AikiMag

Az Aikido Magazin

Mikor érdemes vizsgázni?

2014. március 31. 09:45 - Csák Gergely

Ezt a cikket Niklai Norbert küldte el nekünk, amiben a Nanzan Aikido vezetője kifejti az álláspontját a vizsgázásról. Köszönjük!

 

Sok dan vizsgát láttam már, néhányon vizsgáztatóként vettem részt. Ezeken a megmérettetéseken jó és kevésbé jó megoldásokkal egyaránt találkoztam. Az utóbbival kapcsolatban fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy néhányan talán elsietik a vizsgázást.

Ne értsetek félre, egyáltalán nincs ellenemre, ha valaki a kivárási idő leteltével felkészülten vizsgázik. A problémám inkább az, ha úgy érzem, nem a tudásszint változása, hanem kizárólag a kivárási idő lejárta az indikátor.

A fokozat megvan, az oklevél megérkezik

Sajnos ebben a tanárok is ugyanúgy hibásak lehetnek, mint tanítványaik, hiszen vágyaik, érdekeik egybevágnak. Egy dan fokozat jót tesz az egyénnek, a klub közösségének és a tanárnak is. Ki emlékszik egy-két hónap múlva egy-egy rosszabbul sikerült vizsgára? A fokozat megvan, az oklevél megérkezik, a fekete öv kopni kezd, vagy kopik tovább.

Szakítani kellene ezzel a hagyománnyal, hiszen mindenkinek az érdeke, hogy szép vizsgákat lássunk. Olyanokat, melyekre öröm visszagondolni. Tanárnak is jobb cégér, ha tanítványai rendszeresen kiváló vizsgákat mutatnak be, s a vizsgázó is egy szép élménnyel lehet gazdagabb.

A felelősség a tanároknál van

A felelősség a tanároknál, technikai vezetőknél van. Az ő támogatásuk kell ahhoz, hogy egy aikidoka  jelentkezzen vizsgára. Az ő döntésük, hogy megérett-e rá, vagy sem. Nekik kell érteni és megértetni a tanítványokkal, hogy a fokozatok bár mérföldkövek, de nem az idő múlásával arányosak, hanem a tudásszinttel.

Folytatás a Nanzan Aikido honlapján.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr545883080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása