AikiMag

Az Aikido Magazin

A Danjiri fesztivál - őrültek vagy hullajelöltek?

2013. június 03. 10:52 - Csák Gergely

Első pillantásra őrülteknek tűnnek, de nem azok: amit a videón látsz, az egy istentisztelet. Szertartás. Úgyhogy ne ítéled el őket. Térden állva is lehet, meg kocsiról leesve is lehet tisztelni Istent (Vagy: az isteneket).

Amit látunk, hogy egy csomó ember skandálva húzza-tolja-vonja végig Oszaka utcáin a meglehetősen labilis kocsit, ami sűrűn nekiütközik oszlopoknak, házaknak, közben potyognak róla az emberek, akik valószínűleg csúnyán összetörik magukat, de eközben mindenki jól érzi magát. Mint a bikafuttatás Spanyolországban.

Danjiri Matsurinak hívják ezt a kocsihúzó fesztivált, amelyből a Kishiwada Danjiri Matsuri a leghíresebb.

A Danjiri  templom-alakú, jól megermett, fából készült kocsi (danjiri guruma). Minden városban máshogy díszítik fel, nagyon gazdagon; minden városnak megvan a saját kocsija. Év közben a kocsit egy raktárban tartják, a fesztivál közeledtével előveszik, feldíszítik, virágokkal tűzdelik tele, imádságos kártyákat, lámpásokat és zászlókat dugdosnak a réseibe. A japán hiedelmek szerint a lelkek és az istenek a kocsiba költöznek ilyenkor.

A városvezetés és a helyi civil szervezetek minden évben hosszasan készül a fesztiválra. Imádságos napokat és munkamegbeszéléseket tartanak a templomokban. A kocsit felkészítik az újabb menetre és felszentelik. Bent taikót (dobot) és kanet (csengőt, harangot) helyeznek el, ez adja a ritmust.A hangszereket gondosan válogatott zenészek szólaltatják meg - bentről (szóval, amikor azt látod, hogy felborul - bent a zenészek is borulnak...) A zenészek egészen öregek és kisgyerekek is lehetnek egyébként. 

A fesztivált általában ősszel tartják, szeptember, vagy október vége felé. A fesztivál, ahogy a videón is láthatod, abból áll, hogy a városban végig húzzák a kocsit, méghozzá a helyi civil szervezet tagjai, felöltözve ebbe a happi-nak nevezett ruhába és fejkendőbe.

Az eseményt nem lehet éppen nyugodtnak, vagy békésnek nevezni. Míg az Aikido-templom éves bemutatója komótos és harmonikus, addig ez az alkalom vulkánkitörésre emlékeztet: a helyiek üvöltözve húzzák-tolják-taszigálják a kocsit, bentről szól a dob és a harang, mindneki mintha kicsit megőrülne. Az üvöltözést és a zenét már messziről hallani lehet a városban. Egyes városokban több kocsit is húznak egyszerre, ami azt jelenti, hogy az őrület és a hangzavar megtöbbszöröződik. A fesztivál zárásaképpen a kocsikat egy előre kijeleölt helyre húzzák, ahol istentiszteletet tartanak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr375341337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása