AikiMag

Az Aikido Magazin

Zseniális koshi nage egy pocakos sihantól

2015. február 05. 07:43 - Csák Gergely

Egy skót aikidós haverom posztolta ki a minap a Fészbúkra ezt a videót, amin egy pocakos sihan mutat be rendkívül egyszerűen koshi nage-dobást. Jól magyarázza, jól mutatja, mégis, keserű szájízzel és nevetve nézem a filmet: milyen képet mutat az aikidóról egy olyan példakép (sihan), aki nem látja a lábujjait a pocakjától? Lehet akármilyen jó oktató és magyarázhatja el zseniális egyszerűséggel a technikákat, mégis, fel kell tennünk a kérdést: megengedheti-e magának bárki, aki ilyen magasra jutott egy harcművészet gyakorlásában, hogy ennyire eleressze magát?

Persze, jöhetnek az ellenérvek, nézzük meg az idős judósokat, vagy boxedzőket, nekik is van némi pocakjuk. 

Az Aikikai Hungary írt ki ezt az elmés megjegyzést a Facebook-on Kuribayashi sihan következő edzőtáborának eseményéhez:

Kuribayashi Shihan legutóbb, mikor itt járt, egy vacsora beszélgetés alkalmával arról beszélt, hogy milyen fontos az uke munka. Magas fokozatúak hajlamosak csak a tori munkát gyakorolni. Szerinte csakis úgy tudunk igazán fejlődni ha egyensúlyban van az uke és tori munkánk. "Most hogy csak tanítok ezen a táborom, már érzem, hogy visszaestem egy kicsit."

Vajon Furuya sensei mennyit ukézott akkoriban...?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr617121523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AikiDani 2015.02.09. 16:38:26

Jól hangzik, amit Kuribayashi senei mondott, és van is benne igazság, de azért az aikido világban nem az a jellemző, hogy az oktatók ukéznak - a Hombuban sem.
Amíg van fölötted álló instruktor, akinek az edzésére elmész, akkor igen, ukézol. Ha pedig már nem jársz más edzésére, akkor nem ukézol többet - kivéve, ha kaeshi wazát oktatsz. Én ezt látom mindenütt, ez alól egyedül a Kobayashi Dojo instruktorai képeznek kivételt, mert Kobayashi Yasuo sensei akárkit is hív ki, mindig ukézik neki - a kezdő kislánynak ugyanúgy, mint a 4 danos hakamásnak. Ezt a szokást az egész szervezet átvette.
És Kobayashi senseinek is van ám pocakja, szóval alapvetően ez nem mérvadó szerintem.

Csák Gergely · http://zummaikido.hu 2015.02.13. 15:28:25

@AikiDani: én a saját edzésemen igyekszem a legtöbbet izzadni és a legtöbb emberrel személyesen is edzeni - hogy lehet úgy példát mutatni, ha te sosem esel? (Mondjuk, aki sérült, vagy öreg, az bízza másokra az esést, persze...)

AikiDani 2015.02.13. 16:01:52

@Csák Gergely: Egyetértek :) Nehéz ukemit tanítani, ha az instruktor sosem esik :)
süti beállítások módosítása