AikiMag

Az Aikido Magazin

Ellátogattunk önvédelemre

2014. január 28. 09:26 - ZalaváriNoémi

 

1506511_723178014362038_1293395939_n.jpg

Tavaly év végén részt vettünk az Önvédelemoktatás egy év végi edzésén. Az edzést Fürtös János és Suzuki Kimiyoshi sensei tartotta.
Suzuki Kimiyoshi sensei a Kashima Shinden Jikishin Kage Ryu Kenjutsu (régi japán kardvívás) és a goju-ryu gódzsú-rjú karate stílusok mestere.
Suzuki mester nagy gondot fordít az edzés eleji meditációra, a légzésre. Kérdezte tőlünk, hogy mire gondoltunk meditácó közben. Néhányan azt válaszolták semmire. Ő nevetve azt mondta, nem hiszi el, és igyekezett jobban elmagyarázni, mire kell ilyenkor figyelni. Szerintem a nyugatiaknak elég nehéz ezt elsajátítani: nekünk, akiknek állandóan zakatol az agyunk.
Tőle tanultunk pár technikát rövidkarddal. Tetszettek ezek a kardtechnikák, mert megláttam mennyi mindent lehet csinálni a karddal, sokkal változatosabb és test közelibb, mint amit eddig tapasztaltam.
Az önvédelmi technikák, amit Fürtös János tanított sok mozdulatában hasonlítanak az aikidohoz, de ez nem meglepő. Továbbá tanultunk néhány önvédelmi szempontból fontos technikát;)

Idézek egy másik aikidóka élményeiből, aki velünk látogatta meg az edzést:

1546265_827570530593513_636706494_n.jpg

 

„Fürtös János mester több mint 30 éve foglalkozik küzdősportokkal, harcművészettel. Több harcművészeti stílusban mester fokozatot ért el. De alapelve, hogy egy mestert nem a fokozatok minősítenek, hanem az eredményes tanítványok. 1991 óta tart csoportos és egyéni edzéseket, részt vesz a rendőrség és más fegyveres testületek speciális egységeinek kiképzésében. Több harcművészeti témában megjelent könyv készítésében és megjelenésében segédkezet. Vezetésével évek óta sikerrel folynak különböző önvédelmi tanfolyamok. Edzői, oktatói munkája során az önvédelmi technikákon túl, a harcművészetekben rejlő életszemléletet igyekszik átadni tanítványainak.” Edzés elején a mester elmondta ,hogy az önvédelmi technikák főleg a tradicionális japán harcművészeti alapokra épül, úgy mint karate, judo, jiu jitsu, aikido vagy akár a boksz és birkózás elemire. Gyakorolják még a földharcot és az eszközös harcot is. Ekkora bő tárházból nem gyakorolhatunk mindent, de a három órás edzés bepillantást engedett a harcművészet összetettségébe. Mi négyen a Zumm Aikido-t képviseltük, de voltak még rajtunk kívül, kenjutsu, judo, karate és önvédelemmel foglalkozók. A technikák főleg utcai és közel harcra épültek. Ezen technikákban bőven fel-fedezhető volt judo, jiu jitsu, aikido.

Az eszközös technikát egy meglepetésmester tartotta. Suzuki Kimiyosi sensei, aki hazánkban él, és Pécsi dojójában tanít.

Röviden Suzuki Kimiyosi senseiről:

 

 

1536685_723178411028665_1158774709_n.jpg

„Suzuki Kimiyoshi 1934. január 1-én született, régi szamuráj családban. Nagyapja, Makita Shigekatsu egyike volt azon szamurájoknak, akik a Meiji restauráció idején fegyvert ragadtak a császári hadsereggel szemben. Bár társai meghaltak a harcokban, ő túlélte és Hokkaidó szigetén sikerült elkerülnie a császári erőket. Kimiyoshi a szamuráj szokások hagyománya szerint 6 évesen kezdett el foglalkozni a harcművészetekkel. Először Judo-t tanult, majd Yokokawa mesternél elkezdte tanulni a Jikishin Kage ryu Kenjutsut, mely az a kardvívó stílus, aminek nagyapja is mestere volt. Egyetemi tanulmányai alatt találkozott először a Goju-ryu karatéval, és a stílusalapító, Yamaguchi Gogennel. A Goju-ryu egy okinwa-i eredetű karate irányzat, melyben a japán karatéra jellemző erős „kemény” (vagyis „go”) mozdulatok keverednek a kínai quanfa gyors, hajlékony, „lágy” (vagyis „ju”) technikáival. Barátságot kötött Suzuki Kimiyoshi-val a Kyokushin karate későbbi alapítója és nagymestere, Masutatsu Oyama. Oyama, mikor megalapította saját iskoláját, többek közt Kimiyoshit is felkérte, – aki eddigre már a Goju-ryu Karate mesterének számított-, hogy segítsen az edzések lebonyolításában, ő pedig szívesen és gyakran járt el együtt edzeni vele. Suzuki Kimiyoshi először Budapestre látogatott, majd köszönhetően egy magyar hölgy iránt táplált gyengéd érzelmeinek, 1992-ben véglegesen hazánkban, Pécsett telepedett le. 1993-ban kezdett el magyarokat tanítani a harcművészetekre, először a Pécsi Tudományegyetem tornatermében tartott karate edzéseket, valamint a stílus vezetőjének engedélyével megalakult a pécsi Shinbukan dojo. Később a Jikishin kage ryu kenjutsu-t is elkezdte oktatni.- Suzuki mester hazájában továbbra is nagy tiszteletnek örvend.” (Bartók András: Beszélgetés Suzuki Kimiyoshi sensei-el)

 

1779860_827568180593748_2098227250_n.jpg

374477_827571440593422_344808546_n.jpg

 

1544355_723178207695352_1681008345_n.jpg

 Suzuki sensei vezetésével gyakorolhattuk a kenjutsu öt technikáját, boken kontra wakizashi, majd puszta kezes dayto ryu technikák következtek: érdekes apró mozdulatok nagy hatékonysággal. Itt említeném meg Christian Tissier sensei egy riportbeli mondatát: „Az irimi nem arról szól, hogy a partnert arcon csapjuk minden egyes alkalommal, amikor mozdul vagy nyit. Számomra az irimi a mozgás középpontjába való bemenetelt jelenti. Az érzékenységem a Kenjutsu gyakorlásából jön; ez a fajta gyakorlás nagyon közvetlen". Mi is sokat láttunk és valamennyit el is sajátítottunk a technikákból. Igazán szerencsés alkalom volt, gyakorolhattunk egy olyan japán mesterrel, aki több mint hetven éve gyakorolja a harcművészeteket. Ezúton is köszönjük, hogy részt vehettünk ezen az  edzésen.”

 

Kőhalmi Szabó Zsolt

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr75785308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása