AikiMag

Az Aikido Magazin

Bréking nyúz: Bruno Gonzalezről aikido-gépet mintáztak

2014. július 29. 15:59 - Csák Gergely

Sokáig próbálták cáfolni a hírt, főleg azután, hogy a múltkori budapesti edzőtáborán is sokan vörös fényt láttak a szemében világítani, aztán ott volt az az eset, amikor 3000-szer pördült meg a tengelye körül 10 másodperc alatt... szóval voltak jelek. Azonban a múltkori, rosheimi edzőtábora után senki sem tagadhatta le: aki a tábort tartotta, nem is ember, hanem gép.

Íme a leleplező videó:

 

Amikor a videó nyilvánosságra került, Christian Tissier és a modellt megalkotó Robotikai Intézet igazgatója, Charles DeGeurbe (Ejtsd: sárlesz degörbe) sajtótájékoztatót hívtak össze, ahol töredelmesen bevallották: aki az edzőtáborokat tartja, rég nem Bruno Gonzalez. Ő igazából Hawaii-n issza a koktélokat. Egy gépet küldenek helyette szemináriumot tartani.

"Igen, valóban, a párizsi Robotikai Intézet (Institute Robotique) munkatársai kerestek fel, még a hetvenes években, hogy szeretnék az aikido kifinomult mozgásait beprogramozni egy modelljükbe" - vallotta be Christian Tissier nagy sóhajjal a Le Monde-nak. "De az egész tatami olajos lett és hetekig nem tudtunk rendesen edzeni, szóval, visszavittük. A mostani modell sokkal jobb, japán technika van benne és a szervókat se lehet hallani mozgás közben..."

DeGerube szavai szerint Bruno Gonzalez mozgása annyira kifinomult és szabályos volt, hogy nagyon könnyű volt robotot mintázni belőle, mert egyszerűen sosem hibázik. "Néhány egyszerű matematikai képlet kellett hozzá, semmi más. Bejött párszor az intézetbe, vágott párat, miközben mi pár érzékelőt helyeztünk a testére. Évekig ez ment, már unta kicsit. De mostanra képesek lettünk mechanikusan is reprodukálni a mozgást és megépült az első klónja. Igaz, ritkán mosolyog, de egy szigorú mestertől nem is várhatunk el mást..." - tette hozzá kezét tördelve az Intézet igazgatója.

A hír hallatán a Sony részvényei esni kezdtek a japán tőzsdén és a cég vezérigazgatója öngyilkosságot követett el, az igazgatótanács lemondott. Búcsúlevelében az igazgató azt írta: a franciák nem csak az aikidóban, de már a robotikában is megelőzték Japánt, ezt a szégyent nem bírja elviselni. A levele alján utóiratnak odafirkantotta: "... pedig a Peugeot elektronikája egy kalap szar."

A franciák most azt fontolgatják: a legszabályosabb mozdulatokkal rendelkező aikidós után a nemzeti 11-et is megépítik robotokból, hátha nem esnek ki olyan gyorsan a vb-ről.

(A hír természetesen kacsa, az érintettektől elnézést kérünk.)

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: videó robot aikido

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr26546637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása