AikiMag

Az Aikido Magazin

Meglátogattuk a köveskáli Zen Kolostort - készül az AikiMag következő videója

2014. május 06. 10:30 - Povázsai Laci

Azt hiszem abban mindannyian egyet értünk, hogy jól esik kimozdulni a városból és elmenni valami olyan helyre, ami egyáltalán nem hasonlít az otthonunkra, kicsit kilépve az életünk megszokott taposómalmából. Nekem és néhány barátomnak nagyszerű apropót jelentett Szentimrei Réti István shihan közelgő 65. születésnapja, aminek alkalmából elhatároztuk, hogy meglátogatjuk őt és együtt töltünk egy napot vele Köveskálon.

köveskál.jpg

Réti nagymester egy nagyon karizmatikus jelenség, aki több mint negyven éve foglalkozik a karate-val és Zen szemlélettel tekint a világra. Történeteit hallgatva olyan érzése van az embernek mintha egy regény lapjairól lépett volna ki, nevetve mesél hihetetlen - de mégis igaz - történeteket magáról, a tanítványairól, a Zen Do-ról és általában az életről. Jómagam lassan egy éve ismerkedtem meg vele, amikor először látogattunk el a nyári edzőtáborukba tavaly. Mit keres egy aikidós egy karate edzőtáborban, tehetitek fel a kérdést? A válaszom nagyon egyszerű: tanulok. Mert van mit. Lehetne sorolni, hogy mennyi technikai tudással bővültem, milyen más megvilágításban látom az aikidót amióta először betettem a lábamat egy karate edzésre, azonban a legfontosabb élményemet nem ezekben látom. A Zen Do közösség egy önzetlen, stílus független társaság, ahol minden egyén célja a másik megértése és a tudás megosztása. Merthogy ilyen is van.

zen_do_1.jpg

Szóval ellátogattunk Köveskálra, hogy egy zen élménnyel gazdagodjunk. A hely hangulatát nehéz szavakban átadni, mindent körbeleng valami nagyon jó érzés, azonnal otthon érezzük magunkat. Voltak köztünk olyanok akiknek ez az első karate élménye volt és külön öröm volt számomra, hogy egy pillanatra sem érezték azt, hogy rossz helyen járnának, sőt! Napunkat zen meditációval (zazen) kezdtük, amit Réti mester vezetett le, a saját maga által épített kolostorban, majd bevezetett minket a karate-do alapjaiba ami mindannyiunknak nagyon jól esett.

meditáció.jpg

Számos mester és a tanítványaik jártak már előttünk (és utánunk is), akik példás rendben tartják a kolostort elmélyült gyakorlásaik alatt. Az egész helyszín egy igazi harcművész zarándokhely, bár a mester nyomatékosítja, hogy a Zen Do az nem vallás, sokkal inkább egy életmód, ami a harci utak járásán keresztül ad lehetőséget önmagunk és a világ mélyebb megismeréséhez.

ütések_1.jpg

De nem szeretnék nagyon előre rohanni, hiszen ez alkalommal kamerát is vittünk és leforgattuk az AikiMag következő adását, amit hamarosan ti is megnézhettek majd kedves olvasók és egy rendkívüli Embert ismerhettek meg belőle, akinek az életmódja egy az egyben a harcművészet és a zen - hosszú évek óta.

Ezúton is köszönjük a vendéglátást, a tanítást és a nyitottságot ahogy a mester az interjú felkérésnek eleget tett!

interjú.jpg

tiszteletadás.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr786120134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása