AikiMag

Az Aikido Magazin

Keresztbeporzás

2014. február 24. 09:34 - Csák Gergely

Az európai hosszúkard használat és az Aikidó közös alapelvei Georg Meindltől

(Polgár András, az Aikido Meishin Egyesület Sopron vezetőjének vendégposztja - köszönjük!)


Amikor először találkoztam a témával, nagyon idegennek tűnt a felvetése. Ám látva és megélve az edzőtáborunk élményeit, már nagyon hasznosnak találom, talán másoknak is érdemes lehet megnézni.

Aki az egészet elkövette 2013-ban (február és december), a soproni Nemzetközi Baráti Téli Edzőtáboraink (Magyarország-Ausztria-Szlovákia-Horvátország aikidósaival) állandó vezető oktatója, Georg Meindl 6. dan Aikikai sensei. (Tavaly ősszel diagnosztizált rákos betegsége ellenére, jelentősen lefogyva, ám annál nagyobb szívvel még megtartotta edzését egyesületi jubileumunkon...)

Ő az egyik osztrák szervezet, az Aikikai-Verband österreichischer Aikidoschulen technikai vezetője, az Aikikai hivatalos ausztriai képviselője. Korábban Tissier senseit is többször vendégül látták Linzben.

Röviden egy leírás a kutatásról, a félreértések elkerülése végett:

"Keresztbeporzás" - az európai hosszúkard használat és az Aikidó közös alapelvei Georg Meindltől

1. videó:  Az európai hosszúkard alapelvei az Aikidóban Georg Meindltől:




2. videó: Aikidó alapok és az Aikidó és az európai hosszúkard használat
közös alapelvei Georg Meindltől:




Georg Meindl 6. dan Aikikai shidoin a Hombu Dojo Aikidó követője.

Ez a munka nem két stílus összekeverése, hanem egy kutatás eredménye. Nem szabad egyedi iskolának tekinteni. Inkább egy oktatási módszernek tekinthető. A munka a keleti és nyugati harcművészetek gondolkodásának alapelveit vizsgálja, melyeket összekapcsol az emberi test azonos szerkezete és a régi idők harcosainak kardja.

Az Aikidó pusztakezes technikái többnyire az egyélű, kerek marokvassal ('tsuba') ellátott japán kard ('katana') használatából származtathatók. Mégis, a kétélű és keresztvassal ellátott európai hosszúkard ('Langschwert', 'longsword') használatának tanulmányozása kiváló lehetőséget ad az Aikidó technikáiban megfigyelhető alapgondolatok és mozdulatok további megértésére.

E rövid videók bemutatják az európai hosszúkard használat elveinek érvényesíthetőségét a pusztakezes Aikidó technikákban. "Nyugati" aikidósok számára ez kiváló lehetőség lehet a technikák értelmezésére, a megértés
további segítésére. Oktatási módszerként segítheti az Aikidó elterjedését és az új generációk ösztönzését a gyakorlásra.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr865828149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása