AikiMag

Az Aikido Magazin

Kuribayashi sensei emlékezetes magyarázatai

2014. március 17. 19:04 - Csák Gergely

Kuribayashi sensei a hétvégén Budapesten tartott szemináriumot. Természetesen elmentünk és szorgalmasan próbáltuk megjegyezni, amit mondott és mutatott. Aki lemaradt volna, annak néhány néhány mondat, ami elhangzott:

"Öt éve járok ide, öt éve ugyanazt kell megmutatnom nektek. Nagyon kedves tőletek, hogy évről-évre meghívtok, de... miért kell mindig ugyanazt megmutatnom?"

 

kuribayashi sensei.jpg

"Mindenki ismeri a keiko kandzsiját. (Lerajzolja a falra. Az emberek nevetnek.) A keiko értelme: gondolkodni az ősi tanokon, a forráson elmélkedni. Azt szeretném, ha minden egyes technikán gondolkodnátok, és mindig, minden egyes technika végrehajtása közben rádöbbennétek valamire. Csak így van értelme az edzésnek, különben az edzés csak sima testgyakorlás."

"Gyűlölöm, amikor a haladók ezt csinálják a kezdőkkel. (Ukeként blokkolja a technikát, megmutatja a torijának, hova lépjen. Amikor újra próbálkozik, újra blokkol és a fejét csóválja, kárörvendő arcot vág, újra kijavítja. Ezt megcsinálja még párszor. Nevetés.) Egyszerűen gyűlölöm. Nektek, haladóknak az lenne a dolgotok, hogy az ukemivel segítsétek a kezdőket. Az ukemitekkel vezessétek őket a jó megoldások felé."

"Azt szeretném, ha látnátok, rengeteg módszer van az aikidóban. Sose mondjátok, hogy csak ez a jó megoldás. Sok jó megoldás létezik. Fontos a nyitottság."

"Kétfajta szonár létezik a tengeralattjárókon, az aktív és a passzív. A passzív csak érzékeli a víz alatti hangokat, de az aktív egy jelet is kibocsát, ami visszaverődve mutatja a közelben lévő dolgokat. Én, amikor aikidózom, megpróbálom a szonáromat bekapcsolni. Érzékelem a partneremet és érzékelem a környezetemet. Nem kell odanéznem, hogy tudjam, a harmadik sorban valaki éppen megtörölte a homlokát. Ti miért csukjátok be a szonárotokat, amikor elkezditek a technikát? Az aikido kommunikáció két partner között."

"Megvan bennetek a potenciál. Csak amikor elkezditek a technikát, mintha a tudásotok a világról kikapcsolna. Az aikido és a hétköznapi tudásotok nem kapcsolódik össze a testetekben, a technikáitokban. Miért választjátok szét a hétköznapokat az aikidótól? Nektek hétköznaponta is gyakorolnotok kell!"

 

 

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr295866285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kőhalmi Szabó Zsolt 2014.03.17. 19:44:16

"Öt éve járok ide, öt éve ugyanazt kell megmutatnom nektek. Nagyon kedves tőletek, hogy évről-évre meghívtok, de... miért kell mindig ugyanazt megmutatnom?" Innentől kezdve arra gondolok amire csak akarok.El mennek és azt csinálják mint a hétköznapi edzéseken.Ott ültem a lelátón és azt láttam,hogy sokan beszéltek és nem is azt csinálták amit a sihan mutatott.Sőt nem úgy viselkedtek,mint akinek 3, 5, danja van,sőt a 6 danos Matty mester is úgy gyakorolt ahogy egy komoly kezdő.Így az egész nagyon hiteltelen volt és jöhet a mester jövőre is ugyan azt tanítani.

ussexcelsior 2014.03.17. 22:20:12

Miért, ott szoktál lenni a hétköznapi edzéseiken is? Ha nem, akkor miért általánosítasz? Mi/milyen tudás alapján vonsz le 3-6. danos mesterek mozgásáról, aktivitásáról messzemenő következtetéseket?

Miért nem edzettél, miért nem próbáltál gyakorolni ezekkel az emberekkel?

Kőhalmi Szabó Zsolt 2014.03.18. 07:50:48

Igaz kintröl néztem az edzést.Ép ezért láttam többet, mint az aki bent volt.

Kőhalmi Szabó Zsolt 2014.03.18. 07:56:29

Igen ott szoktam lenni hétköznapi edzéseken.Nem tudás alapján hanem a láttotak alapján írtam amit í

Kőhalmi Szabó Zsolt 2014.03.18. 08:06:08

Igen ott szoktam lenni hétköznapi edzéseken.Nem tudás alapján hanem a láttotak alapján írtam amit írtam.Anyit még hozzá teszek,hogy amit írtam,és láttam és mondok ahoz a nevemet is adom.Semilyen következtetést nem vonok le ,viszont annak örülök ,hogy vannak akik véleményel birnak. Köszönöm.

ussexcelsior 2014.03.18. 09:38:39

azok hétköznapi edzésein, akiket kritizálsz

AikiDani 2014.03.18. 11:26:29

@Zsollt Köhalmi Szabó: Mit értesz az alatt, hogy úgy gyakorolt, ahogy egy komoly kezdő?

harmi2009 2014.03.19. 23:42:18

@AikiDani: Azt kell mondjam, hogy Zsolt túlzott a komoly kezdő titulussal, ui. egy komoly kezdő nem viselkedik így.
Nekem volt "szerencsém" gyakorolni vele és azt vártam mikor tudok partnert cserélni. Gyakorlatilag nem engedte, hogy a technikát úgy csináljam ahogyan a Sensei mutatta valamint nem volt hajlandó esni. Amikor pedig Ő volt a tori nem azt csinálta amit kellett és még eldobni sem dobott el engem normálisan. Amikor pedig Kuribayashi sensei csinálta rajta a technikát megpróbált betartani neki, sikertelenül.

harmi2009 2014.03.19. 23:52:10

@ussexcelsior: Az 1. dan azt jelenti, hogy ismerem a szükséges szakmai alapokat ahhoz, hogy elkezdjek tanulni.
Ettől kezdve 5. danig tanulok, az e fölötti fokozatokat ki kell érdemelni. Ha erre képtelen vagyok akkor fölösleges edzőtáborokba menni és dan vizsgákat tenni.
Tehát aki edzésre jár fokozattól függetlenül annak kutya kötelessége azt csinálnia amit a mestere mond, mutat neki.

AikiDani 2014.03.20. 08:24:13

@harmi2009: Én is gyakoroltam Matti senseijel. Azt csinálta, amit Kuribayashi sensei mutatott, de ha másképp támadtam, módosított. Ukeként segített, ha erőlködtem, jelezte, hogy ez így nem kerek, és ha megkérdeztem, rávezetett a megoldásra (mi az irány, hol lazuljak el).

Nem igazán tudom elképzelni, hogy Matti sensei betartott volna Kuribayashinak. Amennyire én tudom, a kettejük viszonya nem annyira mester-tanítvány viszony, inkább egy bensőséges sempai-kohai kapcsolat. Matti mindig nagy tisztelettel beszél Kuribayashi senseiről, és szerintem nála nem azt kell nézni, hogy a forma megfelel-e a Kuribayashi sensei által mutatottnak, hanem hogy az alapelvek egyeznek-e.

ussexcelsior 2014.03.20. 08:33:01

Miért van az, hogy ha manapság van egy edzőtábor, akkor előtte és utána ömlik a negatív komment minden csatornán?

Előtte néhányan - vélhetően gazdasági, vagy hatalmi érdekből - próbálják fúrni a tábort, utána pedig jönnek ezek a tiszteletlen okoskodások.

Mi értelme ennek, azon kívül, hogy elrontjátok a szájízét azoknak, akik ott voltak, gyakoroltak és jól is érezték magukat?

Mit bizonyítotok ezzel? Önnön nagyságotok, hozzáértésetek?

ussexcelsior 2014.03.20. 08:34:53

Az is érdekes, hogy egyik oldalról azt várjátok el, hogy a danosok ne úgy dolgozzanak, mint egy "erős kezdő", másik oldalról pedig azt, hogy csinálja azt, amit a mester mutat neki.

Ha ebben nem éreztek ellentmondást, akkor még nincs itt az ideje erről véleményt formálni.

ussexcelsior 2014.03.20. 08:51:21

@AikiDani: "nála nem azt kell nézni, hogy a forma megfelel-e a Kuribayashi sensei által mutatottnak, hanem hogy az alapelvek egyeznek-e. "

Jó meglátás.

ussexcelsior 2014.03.20. 09:11:58

Nézzünk egy példát. Adott egy ügyes 3. danos aikidoka. Ha mondasz neki egy technika nevet, hatékonyan, dinamikusan, pontosan végrehajtja. Tetszetős lesz.

Ha elmegy edzőtáborba, azt kell megpróbálni végrehajtani, amit a mester mutat. A jó 3. danos ilyenkor ugyanúgy végig kell, hogy menjen bizonyos lépcsőfokokon, mint egy 3. kyu-s. Meg kell érteni a technika lényegét, miért gyakorolják azt a technikát, mi az aktuális fókusz. Meg kell látnia az alaphelyzetet, a lépéseket, a pozíció váltásokat, az egyes mozdulatokat. Meg kell értenie, hogy minek kell történni az ukéval ahhoz, hogy a technika működjön és megfeleljen a mester elvárásának. Ráadásul mivel az aikidós életútja során már többet tapasztalt, sokkal több információt/részletet lát meg egy technikában, mint a 3. kyus.

Ezért, mikor elkezdi a gyakorlást, először lassan próbálja összerakni és alkalmazni mindazt, amit a mestertől látott. Tanulni jött. Kívülről ez a mozgás összehasonlíthatatlan azzal, amit az első bekezdésben írtam. A kívülről a padról nem tűnik 3. danosnak.

Nézzük a másik példát:

Adott egy rossz hozzáállású 3. danos aikidoka. Mester bemutatja a technikát, emberünk látja ugyanazokat a dolgokat. Meghajol neki valaki és vagy alapból ignorálja, amit látott, csak a legalapvetőbb formai jegyeket másolja, vagy körülnéz és látja, hogy kritikus szemek nézik a lelátóról, a tatamiról és az egója nem engedi, hogy esendőnek tűnjön, hiszen ő már 3. danos.

Ezért uccu neki, megszórja a támadót, de ehhez a "hazai" technikát kell használnia, mert abban biztos, az megy jól és gyorsan.

Ki, melyik 3. danossal szeretne találkozni egy edzőtáborban?
süti beállítások módosítása