segítség a helyieknek, szegény gyerekeknek edzési lehetőség - egy jövőbeli szövetség játszva hajthatna fel támogatókat és valósíthatna meg programokat a saját tagjai együttműködésével ilyen témákban.

Egy jövőbeli szövetség - mint közhasznú sportszervezet - működjön transzparens módon. Azaz a befolyt pénzek, a költségvetés legyen átlátható, tervezhető, kommentálható és ellenőrizhető mindenki által.

A sort a végtelenségig lehetne folytatni.

A jóindulatú aikidósok persze megjegyzik: valami elindult Magyarországon. Évente érkeznek Hombu-mesterek edzőtábort tartani, a minisztérium is tud rólunk, a szövetségek pedig elkezdtek legalább egymással beszélgetni, ha az edzőtáboraikat nem is egyeztetik le. A kulturált párbeszéd elindult és látszik már, kik azok, akik valóban tenni akarnak a közös aikidós életért és kik azok, akik csak a saját pecsenyéjüket sütögetik, vagy éppen erősen megosztják az aikidós társadalmat.

De ez még mindig nem az a fajta működés, amit az egyszeri aikidós látni szeretne, amikor befizeti az éves tagdíjat. Még mindig felmerül a kérdés: ez kerül nekünk ennyibe?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr275319814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NFeri 2013.05.27. 14:15:28

Sziasztok
Szövetség vagy egyesület majdnem ugyan az. Egyikben többen vannak a másikban kevesebben. Nem magával az intézménnyel van a gond szerintem. Millió féle egyesület vagy szövetség működik kis hazánkban akár sikeresen is.
Feladata lehet, hogy az azonos érdeklődésű embereket tömörítsen és a civil közeget valamilyen hivatalos felülettel lássa el. Gondoljunk bele abba, mi lenne, ha egyetlen szövetség vagy egyesület sem lenne hazánkban.
Hogyan tudnánk edzőtábort szervezni vagy mestert meghívni. Jó azért lehet, én is magam, úgymond saját számlára hívtam meg Kuroki senseit. Hozzá kell tennem, nyilván Ő is akkor jön szívesen, ha van aki majd az edzőtáboron részt vesz. Akkor látja azt hogy igen ide érdemes eljönni, mert kíváncsiak rá.
Azt már nehezebbnek látom, hogy a Homu Dojo-ból valakit megszervezni. Nem tudom, hogy ha X.Y. levelet küld nekik, hogy szeretnék egy instruktort egy edzőtábort. Mit szólnának hozzá? Biztosan kérdeznék: ok de hányan vagytok? Van értelme oda küldeni valakit? Talán ennek a formája az egyesület vagy szövetség nem? Talán többen könnyebb egy ügyért kiállni (harcolni)
Talán a nyilvántartás is lehet egy ok. Nem hiszem hogy praktikus lenne mindenkinek aki aikidozni kezd egyből hombu dojo-ba tagnak jelentkezni. A kyu vizsgákkal sem foglalkoznak, az helyi kérdés. Ezeket hogyan lehetne megszervezni?
Nekünk van egyesületünk és engem is kérdeztek miért kell ide vagy oda belépnünk. Lehet az is hogy ez valahol a hivatalos megjelenés egyik fajtája. Ha tartozom egy egyesülethez vagy szövetséghez ott ismernek, követik a pályafutásomat, nyilván vagyok tartva, vizsgázom. Bele tartozom egy olyan közösségbe akik hasonló gondolatokkal játszanak. Akár tapasztalatot is cserélhetek velük.
Ha ezek nem működnek, arról nem a forma, hanem az emberek akik alkotják, csak azok tehetnek. Mint írtad is, lehet pályázaton nyeri, (mi már nyertünk) 1%-ot gyűjteni (na azt még nem kaptunk) stb ezek mind jó dolgok lennének.
Szerintem gyakran úgy alakul, hogy akik vezetők egy ilyen helyen, már nagyon régen foglalkoznak vele, talán túl régen és már nem is igazán érdekli őket. Vagy ha igen akkor csak az anyagi része. Ha pedig az anyagiak bejönnek, az megöl minden mást. A kezdők talán még érdeklődők és lelkesek, de nekik nincsenek meg a lehetőségeik.
A kérdés inkább az, hogy ez a hova tartozás mennyibe kerül. Én tagja vagyok a MAAKSZ-nak, az éves díj nem éri az egy havi edzés árát (itt Budapesten). Nem mondom, hogy ez semmi, de kifizethetőnek tartom. Tagja vagyok a Magyar Rádióamatőr Szövetségnek ott az éves díj 12.000,- Ft azt is kifizetem, pedig edzőtábort sem szerveznek  Tagja vagyok egy japán szövetségnek is ez a YUFUKAN ez is kb. 5.000,- Ft / év
Szerintem, ha a szövetség egyetlen edzőtábort engedménnyel adna a tagok részére, az nagyban csökkente ezen az érzésen. Azt is tudom, hogy vannak olyan szövetségek, akik élnek ezzel a lehetőséggel.
Üdv feri

Csák Gergely · http://zummaikido.hu 2013.05.27. 15:19:03

Szia Feri!

Nem arra gondoltam, hogy minden egyesületet és szövetséget szüntessük meg. Inkább arra gondoltam: legyen sok egyesület, és legyen csak egy szövetség, ami valóban dolgozik az aikidósokért.

NFeri 2013.05.27. 15:44:14

Szia,

értem, ennek több akadálya is lehet

1, hogy minden szövetség vezetése meg szeretne maradni nem szeretne lemondani a jelenlegi poziciójáról.

2, az aikido nem ennyire egységes. Te elég sok táborra ellátogatsz. Szoktál találkozni ott különböző szövetségek vezetőivel ? Én még soha sehol. Ez mitől lehet? Szerinted Ők jól tudnának egy szövetségben együtt dolgozni?

Kicsit nevetséges az egész. Aikido és harmónia, jó reklám szöveg, miről beszélnek nem is értem :-)

-Musashi- 2013.05.28. 19:00:07

Üdv. Ez így egy szép utópia,ami soha nem fog megtörténni.Ez Magyarország,és nem kell bemutatnom senkinek hogy itt hogy mennek a dolgok. Az nem is piszkálja a csőröm hogy szövetségi díjat kell fizetni,mint pl.az aki ebből akar és él is meg. Ha valaki azért külön pénzt kér mert oktat,az nem épp ezen munkálkodik amit itt felvázoltál. Ha már megemlítettél két nevet,és két szervezetet,akkor megjegyezném hogy MAKSZ,és a MAAKSZ nem egyforma szervezet.Míg a MAAKSZ egy szövetség ami egy irányba terel szervezeteket,addig a MAKSZ egy ernyőszervezet ami nem szól bele szervezetek szakmai irányába.Legalábbis papíron. :) Ami MAKSZ egyetlen nagy előnye más szervezetekkel szemben,hogy a szárnya alatt lehet megszerezni az edzői képesítést.Mert eljöhet az idő hogy az állam elkezdi megvizsgálni hogy mindenki átesett-e ilyen képzésen vagy sem.Remélem minél hamarabb eljön ez az idő. Ha már felmerült a két név,akkor játszunk el a gondolattal hogy alakul a szervezet ami az egyetlen lesz.Vajon Karászi Sándor vagy Zabó Ákos lesz az aki azt mondja hogy ''persze,legyél csak nyugodtan te az egyetlen szövetség első embere'' Ugye mind tudjuk a választ.Egyikük sem.Sőt nagyon sokan mások sem.Én abban látnám az előre lépést hogy legyen nyugodtan 100 kis-nagy szervezet,de mind tartozzon egy ernyőszervezett alá. Van erre is működő példa külföldön.
süti beállítások módosítása