AikiMag

Az Aikido Magazin

Mit tanulhatunk a harcművészetekből?

2014. április 05. 09:33 - Pető Richárd

A legfontosabb dolog amit a harcművészetekből megtanulhatunk, az a válaszadás művészete - írja a Moosin.net, harcművészetekkel foglalkozó weboldal. Ha jobban megnézzük az indianapolisi erőszakos támadásokat, világosan látszik, hogy azok a pillanat hevében történő rossz választások következményei. Nem arról van szó, hogy akik ezeket a bűncselekményeket elkövetik, rossz emberek; csupán arról, hogy híján vannak az önfegyelemnek és annak a képességnek, hogy megfelelően tudjanak reagálni az őket érő eseményekre.  A legnagyobb hiba, ha nagyon kihívóan viselkedünk, amire a legjobb gyógyír, ha csatlakozunk az egyik általunk preferált helyi dojohoz.

life_lesson.jpg

A harcművészetek gyakorlása segít elsajátítani azt a képességet, hogy a kellemetlen helyzeteket méltósággal és önfegyelemmel tudjuk kezelni. A edzések egyik kulcsa az automatikus reflexek fejlesztése. Ez az automatikus reflex nem egyenlő az tudattalan reagálással. Hogy megfelelő reflexeket építsünk ki, pár dolgot meg kell tennünk.

Mindenki a rögzült minták alapján viselkedik egy szituációban, mind a szóbeli, mind a fizikai szinten. Ezek a reakciók természetesek és legtöbbször a legrosszabbak, amit mondhatunk, vagy tehetünk. Ahogy Dr. Thompson – a Verbális Judó megalkotója – mondja: „Ügyeljünk arra, nehogy életünk legnagyobb beszédét adjuk elő, amit később megbánunk.” Amikor a harcművészetek bármely ágát gyakoroljuk, a megfelelő fizikai válaszokat tanuljuk a támadások és kellemetlen helyzetek ellen; ezek segítségével írjuk át a rosszul berögzült programjainkat. Az, hogy gondolkodunk, mielőtt cselekednénk a szóbeli reakciónkat is megváltoztatja. Elkezdjük megérteni, hogy meg tudjuk válogatni a szavainkat és testbeszédünket, mielőtt olyat mondanánk vagy sugallnánk, amit később megbánunk. Meg fogjuk tanulni, hogy a válaszreakció előrébb való a tudattalan reagálásnál és az egyetlen valódi különbség a kettő között, hogy az elsőnél előbb gondolkozunk, mielőtt reagálunk. Olvashatunk a témában könyveket, vagy hallgathatunk előadásokat, de egy dojo tagjaként megvan a lehetőségünk gyakorolni is ezeket a képességeket, ráadásul ösztönző és támogató környezetben.

Ahogy haladunk előre edzéseink során, úgy értjük meg jobban az egészet, fejlesztjük a fizikai képességeinket és elkezdjük kifejleszteni azt, amit az instruktorunk "automatikus reflexnek" hív olyan helyzetekben, mint amikor esünk, vagy gáncsolnak minket. A következő fokára lépünk fizikai fejlődésünknek, így a testünk képes lesz önmagától válaszolni – „robotpilóta” módban –  saját védelmünk érdekében. Ahogy ezentúl cselekszünk, hiába gyorsak és látszólag meggondolatlanok, még akkor is előbbre valóak lesznek a berögzült régi, rossz mintákkal szemben. Az automatikus reflex előre programozott, átgondolt válaszreakció. Ezen képességek gyakorláson keresztüli élesítésével a test és az elme harmóniában kezd dolgozni és a cselekedeteink kevesebb gondolkodást igényelnek majd a „csata hevében”. Ugyanilyen fejlődés érhető el a szóbeli válaszmintáinkban is. Minél többet gyakoroljuk ezeket a válaszokat az edzések során, az alapvető minták és válaszok úgy válnak egyre jobban szokássá számunkra. Jobban fel leszünk készülve a megfelelő válaszra, mint a dühterápiás eszközök alkalmazása, vagy problémák megoldása szinte azonnal anélkül, hogy súlyosbítanánk rajtuk.

A harcművészetek, főként a tradicionálisak, sokkal többről szólnak, mint fizikai képességekről. A technikák fizikai elsajátítása vezethet minket jobb mentális és szóbeli eredményekre. Ne hagyjuk ki mindazt a megszerezhető tudást, amit a harcművészetek nyújthatnak számunkra.

Kötelezzük el magunkat! Fejlesszük ki a saját „automatikus refexeinket”!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr585878628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása