AikiMag

Az Aikido Magazin

Yamada senseinek nem tetszik a WCG

2013. november 30. 07:13 - Csák Gergely

A New York Aikikai fő instruktora egy interjúban ellenérzését fejezte ki a World Combat Games miatt. Az alábbiakban közöljük az interjújának egy részét:

 

Yamada Sensei at the NYA.jpg"Néha eltűnődöm, hogy az aikido mit jelent manapság. A Combat Games-re is meghívták az aikidósokat. Erős ellenérzéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy az International Aikido Federation (IAF)-nak is részt kell-e vennie ezen az eseményen. Nekem ez a dolog nem is megvitatandó kérdés, hiszen biztos vagyok benne, hogy O-Sensei nem ezt szerette volna. Nem ezt hagyta ránk.

Szeretem a judót, a fizikai küzdelmet, de nem vagyunk velük egy kategóriában. És persze, mindezt megerősíthetjük azzal, hogy nincs verseny az aikidóban, csak bemutatók. Ugyanakkor nekem mindez még rosszabb színben tünteti fel az egészet, mert átviszi a fókuszt arra, hogy látványos legyen az aikido. Néhányan már bekötött szemmel tartanak bemutatókat! Milyen messzire megyünk még, hogy lenyűgözzünk másokat? Egészen odáig, hogy a dobásokat érintés nélkül hajtjuk végre? Igazából ezek az emberek már igenis versenyeznek egymással. A legrosszabb az egészben, hogy ostoba módon csinálják: azt akarják tudni, ki a legjobb, de a harc kockázata nélkül.

Ha igazán szeretnének bemutatót tartani, szervezzenek egy eseményt csak erre az alkalomra, de mégis miért van szükség ehhez a harci sportok találkozójára? Mindez sérti ezt a harcművészetet és a közönség szemében az aikido gyakorlói töketlennek tűnnek. Az aikido a személyes fejlődés útja, nem pedig a magamutogatásé."

Egyetértesz? Te mit gondolsz, van-e helye a Sport Combat Games-en az aikidónak?

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr905665168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Musashi- 2013.11.30. 13:35:01

Nagyon igaz. Hol lehet elolvasni a teljes interjút?

Kőhalmi Szabó Zsolt 2013.11.30. 22:20:32

Minden szinten ,és minden honnan nézve más,és más a vélemény.Mást lát egy nagy mester,mást lát egy mester ,mást lát egy pár éve gyakorló az AIKIDO-ban."Igazából ezek az emberek már igenis versenyeznek egymással. A legrosszabb az egészben, hogy ostoba módon csinálják: azt akarják tudni, ki a legjobb, de a harc kockázata nélkül."mondta Yamada sensei.Akkor lehet harcban, bunyóban, verekedésben,alkalmazni az AIKIDO-t vagy sem?Kell a harc tapasztalata az AIKIDO-hoz vagy nem?......Dillema..? Nem.Mindenki mást keres az AIKIDO-ban,és mást is talál,vagy éppen nem. Az utca embere aki soha semmit nem sportolt tesi órán kívül,mást keres ,és talál,mint aki valamilyen küzdősportból vagy harc művészeti ágból jön át.De ahhoz ,hogy tudják ,lássák halljanak az AIKIDO-rol minden lehetőséget meg kell ragadni.Ám ragaszkodni kéne az igazi egyszerű, revü mentes AIKIDO-hoz....Az igazság gömb alakú,és minden oldalról nézve igaz.

Kőhalmi Szabó Zsolt 2013.11.30. 22:37:05

Yamada Yoshimitsu sensei: Számomra, akik úgy vélik, hogy az aikido a harc az félreértés. Nézem az Aikido-t egy másik nézőpontból, mint a művészet,szépséget a mozgásban.

Csák Gergely · http://zummaikido.hu 2013.12.03. 16:45:20

@-Musashi-: a kipirosított rész a szövegben mindig egy link.
süti beállítások módosítása