AikiMag

Az Aikido Magazin

Kata és/vagy waza?

2015. június 03. 10:06 - hikaridojo

Mivel az aikidoban nincsenek versenyek, különösen nagy gondot kell fordítanunk a gyakorlás természetére. A gyakorlás szellemi oldala is fontos, de ha túlhangsúlyozzuk, gyakorlásunk idealisztikussá, realisztikus oldala elhanyagolttá válik. A kata (forma) és a waza (technika) a gyakorlás során el kell, hogy különüljön egymástól.

ulf_evenas.jpg

A katától a wazáig

A kata előre meghatározott, egymással racionális kapcsolatban álló mozdulatok sorozata (riai). Így tehát a kata során nem azért esünk el, mert megdobtak, hanem mert olyan katát gyakorlunk, amelyben az a szerepünk, hogy elessünk. Miután megtanultuk a kata mozgásformáit, azt természetes mozgásban is ki tudjuk fejezni (waza). Vagyis, ha a sokszor megismételt gyakorlatok eredményeképpen képesek vagyunk a katát spontán módon végrehajtani, akkor mondhatjuk el magunkról, hogy már a wazát műveljük. A kata gyakorlása során tanulunk, és ez a tény nem is tudatosul bennünk. Vagyis: amíg a mozdulatok odafigyelést igényelnek, az a kata, és mikor készségszintűvé válnak, az a waza.

Először mindenki az alap katát gyakorolja (kihon waza, alaptechnikák), hogy megtanulja az aikido alapmozdulatait. A gyakorlás során a kata lényegét kell megértenünk, nem külső megjelenését. Az egyes mozdulatok elsajátításakor meg kell érteni a mozdulatok formáját és természetét, ezáltal nyerhetünk stabilitást és magabiztosságot. Ugyanígy a kata gyakorlása során újra felfedezzük és tudatosítjuk az emberi test szerkezetének tulajdonságait (pl. a könyök csak egy irányba hajlik), és ezeket a tulajdonságokat ésszerű módon kezdjük használni.

Ahogy elkezdünk a katára ilyen szemmel tekinteni, rájövünk, hogy különleges fontossága van. Nem lehet rendszerbe foglalva megérteni egy katát, ha pusztán ismételgetve gyakoroljuk, anélkül, hogy felfognánk; egyes katákat miért is tekintünk alapvetőnek. Az ismétlés útján történő tanulás során magunkévá tehejtük a külső formát, de nem érthetjük meg a kata lényegét. Vagyis a forma üres lesz, gyakorlója nem érti, mit is csinál.

Az alapokat nem csak gyakorolni kell, hanem meg is kell érteni. Amit egy edzés során a technika bemutatásakor látunk, az annak a mechaniája, hogy miképp tudjuk a támadót egyensúlyából kibillenteni és hogyan tudjuk a lehetőséget megteremteni egy technika alkalmazásához. Ha valaki félreérti a „bekapcsolódás” és az „elvezetés” fogalmát, abban az a hit ébredhet, hogy ellenfelét körkörösen vezetheti. Ez akkor történhet meg, ha valaki nem értette meg, hogy a körkörös elvezetés magában foglalja az elválást is; nem veszi észre, hogy a gyakorlás a yin egy kifejeződése, és az Aiki erejébe beletartozik a tolás is.

Kata, mint gyakorlóeszköz

 

Az edzéseken számos technikát gyakorlunk, de ezek mind egyetlen állás variációi. Az ikkyo, shihonage és a többi technika tulajdonképpen egy és ugyanazok; csak külső megjelenésük miatt látszanak különbözőnek. A kata egyetlen állásnak a mozgás számos variációján keresztül megjelenő kifejezése; nem más és nem több, mint egy eszköz, amivel a test megtanítható a szabad mozgásra. Az egy minden, és minden egy elve nem csak spiritualitás; igaz testünkre is. Nem létezik minden egyes technikához más és más metódus, tehát nem mondhatjuk, hogy az ikkyot így csináld, a másik technikát meg máshogy. Minden technika egyetlen mozdulat megvalósulása. Tehát inkább azt mondhatjuk, hogy különböző katákat gyakorlunk azért, hogy megértsük az eredeti egyetlen mozdulatot. És az nem az ikkyo vagy a shihonage az alaptechnikák elsajátításának eredménye; csak azért gyakoroljuk őket, hogy könnyebben megérthessük a yin és a yang kifejeződését az (alap)állásban.

Az aikido gyakorlás a yin gyakorlása; hogy a judoval hasonlítsuk össze; az aikido gyakorlásában a randori (szabad küzdelem) helyett az együttdolgozás kerül a középpontba. A yin gyakorlás elsődlegesen megegyezésen alapuló gyakorlatsorrendet jelent. Így a gyakorlás során a váltás a támadó és védekező szerepe között csak akkor lehetséges, ha megvan a képességek közötti különbség. Ha az ellenfél képességei jóval meghaladják a védekezőét, a gyakorlás lehetetlenné válik – ez kulcsfontosságú a gyakorlás során. A waza (természetes mozgás) a gyakorló szintjének megfelelően fejeződik ki, és a technikák minden végrehajtása során különbözőképpen jelenik meg.

A képesség a technika lényege

Tegyük fel, hogy van egy drága, míves töltőtollunk. Nem számít, milyen gonddal készítették, végső értéke a személytől függ, aki használja. Ha valaki gyenge írási készségekkel veszi kézbe, bármilyen drága is a toll, nem válik tőle jó íróvá. Egy tehetséges kalligráfus azonban gyönyörű alkotásokat tud létrehozni, még olcsó írószerszámmal is. Nem a használt toll számít, hanem az író hosszú gyakorlásból és tapasztalatból származó képessége. A képesség a technika lényege. Akinek megvan hozzá a képessége, az tudja igazán kihasználni a jó tollat. Ha nem értjük ezt meg, és különleges jelentőséget, titokzatos hatalmat tulajdonítunk a technikáknak (waza) – ez olyan, mintha azt hinnénk, hogy a drága töltőtoll által lennénk képesek jó regényt írni. Nagyon fontos megértenünk, hogy a technikák eszközök, amelyek használatával megérezhetünk „valamit”. Ez a „valami” a megelégedettség érzése, amit akkor érzünk, amikor képesek vagyunk szabadon kifejezni a technika formáján keresztül természetes képességünket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimag.blog.hu/api/trackback/id/tr827289377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása