AikiMag

Az Aikido Magazin

Elhunyt a portugál aikido megalapítója

2014. január 08. 11:47 - Csák Gergely

Nagyon kevesen ismerték Magyarországon Georges Stobbaerts hanshit. A 8. danos aikido oktató, aki kalligráfiával, jógával, meditációval és számos más keleti művészettel is foglalkozott, tegnap elhunyt.

georges stobbaerts.jpg

Georges Stobbaerts fiatal korában atomfizikusként dolgozott, radioaktív szennyezéssel foglalkozott Belgiumban. Gyakorolt judót, kendót és aikidót. Foglalkozott Zen meditációval és jógával is; emellett a keleti és a nyugati vallásokat tanulmányozta.

A vallás, a filozófia és a harcművészet - vagyis az önfejlesztés és a megtisztulás - annyira foglalkoztatta, hogy Portugáliába költözött és a főváros mellett megalapította a Tenchi Tessen nevű harcművészeti és életmódközpontot., illetve az ugyanezt a nevet viselő harci legyezős harcművészetet.


Ezen a videón, jobbra, beszél a központról:

A mester saját harci legyezős harcművészetet is alapított, ahol - szavai szerint - a kardot legyezőre cserélték.

“Emlékeztetek mindenkit, hogy a Tenchi Tessen távol áll, sőt, ellene van az úgynevezett harcművészetekre manapság jellemző agresszív technikáktól. Bár a Tenchi Tessen különböző Budo-kból táplálkozik, de több mozgásművészet inspirálta, mint például a jóga.

Mindenek előtt ez a harmónia útja. Hogy megtaláljuk a Tenchi Tessen eredetét, vissza kell mennünk az idők kezdetéig, a Kelet hajnaláig, az "Út" kezdetéig.

Mindig emlékezni fogok a mesterem szavaira, aki gyakran mondogatta: Mindig találnod kell valami újat azzal, hogy követed az ősök példáit!"

Georges Stobbaers a modern nyelvet használta, a nyugati kifejezéseket és gondolatokat a koncepciója megfogalmazásához, miközben sosem feledkezett meg három alapvető fogalomról: reflexió, meditáció és cselekvés.   

Itt egy interjú vele, sajnos csak franciául és portugálul:

A halálhírnek magyarországi vonatkozása is van: Stéphane Goffin, aki a Zumm Aikido nyári táborait tartja, szintén Georges Stobbaerts tanítványa volt.

Nyugodjon békében!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr75746535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.08. 21:53:28

Mester volt, nem is akármilyen. Béke poraira!
süti beállítások módosítása