AikiMag

Az Aikido Magazin

10 dolog, ami ahhoz kell, hogy jó harcművész legyél

2014. április 09. 09:02 - Csák Gergely

1. Figyelj nagyon!

A harcművészetet csak úgy lehet megtanulni, ha ellesed mások technikáit és fogásait. Ne várd, hogy a sült galamb a szádba repüljön, a tudás meg a fejedbe. Ne várd, hogy kicserélik a pelusodat, vagy egy program majd megtanít kung-fuzni, mint a Mátrixban.

Figyelj, koncentrálj, jegyezd meg a magyarázatokat, vésd az eszedbe a mozdulatokat és utánozd le a legpontosabban. A legjobb harcművészek azok, akik elsőre megjegyeznek mindent és képesek azonnal utánozni a mestert.

2. Koncentrálj!

Ne veszítsd el a fókuszt. Minden harcművészetben tudnod kell, mit miért csinálsz, mi a cél, mit szeretnél fejleszteni magadon. Amint lazítasz a koncentráción, hagyod elkalandozni a gondolataidat, PAFF, véged van, jön a pofon. Az edzésen megint kapsz újabb esélyt, kint az utcán nem biztos.

Ne ábrándozz, legyél mindig jelen!

3. Legyél tisztelettudó és hálás!

Legyél hálás minden tanításért. Tiszteld a haladókat a tudásukért. Tiszteld a kezdőket a bátorságukért. Tiszteld az ellenfeled, mert minden küzdelem tanít neked valamit. Ha mást nem, hogyan állj fel a padlóról, ha éppen veled törölték fel. Az is tapasztalat. Köszönd meg, raktározd el. Sose legyél tiszteletlen a kezdőkkel, még akkor se, ha bénáznak. Minden hibából lehet tanulni valamit!

4. Állj egyenesen!

Sose nézz lefelé. Figyelj a pozíciódra. Figyelj a mozdulataidra. Figyelj a környezetedre.

A harcművészet nagy része mozgás - nem vehetsz fel olyan pózokat, amik nem tesznek jót az ízületeknek. Legyél tisztában az anatómiával, tudd, hogy mikor melyik testrészedet használod. A testtudat, az állás, a kiállás nagyon fontos minden harcművészetben.

5. Ne félj semmitől!

A harcművészet elsősorban önmagunk legyőzése. A harcművészettel megtanuljuk kontrollálni a testünket és az elménket is. Ha félsz, mozdulatlanná merevedsz, beszűkül a látásod, nem tudsz küzdeni, nem tudod magad megvédeni.

Minden edzésen próbára kell tenned magad. Minden edzésen le kell győznöd a félelmedet. Minden edzésen harcolnod kell magaddal.

6. Lépj túl a határokon!

Olyan nincs, hogy "nem tudom". Lépj ki a komfortzónából! Gyakorolj mindenkivel! Gyakorolj furcsa stílusokat! Gyakorolj, ameddig bírod! Próbálkozz!

Sose mondd, hogy nem tudod, vagy, hogy ez nem fog menni. Minden edzésen meg kell erőltetned magad, minden edzésen el kell menned a határig.

7. Ne becsülj le senkit!

Csapott vállú, apró emberke? Félkezű? Féllábú? Attól még lehet hatalmas mester.

Ne tévesszen meg a külső, ne vonj le hibás következtetéseket.

8. Ne bántsd a gyengébbet!

A nagy harcművészek tudják, ki az ellenfelük. A gyengébbeket bántani, fájdalmat okozni feleslegesen gyarlóság, emberi gyengeség. senki sem lett attól "nagy harcművész", hogy nála kisebbeket, vagy gyengébbeket bántott. Nem kunszt legyőzni a nálad kisebbeket, a nálad rosszabbakat.

Győzd le a mesteredet és állj a helyére - az a kihívás!

9. Adj oda mindent!

Legyél önzetlen, add oda a tudásodat és a tapasztalatodat bárkinek, aki kíváncsi és méltó rá. Ne zárkózz el az új dolgok elől, maradj nyitott és érdeklődő!

10. Fejleszd magad folyamatosan! Keresd a kihívásokat!

Nem igaz, hogy az aikidóhoz nem kell erő - mikor odacsapnak és recsegnek a csontjaid, a testednek ki kell bírnia. Muszáj magadat fizikailag és szellemileg is fejlesztened, hogy kibírd a megpróbáltatásokat, akár az edzésen, akár a versenyeken, akár, ha megtámadnak.

Ha nem csapnak igazán oda, ha nem ütnek igazán meg, akkor hagyd ott azt a mestert és keress olyat, aki igazi kihívások elé állít.

Ha feladod, abbahagyod, kiszállsz - akkor nincs tovább.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr125985623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása