AikiMag

Az Aikido Magazin

"Nem működik az aikido"

2015. június 26. 09:56 - ZalaváriNoémi


Sokszor hallom azt a kérdést, hogy "működik-e az aikido?". Működik-e éles helyzetben egy technika?


Mi is ez a "működő aikido"?


Ha megcsinálom a technikát vagy tudom követni a torit, érzem, hogy mit akar mondani, vagy megfelelően tudom irányítani, használom a testem és a másikét, akkor aikidózok, nem? Megértette az uke, hogy mit akarok tőle, nem? Működik, nem? 

tissier dorin.jpg

Christian Tissier szerint az aikidóban nem a technikák, hanem az alapelvek működnek


Mi az, hogy működik? Mi az hogy nem működik? Mert ha ez a nem működő aikido, ami éles helyzetben nem működne egy valódi támadás esetén, akkor éles helyzetben nincs aikido.


Ha az aikido például önmagam megértését jelenti, akkor a "működik" is ezt jelenti.


A célom nem az, hogy éles helyzetben "leaikidózzam" a támadót. Persze vannak fogások, amiket lehet éles helyzetben használni, ez is az aikido része. De nem ez a célom. Hiszen valószínű (remélhetőleg) sosem kerülök ilyen helyzetbe: tehát nem erre készülök, ez nem lehet cél.


Ha csak ez lenne a célom, akkor önvédelemre járnék.


Nem egy olyan szituációra készülök, ami lehet el sem fog jönni, hanem egy olyan helyzetre, ami megtörténik minden egyes edzésen.


Ha az, amit csinálok, nem "működő aikido", akkor nem aikidózok és soha nem is fogok. Akkor mégis mit csináltam az elmúlt 3 és fél évben?

Ez időszak alatt sokat megtanultam a saját testemről, akaraterőmről, képességeimről, kommunikációról. Nekem ezt jelenti az, hogy működik. Mert ezt csinálom minden edzésen. Ezt gyakorlom. Nem tisztán önvédelmet. Szerintem nem lehet külön szedni az aikido részeit: egyben jelenti azt, amit.

Szólj hozzá!
Címkék: technika aikido

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr337517664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása