AikiMag

Az Aikido Magazin

Az Aikido és a Systema viszonya

2014. február 11. 11:16 - Csák Gergely

Hiroshi Ikeda (7. dan aikikai) és Mikhail Ryabko (Systema alapító) beszélgetése.

Hazánkban egy ideje elérhető már a Systema és elég sok aikidokával találkozhatunk a különböző szemináriumokon, talán nem is véletlenül. Sokan távol tartják magukat a stílustól, mert azt "keménynek" vagy "erőszakosnak" tartják, elsősorban nekik ajálnjuk ezt a rövid videót ahol a 7. danos Hiroshi Ikeda mondja el személyes véleményét és tapasztalatát, valamint kiderül, hogy Mikhail Ryabko - ha nem a Systemat űzné - akkor az aikidót választotta volna.

Ti próbáltátok már a Systemát?

 

(Povázsai Laci)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr645809089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AikiDani 2014.02.20. 09:56:05

Sziasztok!
A systema és az aikido tapasztalataim szerint remekül kiegészíti egymást. Ki merem jelenteni, hogy sokat fejlődött az aikidóm amióta systemával is foglalkozom (bár egyenlőre leginkább műkedvelő szinten).
Abban a stílusban, amivel én foglalkozom (Ryabko és Vasiliev féle systema), a légzés, a relaxáció és a kreativitás áll a középpontban.
Elég, ha O-sensei mondására gondolunk: "A Takemusu aiki az, amikor spontán teremtünk ideális technikákat az adott helyzetnek megfelelően." És ez a systema célja is.
Régebben sokkal gyakrabban váltam merevvé, ha valami nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, mostanában sokkal gyakrabban sikerül ellazultnak maradnom ilyen esetekben.
Egyébként aki kíváncsi arra, hogy valójában mennyire kompatibilis a két stílus, annak ajánlom figyelmébe az alábbi videót, amire egyetlen komment érkezett: "Ez most systema vagy aikido?"
www.youtube.com/watch?v=W6_FatmAsu8

Povázsai Laci 2014.02.20. 12:32:48

Szia!

Én is csak műkedvelőként látogatom a hazai szemináriumokat, de az a kevés amit láttam és tapasztaltam, abszolút arról győzött meg, hogy aikidosként nagyon megéri foglalkozni a Systema-val, mert más megközelítésből engedi megvizsgálni ugyanazt az elképzelést és sokat segít abban, hogy természetesebb legyen a mozgásunk. Néhány alap gyakorlatot kifejezetten beépítettem az edzéseimbe és szerették az emberek :)

Köszi a videót, nagyon király!

Amúgy itthon ki az aki Ryabko és Vasiliev féle Systemat oktat?

AikiDani 2014.02.20. 20:45:21

Anthony Lucasnak hívják, tavaly nyitotta a dojóját:
budapestsystema.hu/kapcsolat/?lang=hu

Egyébként a mester, akit az előző klipen láttál, Dragisa Jocic, idén áprilisban Magyarországra látogat:

www.szeltner-aikido.hu/node/17685

Povázsai Laci 2014.02.21. 13:33:15

Köszi szépen, igyekszem ott lenni!
süti beállítások módosítása