AikiMag

Az Aikido Magazin

Aikido Tada Ima Dojo, Esztergom: irigykedhetünk?

2013. július 11. 09:57 - Csák Gergely

JAPÁN STÍLUSÚ DOJO ÉS REKREÁCIÓS KÖZPONT ÉPÜL ESZTERGOMBAN, SZENTGYÖRGYMEZŐ VÁROSRÉSZEN - közölte a Facebook-on a Tada Ima Dojo.

Uniós támogatással épül Esztergomban, Szentgyörgymező központjában egy új, japán stílusú rekreációs központ, mely a több éve nagy sikerrel működő Aikido Tada Ima Dojo mellett különböző rekreációs foglalkozásoknak is tágas, jól felszerelt, ugyanakkor autentikus helyet kínál.

Az elmúlt időszakban egyre inkább felértékelődött az egészségmegőrzés szerepe, ugyanakkor a magyar lakosságra még mindig a fizikai inaktivitás és a mozgásszegény életmód jellemző. A modern társadalomban egyre fokozódó nyomás nehezedik az emberekre a hétköznapokban, így nő a szabadidő és a kikapcsolódás iránti vágy.

A szabadidősporton belül külön kiemelhető speciális terület a rekreációs sport, melynek célja a jó közérzet, valamint az egészség elérése, visszaszerzése, megőrzése. A fogyasztói társadalom által diktált életvitel sokakban kiábrándulást kelt, és egyre többen fordulnak az élet szellemi-spirituális oldala felé. A nyugati civilizáció kezdi megérteni a több ezer éves életmódrendszerek filozófiáját és megpróbálja azokat az eddigi eredményei közé integrálni. Az egészség-megőrzési technikák közül a mozgással kapcsolatos elemek átvétele a legkönnyebb számunkra.

A rekreációs sport fontos közösségépítő hatással is bír. Vannak, akik szívesebben edzenek egyedül, ugyanakkor sokak számára szükség van valamilyen ösztönzésre, s ilyen lehet az, ha másokkal közösen kezdenek mozogni. Különböző egyesületek, klubok, ún. dojok jönnek létre az egyes irányzatok autentikus hagyományainak méltó követésére. A harci művészetek rendkívüli népszerűséggel bírnak hazánkban, számos fajtájuk gyakorolható.

Az Aikido szamuráj gyökerekből táplálkozó, tradicionális modern japán harcművészet. Az Aikido megalapítója, Ueshiba Morihei mester annak szentelte élete nagy részét, hogy létrehozzon egy olyan harcművészetet, amely megfelel a mai ember igényeinek. Az Aikido célja az ideális személyiség kialakítása – egyesítve a testet és szellemet –, valamint egy dinamikus életmód elérése, amely a nyugalmat éppúgy magába foglalja, mint az aktivitást.

Az esztergomi Aikido Tada Ima Dojo alapítója és vezetője, Dr. Havasi Tamás, aki jogász munkája mellett közel 20 éve gyakorolja az Aikido japán harcművészetet, jelenleg 3. dan Aikikai fokozattal rendelkezik. Megszerzett tudását 7 éve adja át gyerekeknek már 3 éves kortól, ill. junioroknak és felnőtteknek, Esztergom Szentgyörgymező városrészének központi helyén, a Dessewffy A. u. 15 szám alatt. Jelenlegi gyakorló helyüket azonban a folyamatosan bővülő létszám miatt kinőtték, ezért jelen projekt keretében egy korszerű, tágas, japán stílusú új rekreációs központ épül, benne a dojoval (gyakorlóterem) és a szükséges kiszolgáló helyiségekkel, öltözőkkel és vizesblokkokkal.

Képzeljék el, ahogy belépnek a Tada Ima Rekreációs Központ dojojába, melynek hatalmas, 8 méter széles elhúzható tolóajtaja egy japán zen kertre nyílik. Megszűnik a külvilág, a napi gondok, a stressz, és a „csak most, csak ez a pillanat létezik” érzés keríti hatalmába az embert, melyet a dojo neve is jelent: Tada Ima.

Az épülő központban a rekreációs tevékenységek olvasztótégelyét kívánjuk létrehozni az Aikido edzések mellett, részt vehetünk pl. jóga vagy zazen meditációs foglalkozásokon, ill. felfrissülhetünk speciális japán masszásokkal. A japán kertben szauna és fűthető fürdődézsa is helyet kap, ill. fedett teraszán egy teát elfogyasztva beszélgethetnek a különböző csoportokba járó gyakorlótársak.

A térség lakosságán kívül gondoltunk az ország más városaiban működő egyesületekre, klubokra, dojokra is, őket edzőtáboraik megtartásához várjuk szeretettel!

A Tada Ima Rekreációs Központ az Aikido Tada Ima Dojo jelenlegi gyakorlóhelyén, Esztergom Szentgyörgymezőn, a Dessewffy Arisztid utca 15. szám alatt épül, és a tervek szerint 2013. szeptemberétől már az új, tágas rekreációs központban várja régi és új gyakorló társait.

Természetesen az Aikido edzések az építkezés alatt is zavartalanul folynak a jelenlegi gyakorlóhelyen, így aki nem szeretne szeptemberig várni, hogy egészségesebb életmódot folytatva egy új rekreációs mozgásformát, a tradicionális japán Aikidót kipróbálja, jelentkezzen elérhetőségeinken!
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr45398943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása