AikiMag

Az Aikido Magazin

Aikido a szexuális erőszak ellen

2014. március 02. 09:34 - ZalaváriNoémi

(373827_267393333312695_532657253_n.jpgEz a hír ugyan 2012-es, de elővettük, mert úgy gondoljuk, az aikido nem csak egy önmagáért való harcművészet, hanem lennie kell valmai társadalmi hasznának. Mi támogatnánk egy ilyen kezdeményezést, ha az aikidós szervezetek is felkarolnák! - a szerk.) 

 

Bejrút: Körülbelül 450 lány számára szervezett aikidós programot a Lebanese Council to Resist Violence Against Women (Libanoni Tanács A Nők Elleni Erőszak Ellen). A programban a 13 éves és annál idősebb lányokat célozták meg. A cél az volt, hogy a lányok képesek legyenek elhárítani és kezelni az őket fenyegető szexuális erőszakot. A Libanoni Tanács A Nők Elleni Erőszak Ellen alapítója a U.S. Embassy’s Middle East Partnership Initiative (az Egyesült Államok nagykövetségének középkeleti szövetkezési kezdeményezése).

Bejrútból és Észak-Libanonból, 20 iskolából, több mint 2500 tanuló vett részt, fiúk és lányok egyaránt, az egy évig tartó "Együtt változtathatunk... Állítsuk meg a szexuális erőszakot" programban, ami mind a tanulókat, mind a szülőket a szexuális bántalmazással és zaklatással kapcsolatos ügyek kezelésére tanítja.

Azoknak a lányoknak, akiket komolyabban érdekelt a dolog, 16 hetes aikidós programon vehettek részt. Ezt az Aikido Union of Lebanon (Libanoni Aikido Egyesület) tagjai szervezték meg. Körülbelül 450 lány vett részt rajta, vagy 130 bemutatón szemléltették a tanult gyakorlatokat a záró ceremónián.
65352_mainimg.jpg

Randa Yassir, a projekt menedzsere beszélt a The Daily Star-nak a program előnyeiről és céljairól.

A program azzal a céllal jött létre, hogy megtanítsák a tanulóknak, "bárki megtámadhatja, vagy szexuálisan zaklathatja őket, akár szóval vagy érintéssel". - Megértetjük velük a különbséget a flörtölés és a szexuális zaklatás között - mondta a projekt vezetője. - A program elérte célját - tette hozzá Yassir, aki azt is elmondta, hogy azt is megtanították a tanulóknak, hogy joguk van nemet mondani, bármi történjék most vagy később az életükben.
2979998.jpg"Sokkal inkább készek lesznek rá, hogy megértsék, joguk van "nem"-et mondani; megvédeni testüket, valamint ki kell állniuk magukért és elmondani egy felnőttnek az iskolában, vagy a szülőknek, hogy valami történt velük." Hozzátette, hogy a diákok azt is megtanulják, hogy ha szexuálisan zaklatják vagy bántalmazzák őket, az nem az ő hibájuk. "Most már tudják, hogy nem szabad bűntudatot érezniük, mert az a hibás, aki megtámadta, vagy bármilyen módon bántalmazta őket."

Libanoni nőtanácsnak saját központja is van, ahol a nők kibeszélhetik magukból tanácskozásokat ajánl nők számára, akiket megtámadtak, addig van remény, hogy a lányok önvédelmi oktatása csökkenteni fogja a jövőbeli szexuális támadásokat.
- A társadalmunkban a hagyományok szerint mindig azt mondták, hogy nőként mi vagyunk a gyengébb tagja a családnak; ha a bátyád megüt, ne üss vissza - mondta Yassir. - Van valami kulturális kód a fejünkben, amiért azt gondoljuk, nem vagyunk készek arra, hogy megvédjük magunkat. Így ha valaki szexuálisan zaklat, megpróbál megerőszakolni minket... megadjuk magunkat, mert azt hisszük, jobban fog bántani, ha megpróbáljuk megvédeni magunkat, vagy küzdünk; ezért van ez a hiány az önbizalmunkban.
Gyakran azt mondják a nőknek és a lányoknak, hogy a viselkedésük vagy az öltözködésük miatt válnak szexuális zaklatás vagy támadás áldozataivá. Ezt a hozzáállást meg kell beszélni, mondta Yassir. A lányokat gyakran arra bátorítják, hogy ne reagáljanak a fenyegető szavakra, például egy visszajelzés bátoríthatja az elkövetőt. "Ez mind helytelen gondolkodás."
A pénteki eseményen, Richard Mills, az amerikai nagykövetség küldötte, a küldetés főnöke kiemelte a program fontosságát, mert a világon három nőből egy megtapasztalja a nemi erőszak valamelyik formáját és ötből egy nőt megerőszakolnak, vagy megpróbálnak.
iStock_000014985166XSmall-300x279.jpg
- Létfontosságú, hogy oktassuk a fiatal férfiakat és nőket a szexuális erőszakkal kapcsolatban, ugyanakkor megtanítsuk őket az egymás egészséges és tisztelettudó elfogadására - mondta Mills. - Boldog vagyok, hogy férfiakat és nőket is látok ma itt. Fontos, hogy az ember keményen dolgozzon, hogy eltiporja a nemi erőszakot, oktassa a fiatal férfiakat és nőket, és eszközt adjon nekik, hogy csökkenjenek a konfliktusok és megtanulják az önvédelmet.
Pénteken egy videón diákok meséltek különböző iskolákból a programban tapasztalatokról és tanultakról. Egy tanuló, Ecole Frere-ből, Deddeh egyik falujából, a Koura  faluból, azt mondta: "új határokat nyitott meg nekünk, és megismertük a témát társadalmi és törvényes szinten." Egy diák Bejrút Amlieh lányiskolájából azt mondta: "ennek köszönhetően képesek vagyunk szembeszállni, nem félni és van elég bátorságunk irányítani a támadót." Mivel a tanulók és a vezetők mind a 20 iskolában nagyon lelkesek voltak, ami már megalapozza a következő projektet.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr765832350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása