AikiMag

Az Aikido Magazin

“Aikikai” – miért írjuk a fokozat mögé?

2014. szeptember 30. 09:02 - Csák Gergely

Nemhogy a laikusok, de még a kezdő aikidósok körében is gyakran felmerül a kérdés, vajon miért írják a dan fokozat mögé különböző formában azt, hogy “Aikikai“?

Niklai Norbert írása a Nanzan Aikido oldalán jelent meg, ebből csak egy kicsit idézünk, aztán olvasd el az egészet ott.

Takanori Kuribayashi 7. dan (Aikikai, Tokió)

Christian Tissier 7° Dan de l’Aïkikaï de Tokyo

A válaszban nincs semmi misztikum, egyszerűen annyit jelent, hogy a dan fokozat kibocsátója a tokiói székhelyű Aikikai, mely az aikido központi szervezete, az Alapító, Ueshiba Morihei örökségének őrzője, gondozója.

Az Aikikai a világ legnagyobb aikido szervezete. 1940-ben alapították, vezetője a mindenkori Doshu (jelenleg Moriteru Ueshiba), az Alapító unokája. Japánban közel 2000 szervezetet tömörít, nemzetközi szinten pedig nagyságrendileg 100 szövetség rendelkezik Hombu elismeréssel.

Az aikikai dan fokozatok kiadásának feltételei természetesen komoly szabályokhoz vannak kötve. Többek közt nem adhat bárki ilyen fokozatot, de a vizsgára jelentkezésnek is számos előfeltétele van.

Az aikikai dan fokozatokat a Doshu adja. Vizsgáztatási joga a Hombu által elismert szervezeteknek (illetve ezek mestereinek saját országukon, vagy szervezetükön belül), a Hombu által delegált shihanoknak, valamint megkötés nélkül néhány nagymesternek van, akik még az Alapítótól  kapták ezt a jogosultságot. A fokozat meglétét minden esetben eredeti japán oklevél és az Aikikai által kiadott tagkönyvben megfelelő bejegyzés bizonyítja.

Folytatás a Nanzan Aikido oldalán.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr216734533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása