AikiMag

Az Aikido Magazin

Monostory Miklós: Kirándulás az Iwama Ryu világába

2014. december 16. 15:59 - Csák Gergely

Az alábbi írást Monostory Miklós küldte el nekem - azért is hálás vagyok neki, mert az Iwama Ryu-t Magyarországon - ismereteim szerint - nem nagyon gyakorolják. Íme, egy korrekt és a ténywkre szorítkozó beszámoló egy pozsonyi edzőtáborról. 

Saito Hitohira Jukucho, az Iwama Shin Shin Aiki Shuren Kai vezetője tartott december közepén szemináriumot Pozsonyban. Európa minden részéről – Svédországtól Olaszországig, Spanyolországtól Oroszországig – érkeztek résztvevők, hogy tökéletesítsék tudásukat. 

saito_pozsony.jpg

Saito Hitohira neve kevésbé ismert a magyar aikidokák között. Apja Saito Morihiro, 23 évig volt O Sensei közvetlen tanítványa Iwamában, a háború utáni években. Morihiro sensei haláláig viselte az iwamai Aiki Szentély őre címet, és adta tovább azt a tudást, amit az alapítótól sajátított el. Távozása után örökségét Hitohira vitte tovább, az aikidónak azt a stílusát művelve, amit „hagyományos aikido”-nak neveznek. 

Hitohira sensei ritkán utazik Európa keleti felébe, mostani szemináriuma egy számunkra szerencsés véletlen eredménye: eredeti programjában egy Dél-amerikai látogatás szerepelt, amit a szervezők lemondtak, így el tudta fogadni a szlovák Kurilla Budokan meghívását a szervezet évfordulós ünnepére. 

A szeminárium edzésprogramja meglehetősen feszített volt, a délelőtti pusztakezes edzések közé csak egy rövid szünet lett beiktatva. Hitohira sensei nagy hangsúlyt helyezett a fegyveres és pusztakezes technikák közötti kapcsolat bemutatására. A közös gyakorlást gyakran szakította meg, hogy az egyes – több helyen is észrevett – hibákat kijavítsa és bemutassa a technika pontos végrehajtását. Oktatási stílusára jellemző, hogy nem csak maga mutatta be a megfelelő testhelyzeteket, hanem a gyakorlók karjait-lábait igazítva tanította a résztvevőket. A – hozzám hasonlóan – más stílust gyakorlók számára eleinte szokatlan volt a támadást és a technika végrehajtását kísérő kiai, de hamar kiderült, hogy használata jelentősen segíti a helyes légzéstechnika kialakítását, és plusz energiát ad a technika kivitelezéséhez. 

A délelőtti pusztakezes edzéseket délután először a „special keiko” követte, legalább 2. kyu fokozattal rendelkezők részére. Az edzésen először a katate-no-bu három gyakorlatát, majd a kumijo gyakorlatokat vettük át, amit a 13 no jo kata gyakorlása, majd a13 no jo awase részletekbe menő elemzése követett. Hamar ki is derült a különbség a Kobayashi dojoban gyakorolt forma és a Saito sensei tanítása közötti különbség: a kata ugyanaz marad, de a támadó mozdulatai egészen mások. 

A special keiko után egészen rövid szünetet követően kezdődtek a délutáni fegyveres edzések. Ezek is a jo használatának szellemében teltek, az alap ismét a 13 no jo volt, amit a hozzá tartozó awase követett. Először számolásra – külön számolva az uke és külön a tori mozdulatait, majd egyéni ütemben. A 13-as awase után a 31 no jo következett, szintén párosával, ugyanezzel az oktatási módszerrel. Az Iwama Shin Shin Shuren Kai dojoiban minden páros fegyveres gyakorlat (awase, kumi tachi, kumi jo) tanítása szigorú alapelvek mentén történik: a kata alapos elsajátítása után a kihon (megállással minden mozdulat után), ezt követi a nagare (félig folyamatos gyakorlás, megállással minden támadás-hárítás után), majd  végül a ki no nagare (folyamatos végrehajtás). A katák oktatásához segítséget nyújt a szakaszokra bontás; példaként alább a 31-es tanítási fázisai.  

Erőteljes, nyers, de mégis kiinomult aikido

Szeretek kirándulásokat tenni az aikido világában, szeretem megismerni mások aikido-felfogását, élvezni az egyes stílusok különbözőségét. Húszhoz közelít a kisebb-nagyobb létszámban művelt ágak száma, ezek közül volt is alkalmam néhánnyal megismerkedni; van közülük, amelyik különösen megnyeri tetszésemet, és egy-egy elemét – időnként nem is tudatosan – beépítem saját mozgásomba. Van, amelyet elfogadok (hiszen aikido), de nem ragad magával.

Saito sensei tanításából valamelyest az eredet tükröződik, az erőteljes, nyers, de mégis kiinomult aikido. A rendszert és Hitohira Saito tanítványait áthatja a hagyományok tisztelete, a formák a harcművészetből inkább a harcra emlékeztetnek; a fegyveres technikák fontosságának tudatosítása is erre utal. Csak javasolni tudom mindenkinek, hogy látóköre szélesítése érdekében – ha teheti – látogasson meg, próbáljon ki egy „hagyományos”, az iwamai hagyományokra épülő aikido edzést.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr956987813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása