AikiMag

Az Aikido Magazin

Idén 30 éves a Karate Kölyök első része

2014. június 26. 16:45 - Pető Richárd

Emlékeztek még a 80'as évek nagy klasszikusára, a Karate Kölyökre, benne Daniel san-nal és Mr. Miyagival? A film első része idén, egészen pontosan június 22-én ünnepelte 30 éves évfordulóját. Kíváncsiak voltunk vajon mi történt azóta a főszereplőkkel és utána is jártunk.

Ralf Macchio

Ralph Maccio.jpg

A film rögtön a 80'as évek ikonjai közé emelte a frissen fésült arcú Daniel LaRusso szerepével. A Karete Kölyök előtt közvetlenül tűnt fel a Kívülállók című Francis Ford Coppola filmben Matt Dillonnal, Patrick Swayze-vel, Rob Lowe-val és Tom Cruise-val. Utána még két Karate Kölyök filmben játszotta el Dani szerepét. Aztán következett Joe Pesci unokaöccsének megformálása a nagy sikerű Vinny, az 1 ügyű című vígjátékban, mely meghozta Marisa Tomei számára az Oscar Díjat. Pár kisebb epizódszerepet játszott még különböző sorozatokban, mint a Zsaruvér, Ugly Betty, Így jártam anyátokkal. Jelentősebb filmje azóta azonban nem volt.

Pat Morita @ Mr. Miyagi

Mr Miyagi.jpg

Pat Morita már akkor veterán filmsztár volt, amikor elvállalta a Karate Kölyök szerepét, melynek érdekessége, hogy előtte soha életében nem találkozott a harcművészetekkel. Tudtátok, hogy a teljes neve a filmben Keisuke Miyagi? Nem hinnénk, hiszen mindenki csak Mr. Miyagiként emlegeti őt a mai napig. 1985-ben még Oscar jelölést is hozott számára a Karate Kölyök. Ezután még 3-szor játszotta el Mr. Miyagi szerepét, legutoljára 1994-ben Hilary Swank "mestereként". Szerepelt még a Véres Játék 2. és 3. részében, az Amerikai Ninja 5. részében és számos nem harcművészeti vonatkozású filmben is. Folyamatosan forgatott 2005-ben bekövetkezett haláláig.

Elisabeth Shue

Elisabeth Shue.jpg

Többek között a Karate Kölyök széria két részében játszott szerepe és a Vissza a Jövőbe sorozat Jenniferje hozta meg számára a világsikert. Játszott még Tom Cruise-val a Cocktailben, vagy alakított terhes nőt az Angyalok Városában. Mostanában a Piranha 3D-ben, illetve a CSI - Helyszínelők című tévésorozatban volt látható.

William Zabka

William Zabka.jpg

Ő a sorozat rossz fiúja, Daniel san szőke hajú "ősellensége", kitűnően sajátította el a 80'as évek számos tini filmjének Jockey-ságát - gondolunk itt a Dallasra - a szerk. -. Háromszor játszotta el ezt a szerepet a Karate Kölyök sorozatban, valamint a Chevy Chase nevével fémjelzett Európai Vakáció sokszor emlegetett Jack-jét is ő alakítja. Azóta rengeteg filmet forgatott, de egyikük sem volt kiemelkedő jelentőségű, egészen az Így jártam anyátokkal című sorozatban való feltűnéséig. 2005-ben Oscar jelölést kapott a Most - azaz Legtöbb - című rövidfilmjéért.

Martin Kove

gonosz sensei.jpg

A sorozat keménykötésű, gonosz sensei-e három részen keresztül játszotta el John Kreese szerepét. A magyar nézők számára a Nehéz napok egy Föld nevű bolygón Jesse-jeként, vagy a Rambo II. ügyeletes rosszfiújaként lehet még ismerős. Pat Moritához hasonlóan ő is sokat forgat, de olyan sikere azóta sem volt, mint a Karate Kölyökkel. Az IMDB-n jelenleg 13 készülő filmhez kötik a nevét.

 Forrás: Digital Spy

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr866414689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása