AikiMag

Az Aikido Magazin

Harcművészet vs. utcai harc

2014. április 03. 09:01 - ZalaváriNoémi

Kizártnak tartjuk (enyhe kifejezés), hogy online lehet harcművészetet tanulni, de a videó jó.


A mozdulatok egyszerűek, bár az elsajátításuk nem az, ha igazi a támadás. A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy milyen gyenge pontjai vannak az emberi testnek, és, hogy milyen könnyen el lehet érni őket.
(Annyi akciófilm van, de ezeket a mozdulatokat hiányolom belőlük.)

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr375883938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AikiDani 2014.04.03. 11:19:44

Nekem nem jött be a videó. A srác mozágsa gyors és dinamikus, de alapvetően lassú támadásokból hajt végre gyors technikákat. Sakkban tartásnál tényleg jó lehet, de a több támadás szerintem irreális (pl. pisztollyal szemből, közvetlen közelről fejre, testre támadni). De persze ez csak az én véleméynem, lehet rosszul látom :)
Ez egyébként Real Aikido, egy szerb stílus.

ZalaváriNoémi 2014.04.03. 12:13:26

@AikiDani: Irreális pisztollyal közvetlen közelről, fejre támadni? Hm, szerintem nem, de nem vagyok jártas ilyen téren és túl sok filmet nézek :D
Nem tudtam, hogy ez egy külön stílus...

AikiDani 2014.04.03. 15:11:20

@Z. Noémi: Ha van egy fegyverem, amivel messziről is sakkban tudlak tartani, akkor miért mennék közel?
Kivéve persze, ha nagyon biztos vagyok magamban. Vagy ha nem akarom, hogy a járókelők lássák a fegyveremet - de akkor meg inkább még közelebb megyek, hogy könnyebben le tudjalak lőni, ha próbálkozol valamivel.
Persze lehet, hogy túlagyalom, aki pisztolyt ránt az utcán egy ismeretlen emberre, az lehet nem foglalkozik ilyenekkel.
Viszont amikor a filmekben elvileg profinak bemutatott emberek követik el ugyanezeket a hibákat, az nagyon vicces.
Mint ahogy az is, amikor a Kalasnyikov elől az asztal mögé bújnak. Egy párcentis falemez kb. annyit segít, mintha úgy akarnál elbújni, hogy eltakarod a szemedet...

ZalaváriNoémi 2014.04.03. 15:35:28

@AikiDani: Teljesen értem ezt, hogy lőfegyverrel minek kell közel menni, de mégis ez annyira tipikus. Láttam katonai kiképzéses önvédelmi videókat, és sokszor támadnak (vagy tartanak sakkban) úgy, hogy a lőfegyvert a tarkóhoz nyomják. Mert ugye ha több méterről lőnek, akkor nem igazán van önvédelem, max nyúlcipő:) vagy egy asztal:D

ussexcelsior 2014.04.08. 13:58:40

" de mégis ez annyira tipikus"
annyira tipikusan amatőr

Tas Le · http://taslee.blog.hu/ 2014.11.29. 00:59:45

Real Aikido fejlesztője Ljubomir Vračarević - elég kemény rendszer, inkább aikijutsunak nevezném... Önvédelemre kiváló, és elég ütös lett a video is... Hát pisztoly elleni védekezést sok rendszerben tanítanak, és azt még meg is értem, hogy hátulról neked nyomom a csővet, hogy tudasosítsam veled, hogy fegyver van nálam - de szemből... Ha profi vagy megálsz előtte pár méterrel és ráfogod - mennyi az út az újadtól a ravaszig és neki mennyi utat kell megtenni a pisztolyig...?

Csák Gergely · http://zummaikido.hu 2014.12.11. 10:32:24

@Tas Le: Nekem alapvetően a támadásokkal van a bajom ebben a rendszerben - lassú, nem-realisztikus támadásokra minek gyors és erőszakos választ adni? Mert látványos? Akkor most a látványra megyünk, vagy a hatékonyságra? Hol van abban a "real", amikor az uke úgy támad, mintha járókerettel járna?
süti beállítások módosítása