AikiMag

Az Aikido Magazin

"Nem működik az aikido"

2013. november 16. 04:51 - Csák Gergely

Minden egyes alkalommal, amikor olvasgatom a kommenteket a harcművészeti videók alatt, szembejönnek az Okosok, Akik Megmondják, hogy Neked Melyik Harcművészetet Kell Gyakorolnod.

És közlik, hogy az aikido az szar, mert nem működik.

Ilyenkor szeretném nekik megmutatni ezt a videót, ami egy karate-versenyen/bemutatón készült és a kommentelők többsége röhögőgörcsöt kap tőle. A videón ugyanis egyértelműen látszik, hogy amit ezek a srácok művelnek, az vicc. Nem tudom, hogy ők tudják-e, de ahogy csinálják, az már rég a bohózat és nem a harcművészet-kategória.

Minden harcművészetre igaz ugyanez: ahogy csinálod, amilyen képet mutatsz magadról, annak alapján a kívülállók is meg tudják mondani, hogy egy technika, egy harcművészet működik-e.

Az aikido - egyes videók alapján - azért tűnik olyan hasztalannak, mert a támadások műviek, akárcsak ez nevetséges rugdosás. A technikák lassúak, a végrehajtásuk nevetségesen bonyolult, a támadó szinte magától megcsinálja a technikát - együttműködik.

Az aikido alaptechnikái, amiket a mozdulatok betanulása és az alapelvek elsajátítása miatt csinálunk, tényleg nem működnek. Az alapelvek viszont működnek. Az alapelveket alkalmazva aztán el lehet jutni akár a hatékony önvédelemig - már, aki azért jár aikidózni, hogy hatákony önvédelmet tanuljon, az elpocsékolja az idejét.

Nem mindegy hát, hogyan aikidózol. Van az az aikido, ami működik - csak próbáld meg úgy csinálni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr1005635627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NFeri 2013.11.17. 17:04:06

ahogy a cikkben írod, az AIKIDO-t tényleg sok támadás éri ilyen szempontból, talán több mint a többi harcművészetet. Természetesen lehet mindenben hibát találni és okoskodók mindig is lesznek, olyanok akik sosem próbálták ki de megvan róla a véleményük. Viszont néha mi is illetve azok a nagy mesterek is alapot adnak az ilyen megjegyzéseknek akik igen is olyan technikákat és szituációkat mutatnak be amire én csak azt szoktam mondani: „Olyan jó vagyok az aikido-ban, hogy már a támadóra nem is figyelek.”  Amikor a mester már akkor csinálja a technikát, mikor a támadó (uke) még oda sem ért. Ez részemre kicsit nevetséges, és felrúgja azt az alap gondolatot is, hogy az aikido kölcsönhatásokra alapul és a támadó energiáját használja fel. Természetesen ide tudnék illeszteni olyan linkeket ahol a mester ezt csinálja, de azt sokan már nem vennék jó néven  és átcsapna személyes vitába az egész, annak pedig semmi értelme. Ezt mindenkinek magában kell tisztázni.
süti beállítások módosítása