AikiMag

Az Aikido Magazin

Hogyan került Magyarországra az aikido?

2013. július 29. 10:00 - ZalaváriNoémi

michel_gollo_sensei2.jpg"1980-ban érkezett elõször Magyarországra Gollo Michel sensei, aki szülõhazájában egy japán sintoista kolostor növendékeként évtizedeken át tanulmányozta a harcmûvészeteket, és már az említett évben az aikido, a dzsúdó, a karate és az iaido mestere volt. Akkoriban Magyarországon még nem volt aikido szövetség, nem volt mester sem; rá várt a feladat, hogy oktatni kezdjen, útmutatást adjon, és nekilásson egy nagyszabású terv megvalósításának."
"Gollo Michel sensei (aki “mellesleg” a párizsi Sorbonne Egyetemen építészettudományból doktorált, s emellett repülõgép-pilóta, és pilótaoktatói tevékenységet folytat) a japán Honbu 8. danos nagymestere, Fujita Masatake sihan megbízásából Magyarország fõinstruktora és a Közép-Európai Aikido Szövetség képviselõje. Az õ nevéhez fûzõdik a magyarországi aikido-oktatás megalapozása és népszerűsítése, valamint a Magyar Aikikai Aikido Szövetség létrehozása. E szövetséghez tartozik a 2002. októberében Gollo Michel sensei tanítványa, Pivony Attila sensei vezetésével megalakult Magyar Aikikai Aikido Egyesület, az Aikido Alapítvány és a Zsámbéki Aikido Szakosztály. (Az “Aikikai” elnevezést kizárólag ezek az egyesületek jogosultak használni -- az Aikikai ugyanis a Nemzetközi Aikido Szövetség, melynek központja a japán Honbu dojo, e címet tehát kizárólag a Hombu vezetõ mestereinek elismerésével, jóváhagyásával mûködõ intézmények viselhetik)."

"Gollo Michel sensei, a magyarországi aikido stílus alapítója és a közép-kelet-európai Aikikai Aikido vezetője, 2007 év januárjában elnyerte a 6. dant és vele együtt a shihani kinevezést, amit egyenesen az Aikikai Honbu központból, Shihan Fujita sensei tolmácsolásával Ueshiba Moriteru Doshu közölt vele, miután a minden évben megrendezett Kagamibiraki ünnepségen a dan-kollégium meghozta döntését. A dóshu Ueshiba sensei vezetése alatt álló testület minden évben ezen a napon dönt a dan-adományozásról, amelyhez a dóshu adja meg a végső döntést. Shihan Gollo Michel sensei kinevezését Shihan Fujita sensei terjesztette elő, és a többi magas rangú nagymester elfogadta. "

 

Források:
Hogyan került Magyarországra az aikido?
Aikikai - Gollo Michel 6. dan shihan

 

UPDATE: Egyik olvasónk közölte velünk, hogy a zsámbéki aikido dojo technikai vezetője Tóth Imre, és a dojo az MKDE-hez tartozik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr585429590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása