AikiMag

Az Aikido Magazin

3 új sihan Franciaországban

2014. február 05. 09:48 - Csák Gergely

franciakinevezes_1391334552.jpg_843x406

2013. decemberében, amikor az FFAAA (FEDERATION FRANCAISE D’AÏKIDO AÏKIBUDO & AFFINITAIRES, a Christian Tissier által alapított aikidós szövetség) a 30. születésnapját ünnepelte, a Doshut hívták meg edzőtábort tartani.

Egy hónappal később a Doshu három francia mesternek is Sihan címet adományozott: Frank Noël, Bernard Palmier és Patrick Bénézi kapták meg ezt a címet Tissier sensei szövetségéből. Palmier és Bénézi ezzel egyidejűleg kapták meg a 7. danjukat is.

Az FFAAA rövid és szerény közleménye gratulál a kitűntetetteknek.

Mit jelent a sihan kifejezés?

Ez egy japán kifejezés, amelyet úgy lehetne magyarra fordítani, hogy "főinstruktor". Az aikidóban ezt általában a 7. dan elérésével adják és néhány előjoggal jár: például az adott szövetség nevében fekete övet adományozhatnak.

A sihanná válás szövetségenként, sőt, harcművészeti stílusonként változó. Általános szabály, hogy akkor válik valaki sihanná, amikor a többi sihan elkezdi így hívni.

A "han" szótag egyébként "példát", vagy "modellt" jelent, a "shi" pedig "tanítót", vagy "mestert".

Mit jelent ez Európa, vagy Franciaország szempontjából?

Ez fogósabb kérdés. Eddig is Franciaországban aikidóztak a legtöbben és a legnívósabb szinten Európában. Sokan azt mondják, a franciáknál már többen aikidóznak, mint Japánban. A Doshu ezzel a kitűntetéssel tulajdonképpen ezt a helyzetet ismerte el. Christian Tissier szövetsége pedig rendkívül megerősödött.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr895793833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása