AikiMag

Az Aikido Magazin

5 aikidós hiba, amit elkövetsz és érdemes elkerülni

2015. május 20. 08:23 - Csák Gergely

Sokan vagyunk vele, hogy jó pár éve aikidózunk, de igazából nem tudjuk, hogy tényleg elérjük-e vele a kívánt eredményt. Sokan már rutinból, robotpilóta-vezetéssel aikidóznak, mindig beleesnek ugyanabba a hibába, vagy egyszerűen túl lassan fejlődnek. Rosszabb esetben pedig akár saját maguknak/a partnerüknek okoznak sérülést.  

Ha tudatosan és nyitottan aikidózunk, akkor persze folyamatosan fejlődhetünk és még örömet is okoz a gyakorlás. A folyamatos finomhangolás sosem állhat le, a határainkat is folyamatosan egyre kijjebb kell tolnunk.

Van pár hiba, amit bármely aikido-fajta gyakorlásánál érdemes elkerülnünk annak érdekében, hogy elkerüljük a sérüléseket és igazán örömtelivé váljon a gyakorlásunk.

 

1. Álmodozás edzés közben

 

Amikor aikidózunk, a fejünknek teljes mértékben a mozdulatra kell koncentrálnia. A tudatos gyakorlás hozza meg a fejlődést. Koncentráció, légzés és elengedés nélkül az aikido csupán néhány furcsa mozdulat, ami veszélyes is lehet, ha álmodozunk közben. Fontos, hogy az érzékeinket a saját testünkre és a partnerünk testére hangoljuk, benne legyünk a pillanatban.

Sokan beszélgetnek, magyaráznak, ahelyett, hogy gyakorolnának. Fontos, hogy ne vedd fel ezt a rossz szokást: ne beszélgess edzés közben! Aki beszélget, nem is akar igazán edzeni... Philippe Gouttard mindig azt mondja, a száj mindig hazudik, a szem sosem. Figyeld inkább a partnered tekintetét, nzz bele  aszemébe, ahelyett, hogy a gondolatokat osztanátok meg egymással!

 

2.  Kihagyások

 

Vannak pillanatok, amikor az embernek ki kell hagynia pár hetet, akár hónapot. Ezer oka lehet, a betegségtől a gyerek megszületéséig, a munkahelyváltástól a költözésig. Azonban, ha fejlődni szeretnél, akkor ne hagyd ki az aikidót „csak úgy”. Sok oktató szerint akkor kell az embernek igazán elmennie a aikidózni, ha semmi kedve nincs hozzá – ez esetben garantált a teljes felfrissülés és, hogy sokkal jobb hangulatban jössz ki az óráról, mint ahogy odamentél.

Ha sokat hagysz ki és hirtelen veted bele magad a kemény gyakorlásba, annak pedig általában sérülés az „eredménye”. Azt javasoljuk tehát, hogy lehetőség szerint rendszeresen gyakorolj és tartsd be a határaidat – ebben az esetben, sok türelemmel saját magad iránt, jönni fog az az eredmény, amit vársz.

 

3. Túl keményen taposni a gázt

 

Az aikido esetében is igaz: a kevesebb néha több. Igaz, néha nem árt kilépni a komfortzónából, de nem úgy, hogy figyelmen hagyjuk a testünk visszajelzéseit. Ha csak úgy belecsapunk a lecsóba, annak általában az a vége, hogy saját magunknak, vagy a partnerünknek okozunk valamilyen kellemetlen és nehezen gyógyuló sportsérülést, ami akár a gyakorlás teljes szüneteltetését is jelentheti hónapokra.

Emiatt nagyon fontos a külső-belső figyelem, a visszajelzések figyelése és a test határainak betartása. Ahelyett, hogy a teljesítmény hajszolnánk, inkább csak figyeljük meg magunkat és a partnerünket – nem érdemes pár látványos dobásért hónapokig tartó betegszabadságot kivenni!

 

4. Összehasonlítgatás

 

Csupán azért, mert a szuper-haladó, atomaikidós haverunk képes bármilyen technikával levinni bármekkora ellenfelet, vagy a bal bokáját a jobb füle köré csavarni, nekünk nem érdemes próbálkozni vele. Nem leszünk kevésbé aikidósok, nem érünk kevesebbet a tatamin, vagy a tatamin kívül, ha nekünk mindez nem megy. Lehet, hogy egyszer még menni fog. Az előző pontban leírtuk már, hogy a tövig nyomott gázpedál nem vezet jóra.

Érdemes szem előtt tartani: az aikido személyes, belső gyakorlás is. A csudálatos és bámulatos dobások nem jelentenek célt: ezek a melléktermékei a gyakorlásnak. Sokkal fontosabb, amit az aikidoka belül érez és a partnerével összhangban mozogva megtapasztal.

A személyes gyakorlás azt is jelenti, hogy mindenkinek más a testfelépítése, mindenki máshol erős, vagy hajlékony, mindenki másban jó. Az összehasonlítás azért felesleges, mert mások a saját testünk határai máshol vannak meghúzva, mint a többieké. 

5. Tele has

 

A sport és az aikido is segíti az emésztést, de nem jó ötlet edzés előtt enni. Az étel tápanyag, de csak akkor, ha a megfelelő időben és a megfelelő mennyiséget eszed meg belőle. (A minőségről ne is beszéljünk.) Azt javasoljuk:aikido előtt egy-két órával már ne egyél. Nem csak kellemetlen érzés tele hassal aikidózni, de egészségtelen is: a tested a mozdulatokra, mozgásra, izzadásra koncentrál, nem pedig az emésztésre; az emésztetlen kaja pedig ott hányódik a gyomrodban, amíg abba nem hagyod a mozgást. (Vagy éppen az izmaidba nem jut elegendő erő, hiszen a tested emészt és nem mozog.)

Volt már olyan tanítványom, aki kidobta a taccsot egy kiadós gurulásos technika-sorozat után. Nem volt neki kellemes összetakarítani utána. 

Ezt az öt egyszerű tippet megfogadva a gyakorlás örömtelivé válik és könnyen megtapasztalhatod a fejlődést – tatamira fel!

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr727473278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horogszegi Zoltán 2015.06.24. 11:21:45

“Ne bámulj az ellenfeled szemébe: lehet, hogy megbabonáz. Ne rögzítsd tekintetedet a kardján: lehet, hogy megfélemlít. Egyáltalán ne koncentrálj ellenfeledre: lehet, hogy elnyeli energiádat. A technikák lényege, hogy teljes egészében vond be az ellenfeledet saját hatókörödbe. Ezután bárhol állhatsz, ahol akarsz – biztos és megtámadhatatlan helyzetben leszel.”

Ueshiba Morihei
süti beállítások módosítása